Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων και ίδρυση εταιριών με ένα κλικ μέσω του gov.gr

Πιερρακάκης στον «Ε.Τ.»: Αλλάζουν όλα έως το καλοκαίρι στις συναλλαγές με το Δημόσιο

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Νέα ψηφιακά εργαλεία, διαθέσιμα μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, για να κόψει τις… αλυσίδες της ελληνικής γραφειοκρατίας που κρατά δέσμια την εξυπηρέτηση των πολιτών, επιστρατεύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αλλωστε, στους 6 μήνες λειτουργίας του το gov.gr έχει αυξήσει τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από 501 σε 614, έχει δεχτεί 6.105.671 επισκέψεις κι έχουν εκδοθεί εκατομμύρια πιστοποιητικά και έγγραφα, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, σύντομα θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 υπηρεσίες.

Στην αιχμή των παρεμβάσεων για το προσεχές διάστημα βρίσκεται το ηλεκτρονικό λίφτινγκ μιας εκ των πλέον χρονοβόρων διαδικασιών, αυτή της μεταβίβασης ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το επιτελείο της οδού Φραγκούδη, του οποίου ηγείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εισάγει μια νέα πραγματικότητα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και υποψήφιους αγοραστές, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για μεταβίβαση ακίνητου εντός του gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών.

Παράλληλα, μετά την πλατφόρμα myKEPlive που δίνει τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών, με προγραμματισμένη βιντεοκλήση για την υποβολή σχετικών αιτήσεων, στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr θα προστεθούν οι πλατφόρμες ΟΑΕΔlive και Προξενείοlive. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που θέλουν κάποιο έγγραφο από τον ΟΑΕΔ ή προξενείο, θα μπορούν να κάνουν βιντεοκλήση με τους αρμόδιους υπαλλήλους για να καταθέτουν την αίτησή τους.

Την ίδια ώρα, ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιοποίηση των ΚΕΠ, καθώς δρομολογείται μέσω του gov.gr υπηρεσία στην οποία θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για έγγραφα που εκδίδονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και στη συνέχεια θα τους αποστέλλεται στην προσωπική τους θυρίδα.

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες μέρες οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν από την ψηφιακή πύλη του Δημοσίου ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου, θανάτου κ.λπ. προ του 2003, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η αντικατάσταση της άδειας οδήγησης σε περίπτωση π.χ. απώλειας και η έκδοση ψηφιακών απολυτηρίων. Επιπλέον, μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, θα είναι δυνατή η ίδρυση κάποιων ειδών επιχειρήσεων, αλλά και η έκδοση πιστοποιητικών κτηματολογίου, ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή myphoto, στην οποία θα μπορούν οι φωτογράφοι να «ανεβάζουν» ψηφιακές φωτογραφίες των πολιτών που απαιτούνται για την έκδοση κάποιων εγγράφων, όπως, για παράδειγμα, το δίπλωμα οδήγησης.

Μέσα στους 6 μήνες λειτουργίας μέσα από το gov.gr έχουν εκδοθεί ψηφιακά 781.414 υπεύθυνες δηλώσεις και 358.419 εξουσιοδοτήσεις και 431.910 δημοτολογικά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά. Παράλληλα, 556.235 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και έχουν εκδοθεί 3.788.421 άυλες συνταγές, έχουν διεξαχθεί 680 τηλεδιασκέψεις για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ, διεκπεραιώθηκαν ηλεκτρονικά 83.967 εγγραφές σε νηπιαγωγεία κι εκδόθηκαν ψηφιακά 85.030 προσωρινές άδειες οδήγησης.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

781.414 υπεύθυνες δηλώσεις, 358.419 εξουσιοδοτήσεις και 431.910 ληξιαρχικά πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί ψηφιακά

556.235 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και έχουν εκδοθεί 3.788.421 άυλες συνταγές.

680 τηλεδιασκέψεις έχουν διεξαχθεί ψηφιακά για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ.

83.967 εγγραφές σε νηπιαγωγεία διεκπεραιώθηκαν ηλεκτρονικά.

380.000 πολίτες έχουν επισκεφτεί την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης με ελάχιστα… κλικ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έρχεται ψηφιακή ανανέωση διαβατηρίων και γνήσιο της υπογραφής μέσω gov.gr

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεπέρασαν τις 210.000 οι προσωρινές άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πότε και ποιους συμφέρουν οι μεταβιβάσεις – Τα SOS για αγορές, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ποιες ιατρικές βεβαιώσεις θα βγαίνουν με sms και mail – Ποια η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Self test: Ξεκίνησαν τα προβλήματα – Έπεσε η πλατφόρμα για τη σχολική κάρτα

Λάμπρος Κατσαρός

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις – Πράσινο στις μεταβιβάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις, ταχυδρομικώς τα δικαιολογητικά

Από σήμερα μόνο ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom