Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αστυνομικός κλοιός εδάφους – αέρος – Μέτρα ασφαλείας αλά Πολυτεχνείο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εφετείο σαν… Αμερικανική Πρεσβεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Περίπου 20 κλούβες των ΜΑΤ θα «κυκλώσουν» σταδιακά το Εφετείο Αθηνών, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας, που σε ένα βαθμό είναι αντίστοιχα με εκείνα που εφαρμόζονται στις 17 Νοεμβρίου κάθε χρόνου.

Η αποφυγή, αποτροπή και αντιμετώπιση εντάσεων και επεισοδίων που θα αφορούν την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής είναι το «στοίχημα του χειμώνα», αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Χθες αξιωματικοί προέβησαν σε 12 αυτοψίες κρίσιμων σημείων που αποτελούν οδικά «χωνιά» πρόσβασης προς το δικαστικό μέγαρο και σχεδίασαν φραγμούς αποκλεισμού για την αποφυγή οργανωμένων προσπαθειών προσέγγισης και εκδήλωσης επιθέσεων. Αντίστοιχοι φραγμοί έχουν στηθεί σε οδικούς άξονες πρόσβασης προς τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόμοιο πλέγμα ασφαλείας θα στηθεί σε Μοναστηράκι, Εξάρχεια και Πλατεία Συντάγματος.

Οχι δακρυγόνα

Η ιδιαιτερότητα της συγκέντρωσης και η προφανής αιτία της προκάλεσαν τις σαφείς εντολές προς το αστυνομικό προσωπικό για διακριτικότητα, ψυχραιμία και την απόλυτη εντολή μη χρήσης δακρυγόνων σε περίπτωση επιθέσεων εναντίον τους.

Ο σχεδιασμός σε τέτοια περίπτωση περιλαμβάνει απωθήσεις-απομακρύνσεις των ταραξιών από τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης, χρήση δακρυγόνων μόνο όταν είναι επιβεβλημένη από πιθανές ακραίες συνθήκες και αυτή σε μεγαλύτερη απόσταση. Η χρήση δακρυγόνων κοντά στο Εφετείο θα προκαλούσε το ήδη τεταμένο κλίμα εν αναμονή της απόφασης, ενώ σε κοντινή απόσταση είναι το αντικαρκινικό και ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και το «Ελπίς».

Στο σχεδιασμό προβλέπεται η χρησιμοποίηση σκυλιών ανίχνευσης εκρηκτικών, ενώ σε «εφεδρεία» θα βρίσκονται και τα ειδικά συστήματα Jammer για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων.

Σημειώνεται πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Κρατική Ασφάλεια θα συμμετέχουν στο σχεδιασμό σε πληροφοριακό επίπεδο εντοπισμού ύποπτων ενδείξεων.
Επισημαίνεται πως τα μέτρα περιλαμβάνουν τις ασφαλείς προσελεύσεις δικαστών, δικηγόρων και εμπλεκομένων στην επίμαχη δίκη, οι οποίοι θα κινηθούν μέσω διαφορετικών δρομολογίων προς το Εφετείο Αθηνών, στις πίσω και πλαϊνές υπόγειες εισόδους του δικαστικού μεγάρου. Σε διακριτική επιτήρηση θα βρίσκονται χώροι της Χρυσής Αυγής και οικίες κατηγορούμενων μελών της.

Σε ταράτσες

Περίπου 2.500 αστυνομικοί θα διατεθούν συνολικά για την εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο έχει καθοριστεί στις… 5 συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ακροβολισμένους «παρατηρητές» σε πολλές ταράτσες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, drones, ελικόπτερα, φύλαξη όλων των κτιρίων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, απομάκρυνση των σταθμευμένων αυτοκινήτων από την κεντρική λεωφόρο αλλά και έξω από τα κτίρια που έχουν επισημανθεί ως «στόχοι» επιθέσεων ή ακτιβιστικών ενεργειών. Τα καλέσματα συγκέντρωσης είναι δεκάδες, από πολιτικούς φορείς, όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΜΕ, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, αριστερές οργανώσεις και αντιεξουσιαστικές κινήσεις, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι ο αριθμός των συγκεντρωμένων έξω από το Εφετείο, θα κυμανθεί μεταξύ 10.000-15.000 άτομα.

Αστυνομικοί της ΕΚΑΜ και της Κρατικής Ασφάλειας θα βρίσκονται σε ταράτσες κτιρίων της Λ. Αλεξάνδρας και γύρω από το δικαστικό μέγαρο, εντοπίζοντας τυχόν ύποπτες κινήσεις, ενώ ακροβολισμένοι αστυνομικοί θα βρίσκονται κατά μήκος των επίμαχων δρόμων. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ., «Δράση», ΟΠΚΕ, Ασφάλειας θα προβαίνουν σε εποχούμενες και πεζές περιπολίες.

Οι επικεφαλής των μέτρων ασφαλείας προβληματίζονται και ανησυχούν για τη διάρκεια της δίκης και των συγκεντρώσεων έξω από το δικαστικό μέγαρο, καθώς αυτή θα επιφέρει μια κόπωση στις αστυνομικές δυνάμεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη χρησιμοποίησή τους ανά βάρδιες για τουλάχιστον δύο ημέρες, ωστόσο, αν η απόφαση καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, αυτό θα επιφέρει σημαντικές δυσλειτουργίες.

Η κυκλοφορία

Τα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εφετείο, οι οποίες θα ξεκινήσουν σταδιακά από τις 06:00 σήμερα το πρωί.

Δεν θα επιτρέπονται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων στις οδούς:

– Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
– Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
– Κάλβου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
– Τριχωνίδος και Κούζη, σε όλο το μήκος τους.
– Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
– Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από 07:45).
Οι εναλλακτικές διαδρομές που δίνουν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής είναι οι εξής:
Λ. Αλεξάνδρας:
– Ρεύμα προς Λ. Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.
– Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της λεωφόρου Β. Σοφίας.
Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:
– Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.
Προς και από νοσοκομειακά ιδρύματα «Ελπίς» και «Αγιος Σάββας» (για ασθενείς και εργαζομένους):
– Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου-δεξιά Κεδρηνού-αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα – διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο).

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δωράκι από τον ΠΚ στους καταδικασμένους Χρυσαυγίτες: Αγροτικές φυλακές και… άδειες

Μιχάλης Μάρδας

Δρόμος επικίνδυνος…

Kon

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Εντός συνόρων και σε παλιά κρυψώνα ο Παππάς

Μιχάλης Μάρδας

Χρυσή Αυγή: Ποια είναι η Χρυσαυγίτισσα αστυνομικός που καταδικάστηκε και έφυγε τυλιγμένη με σεντόνι στη ΓΑΔΑ

Ανδρέας Ντίνης

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Αυτό είναι το κελί του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ανδρέας Ντίνης

Στις Βρυξέλλες το αίτημα των Αρχών για άρση ασυλίας του Ιωάννη Λαγού

Ανδρέας Ντίνης

Ενημερώθηκε η Interpol για τον Χρήστο Παππά – Άφαντος ο «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής

Evanthia Karra

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Στις φυλακές οι χρυσαυγίτες – Εικόνες από την έξοδό τους από τη ΓΑΔΑ

Ανδρέας Ντίνης

Οι Ναζί στη φυλακή

Kon