Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία και κορωνοϊός: Πώς κύλησε η πρώτη εβδομάδα και τι αναμένεται

Βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια

Newsroom eleftherostypos.gr

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, με κρούσματα να έχουν ήδη καταγραφεί οδηγώντας στο κλείσιμο τμημάτων και σχολικών μονάδων.

Κάποιες εξ αυτών δεν πρόλαβαν να χτυπήσουν το πρώτο σχολικό κουδούνι, με τις αρμόδιες Αρχές να επανεξετάζουν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αναστολή λειτουργίας τους. Σε Πέλλα, Λέσβο, Κρήτη, Πύργο αλλά και Αττική σημειώθηκαν τα πρώτα «θύματα» της πανδημίας, με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τη λήψη της απόφασης να ορίζει εκτίμηση κατάστασης κινδύνου και εξατομικευμένες αποφάσεις, ανάλογα με την κάθε περίσταση.

Η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί στενά την πορεία των κρουσμάτων στα σχολεία, με υψηλόβαθμα στελέχη να σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός παραμένει χαμηλός και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλωστε, η εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων δεν συνδέεται ακόμα με τη λειτουργία των σχολείων, καθώς έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από το άνοιγμά τους. Τα αποτελέσματα του κρας τεστ για το πόσο σωστά έχουν εφαρμοστεί οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και πόσο πιστά τηρεί η σχολική κοινότητα τα αυστηρά μέτρα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως, η σχολική κοινότητα έχει ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, με τους εκπαιδευτικούς να τίθενται σε επιφυλακή για τον εντοπισμό συμπτωμάτων σε μαθητές και συναδέλφους τους, ενώ την τελική απόφαση για το κλείσιμο ενός σχολείου τη λαμβάνει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε περιοχής, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Πανεπιστήμια

Με έναν «θερμό» Σεπτέμβριο, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων «καλπάζει», τα πανεπιστήμια καλούνται και αυτά με τη σειρά τους να ορίσουν τους κανόνες βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν από τον επόμενο μήνα. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας και διενέργεια εργαστηρίων και φροντιστηριακών μαθημάτων διά ζώσης μόνο για 30-50 άτομα, ανάλογα με την ειδικότητα.

Ενδεικτικά, το ΕΚΠΑ συνέστησε Συντονιστική Επιτροπή COVID-19, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος και για την επίβλεψη της ασφαλούς διαχείρισης ενδεχόμενων κρουσμάτων, με μέλη, μεταξύ άλλων, τους καθηγητές Σωτήρη Τσιόδρα, Νικόλαο Σύψα και Βασιλική Παπαευαγγέλου.

Σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι αυτή που θα σηκώσει το «βάρος» της απρόσκοπτης διδασκαλίας σε κάθε απρόοπτο. Στα σχολεία, η τηλεκπαίδευση ορίζεται να ξεκινάει άμεσα με την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος ή σχολείου, με την παρακολούθηση πλέον να είναι υποχρεωτική για τους μαθητές. Στα πανεπιστήμια, η εξ αποστάσεως Εκπαίδευση επιβάλλεται για οποιοδήποτε τμήμα είναι άνω των 50 ατόμων.

Από την έντυπη έκδοση 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Υποχρεωτικό το PCR τεστ για τους στρατεύσιμους που θα καταταγούν τον Νοέμβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με το εμβόλιο της Moderna

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου και Κορονοϊός: Πού δεν θα γίνει καθόλου – Η ανησυχία και τα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκατομμύρια παιδικά εμβόλια «χάθηκαν» λόγω πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γκάγκα: Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενόψει τέταρτου κύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κεραμέως στον Ε.Τ.: Σύστημα Pisa από εφέτος σε γυμνάσιο, λύκειο – Το 60% των σχολείων έχει ήδη υποβάλει αναφορές αξιολόγησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom