Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Έρχονται αυξήσεις σε επιδόματα τέκνων, ενοικίου και ΚΕΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αύξηση στο επίδομα ενοικίου και ένταξη περισσότερων δικαιούχων στα επιδόματα τέκνων και στο εγγυημένο εισόδημα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2021, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 200 ως 250 εκατ. ευρώ που θα μοιραστεί σε νέους και παλαιούς δικαιούχους, και για μια «γενναία» αύξηση στο επίδομα στέγασης.

Την προαναγγελία ενίσχυσης των τριών επιδομάτων κάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ενώ τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εξετάζουν τις εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων που τους είχαν ζητηθεί για τα επίπεδα της αύξησης.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το σχέδιο για τα τρία επιδόματα του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνει:

1 Για το επίδομα ενοικίου: Αύξηση του βασικού ποσού και αύξηση των δικαιούχων που θα πιάσουν τα εισοδηματικά κριτήρια λόγω υγειονομικής κρίσης. Η πρόταση που εξετάζεται -χωρίς να έχει αποφασιστεί- είναι το βασικό ποσό του επιδόματος από τα 70 ευρώ το μήνα, όπου είναι τώρα, να ανέβει στα 100 ευρώ το μήνα, και να μείνουν αμετάβλητα τα ποσά των προσαυξήσεων του επιδόματος κατά 35 ευρώ για κάθε μέλος με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ το μήνα. Στην περίπτωση που αυξηθεί το βασικό ποσό, τότε το ανώτατο όριο της επιδότησης ενοικίου θα διαμορφωθεί στα 240 ευρώ.

2 Για τα επιδόματα τέκνων: Αύξηση δικαιούχων με επιπλέον κόστος 100-150 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση που έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας και στην αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου κάνει λόγο για μια συνολικά δαπάνη περί το 1,1 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ για το 2020 η τελική πρόβλεψη είναι ότι η δαπάνη για επιδόματα τέκνων θα διαμορφωθεί γύρω στα 950 με 980 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο αναμένεται αύξηση δαπάνης το 2021 είναι γιατί πολλοί δικαιούχοι θα βρεθούν με χαμηλότερα εισοδήματα εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Λόγω των πολύμηνων αναστολών συμβάσεων και της «αντικατάστασης» του κανονικού τους μισθού από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ το μήνα, πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν με μείωση εισοδημάτων και αυτόματα θα ενταχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα επιδόματος. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα (2019) στις 20.250 ευρώ παίρνει 56 ευρώ μηνιαίο επίδομα τέκνων. Αν το 2020 το εισόδημά του πέσει λόγω αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης 534 ευρώ στις 18.000 ευρώ, τότε το επίδομα τέκνων που δικαιούται ανεβαίνει στα 84 ευρώ το μήνα. Εργαζόμενος με τρία παιδιά που δηλώνει εισόδημα 16.750 παίρνει επίδομα 168 ευρώ το μήνα. Αν φέτος λόγω «κορονο-κρίσης» το εισόδημά του έχει πέσει στις 13.500 ευρώ, τότε για το 2021 θα δικαιούται επίδομα τρίτεκνου με ποσό 280 ευρώ το μήνα.

3 Για το εγγυημένο εισόδημα: Προβλέπεται αύξηση δικαιούχων λόγω μείωσης εισοδημάτων από την κρίση του κορονοϊού και, επιπλέον, εξετάζεται να δοθεί έξτρα ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς Καρδίτσας, Κεφαλλονιάς και άλλων περιοχών που χτυπήθηκαν από την καταιγίδα «Ιανός».

Τα ποσά και τα κριτήρια σήμερα

Τα ισχύοντα κριτήρια και τα ποσά που ισχύουν για τα τρία επιδόματα του ΟΠΕΚΑ είναι:

* Επίδομα ενοικίου: 70 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με οροφή τα 210 ευρώ. Για παράδειγμα, τετραμελής οικογένεια θα λάβει 175 ευρώ επίδομα ενοικίου (70 ευρώ ο δικαιούχος της οικογένειας και από 35 ευρώ το κάθε μέλος). Πενταμελής οικογένεια θα λάβει 210 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα πάρει και η εξαμελής ή η επταμελής οικογένεια, καθώς το όριο δεν ξεπερνά τα 210 ευρώ το μήνα. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Επίσης, οι καταθέσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το εκάστοτε όριο εισοδήματος.

* Επιδόματα τέκνων: Καταβάλλεται για ένα παιδί σε οικογένειες με εισόδημα ως 26.250 ευρώ, με δύο παιδιά για εισόδημα έως 30.000 ευρώ, με τρία παιδιά για εισόδημα έως 33.750 ευρώ, με τέσσερα παιδιά για εισόδημα έως 37.500 ευρώ, με πέντε παιδιά για εισόδημα έως 41.250 ευρώ, και με έξι παιδιά για εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Πάνω από 45.000 ευρώ μηδενίζεται. Τα ποσά είναι ανάλογα με τα παιδιά και το εισόδημα. Για παράδειγμα, με εισόδημα ως 10.500 και ένα παιδί το επίδομα είναι 70 ευρώ τον μήνα, 140 ευρώ με δύο, 280 ευρώ με τρία, 350 ευρώ με τέσσερα κ.ο.κ. Για εισόδημα ως 16.750 ευρώ είναι 42 ευρώ το μήνα με ένα παιδί, 84 ευρώ με δύο, 168 ευρώ με τρία, 210 ευρώ με τέσσερα παιδιά κ.ο.κ. Με εισόδημα ως 26.250 ευρώ το επίδομα είναι 28 ευρώ το μήνα, 56, 112 και 140 ευρώ αντίστοιχα για 1, 2, 3 και 4 παιδιά.

* Εγγυημένο Εισόδημα: Καταβάλλεται ως τη διαφορά εισοδήματος που αναλογεί σε κάθε μέλος νοικοκυριού με πλαφόν τα 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο ενηλίκους δικαιούται από το εγγυημένο εισόδημα 300 ευρώ το μήνα. Αν υπάρχει από άλλη πηγή εισόδημα 200 ευρώ, τότε θα πάρει 100 ευρώ από το εγγυημένο εισόδημα του ΟΠΕΚΑ. Οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά δικαιούται 450 ευρώ εγγυημένο εισόδημα. Αν διαθέτει μηναίο εισόδημα πάνω από τα 450 ευρώ, δεν θα πάρει τίποτε, ενώ, αν έχει λιγότερα, θα πάρει τη διαφορά μέχρι τα 450 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Παρασύρει και τα όσπρια το κύμα ανατιμήσεων – Πού θα φτάσουν οι τιμές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακρίβεια: Έρχεται βαρυχειμωνιά στα ελληνικά νοικοκυριά – Αυξήσεις «φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Επίδομα παιδιού: Σήμερα η καταβολή του – Τι άλλο πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Α21: Πότε μπαίνει το επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΟΠΕΚΑ: Στις 30 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται τα επιδόματα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αμελητέες οι αυξήσεις για 8 στα 10 νοικοκυριά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

e-ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ-ΟΠΕΚΑ: Τι θα πληρωθεί αυτή η εβδομάδα σε συντάξεις, επιδόματα – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίδομα Παιδιού – ΟΠΕΚΑ: Κλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συγκρατημένες ακόμη οι αυξήσεις στα τρόφιμα – Στα ύψη ο ΦΠΑ [συγκριτικός πίνακας με όλες τις χώρες της ΕΕ]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom