ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 5.000 ευρώ σε γονείς 7χρονου μαθητή γιατί χτύπησε στο προαύλιο σχολείου

Newsroom eleftherostypos.gr

Αποζημίωση 5.000 ευρώ σε γονείς 7χρονου μαθητή που τραυματίστηκε στην αυλή του σχολείου του επιδίκασε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη για την προστασία υγείας και της ασφάλειας των μαθητών.

Σύμφωνα μάλιστα με την υπ’ αριθμ 7091/2020 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, (τμήμα 18ο Τριμελές ο Διευθυντής του σχολείου είναι υπεύθυνος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών με αποτέλεσμα να υπάρχει αστική ευθύνη του Δημοσίου, εξαιτίας ανεπαρκούς και αναποτελεσματικής επιτήρησης από τους εκπαιδευτικούς εφόσον υπάρξει ατύχημα.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ποσού 5.000 ευρώ, στους γονείς 7χρονου μαθητή, ο οποίος τραυματίστηκε στο πρόσωπο στη διάρκεια του σχολικού διαλείμματος στο προαύλιο του σχολείου. Ειδικότερα, οι δικαστές στην απόφαση τους επικαλούνται τις διατάξεις της «οργάνωσης και λειτουργίας Δημοτικών σχολείων», που ορίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν την ευθύνη της επιτήρησης «για την προστασία και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, τον έλεγχο καθαριότητας των σχολικών χώρων και σε ό,τι έχει σχέση με την υγιεινή και την ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με τους ενάγοντες γονείς, ο επίδικος τραυματισμός συνέβη εν ώρα διαλείμματος, όταν το αγοράκι, μαθητής της Α’ Δημοτικού, καθώς έπαιζε στο προαύλιο χώρο του σχολείου, τραυματίστηκε από κομμάτι λεπτής σιδερόβεργας στο πρόσωπο, (βαθύ θλαστικό τραύμα αριστεράς παρείας) η οποία εξείχε στο διαχωριστικό συρματόπλεγμα που χώριζε το Δημοτικό από το Νηπιαγωγείο. Οι γονείς ισχυρίζονταν ότι ήταν ανεπαρκής και αναποτελεσματική η επιτήρηση, καθώς, πέραν του μικρού αριθμού των εφημερευόντων δασκάλων δεν ελήφθη κάθε προσήκον μέτρο, παρ’ όλο που ήταν γνωστό το πρόβλημα.

Η απόφαση κρίνει ότι για τον τραυματισμό του «υιού των εναγόντων ευθύνονται τα όργανα του Δημοσίου, τα οποία άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους κατά παράβαση των νομίμων υποχρεώσεών τους. Επομένως, στοιχειοθετείται εν προκειμένω ευθύνη προς αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η ευθύνη λόγω παράλειψης να ληφθεί εγκαίρως κάθε προσήκον μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί ο επίδικος τραυματισμός δεν αναιρείται από το γεγονός ότι η αναγκαιότητα αλλαγής του πλέγματος είχε ήδη επισημανθεί πριν από το επίδικο συμβάν.

Ωστόσο, απορρίφθηκε ως αβάσιμος ο ισχυρισμός των γονέων για πρόσθετη αποζημίωση 50.000 ευρώ, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση της υγείας του γιου τους επιδρά στην οικονομική πλευρά της μελλοντικής ζωής του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το γράψιμο με το χέρι κάνει τα παιδιά εξυπνότερα – Τι αναφέρει νέα έρευνα

Evanthia Karra

Πένθος στην Αχαΐα: Κατέρρευσε την ώρα της γυμναστικής ο 9χρονος που εξέπνευσε σε σχολείο

Evanthia Karra

Συναγερμός στη Λαμία: 15χρονος μαθητής υπέστη ανακοπή στο σχολείο

Ανδρέας Ντίνης

Τραγωδία στην Αχαΐα: Ξεψύχησε 9χρονο παιδί στο σχολείο

Μιχάλης Μάρδας

Άμεσα και μέσω του gov.gr η αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ιανός»

Ανδρέας Ντίνης

Χαμός σε υπό κατάληψη σχολείο στην Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκαν μαθητές μετά από «ντου» γονέα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Έκλεισε για 14 ημέρες το 4ο Δημοτικό σχολείο Ζεφυρίου

Μιχάλης Μάρδας

Απάντηση Κεραμέως: Καλύτερο σχολείο με κλειστές αίθουσες δεν γίνεται

Ανδρέας Ντίνης

Σκηνές… απείρου κάλλους σε υπό κατάληψη σχολείο στην Πάτρα: Έξαλλος γονέας φώναζε και χτυπούσε κάδους

Tinad