ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο με e-συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο 2020 – Ποιοι πρέπει να το κάνουν

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Μόνο με ιατρική, ηλεκτρονική συνταγή και με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα πραγματοποιείται ο αντιγριπικός εμβολιασμός φέτος, μία χρονιά ιδιαίτερη λόγω της ταυτόχρονης κυκλοφορίας της Covid-19.

Η περίοδος συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου ξεκίνησε χθες, η περίοδος εμβολιασμού του πληθυσμού ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών, εκπροσώπους γιατρών και φαρμακοποιών, προέβησαν σε ανακοινώσεις ενώνοντας τις φωνές τους υπέρ του μέγιστου δυνατού εμβολιασμού για όσους κρίνεται απαραίτητος.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι η χώρα μας φέτος έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, όταν το 2019 είχαν αγοραστεί 3 εκατομμύρια εμβόλια και το 2018 το σύνολο των αντιγριπικών εμβολίων ανερχόταν σε 2 εκατομμύρια.

Οτι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν προστατεύει από την Covid-19 ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «διαλύοντας» λανθασμένες αντιλήψεις. Επιπλέον, κατέστησε σαφή την τακτική που ακολουθεί η χώρα μας και αφορά στον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και όχι σε γενικευμένο εμβολιασμό τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. «Πάντα υπήρχε η ετοιμότητα και τα προηγούμενα χρόνια να καλυφθούν αυτές οι ομάδες. Ομως πάντα τα ποσοστά του εμβολιασμού που επιτυγχάνονταν δεν μας ήταν γνωστά και δεν είχαμε την ικανοποίηση να ξέρουμε το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία της εισαγωγής από φέτος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα επιτρέψει και να διατεθούν τα εμβόλια σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη -υπό το φόβο του κορονοϊού το ενδιαφέρον των πολιτών για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης είναι αυξημένο- αλλά και να έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα στατιστικά δεδομένα ώστε να χαράσσει τη στρατηγική της.

Τι ισχύει για ανήλικους

Οπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, οι ίδιες συστάσεις σε σχέση με πέρυσι για τον εμβολιασμό των παιδιών ισχύουν και για φέτος. Ειδικότερα, εμβολιάζονται κατά της γρίπης παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως επίσης και υγιή παιδιά τα οποία έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους βρέφος κάτω των 6 μηνών ή ευάλωτο άτομο το οποίο δεν μπορεί να εμβολιαστεί το ίδιο. Η οδηγία αυτή έρχεται να βρει αντίθετη μεγάλη μερίδα των παιδιάτρων, που υποστηρίζει τον καθολικό εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Μάλιστα, η επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού στην Αθήνα, Marianna Trias, η οποία συμμετείχε χθες στις κοινές ανακοινώσεις στο υπουργείο Υγείας, στην προτεραιοποίηση των ομάδων που πρέπει να εμβολιαστούν ανέφερε και τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη στρατηγική του ΠΟΥ. Επίσης, στις ΗΠΑ ακολουθείται ο καθολικός αντιγριπικός εμβολιασμός όλων των πολιτών. Στην Ευρώπη, με εξαίρεση τη Φινλανδία και τη Βρετανία που επίσης εμβολιάζουν όλα τα υγιή μικρά παιδιά, δεν ακολουθούνται παρόμοιες στρατηγικές. Το θέμα, ωστόσο, του καθολικού ή μη εμβολιασμού των μικρών παιδιών απασχολεί την Επιτροπή και αναμένεται, κατά πληροφορίες, να επανεξεταστεί του χρόνου, σε συνθήκες όχι όπως οι φετινές, δηλαδή κρίσης λόγω της πανδημίας. Αλλωστε, τα μικρά παιδιά συμμετέχουν στη μετάδοση της γρίπης, ανεβάζουν λίγο τον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία, αλλά ούτε γεμίζουν τις Εντατικές ούτε κινδυνεύουν συνήθως με σοβαρή νόσηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάλληλη περίοδος ώστε να επιτευχθεί ικανή ανοσία πριν η κυκλοφορία των ιών της γρίπης κορυφωθεί, αλλά και για μη δημιουργηθεί συνωστισμός εν μέσω κορονοϊού, είναι το διάστημα μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου. Από τη στιγμή που κάποιος εμβολιάζεται απαιτούνται 15 ημέρες ώστε να αποκτήσει ανοσία.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ 
 1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
 2. Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 •  Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
 •  Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
 •  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
 •  Μεταμόσχευση οργάνων.
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
 • Χρόνια νεφροπάθεια.
 • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.
 1. Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
 2. Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
 3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 4. Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
 5. Οι κλειστοί πληθυσμοί (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
 6. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μην ξεχνάτε το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο

Leonidas Kallidonis

Πώς το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει κατά του κορωνοϊού – Τα ευρήματα νέας έρευνας

Tinad

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης – Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Ανδρέας Ντίνης

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι και πότε πρέπει να το κάνουν – Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Tinad

«Κορωνοϊός,  γρίπη, ιώσεις». Σκέφτεστε τίποτα χειρότερο για τον διαβήτη σας;

Leonidas Kallidonis

Χωρίς τεστ για κορωνοϊό θα γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο – Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμής εμβολίου στην Κίνα

Ανδρέας Ντίνης

Αντιγριπικό εμβόλιο: Παράταση ισχύος των συνταγών, ζητούν οι φαρμακοποιοί

Μιχάλης Μάρδας

Αντιγριπικό: Αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι

Ανδρέας Ντίνης