Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Δύσπιστο το 84% των Ελλήνων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με τον ένα ή τον άλλο ρόλο, επιθυμεί η πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα, ενώ οι περισσότεροι είναι δύσπιστοι απέναντι στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Palmos Analysis για την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το 22% θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης και το 24% να συμμετάσχει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. Στον αντίποδα, το 43% επιθυμεί να μην παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμη, οι περισσότεροι βλέπουν αρνητικά τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, αυτή την άποψη εκφράζει το 41%, ενώ άλλο ένα 32% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι θετικά, αλλά δεν επαρκούν.

Στην ίδια πανελλαδική έρευνα, οι Ελληνες εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το 84% θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς το 45% θεωρεί ότι είναι αρνητική και το 44% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Ακόμη, 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Συγκριτικά για τις δραστηριότητες του ελληνικού κοινοβουλίου 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση σχετικά με αυτές.

Οι Ελληνες πολίτες θα ήθελαν να είχαν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλειοψηφία που κυμαίνεται από 47% (για έλεγχο κρατικών προϋπολογισμών) έως και 86% (για προσφυγικό).

Σχετικά με τους Ελληνες ευρωβουλευτές, από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο 1 στους 4 Έλληνες συμφωνεί ότι οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν επάξια τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο και 2 στους 4 διαφωνεί.

Προτεινόμενα για εσάς

O «Mr. No»

Kon

Αισιοδοξία για την οικονομία

Kon

Ιστορική συμφωνία με 72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – «Μπαίνουμε ξανά στο χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει»

Kon

Σύνοδος Κορυφής: Μηνύματα προόδου «εκπέμπουν» Μέρκελ – Μακρόν – «Υπάρχει ελπίδα για συμφωνία»

Tinad

Διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες: Έτοιμοι να υποχωρήσουν οι «σκληροί του Βορρά» – Το σημείο – «κλειδί» της συμφωνίας

Tinad

Προτροπή Μπορέλ σε Μέρκελ: Ζητά νέα συμφωνία με την Τουρκία – Στο τραπέζι γεωτρήσεις, προκλητικότητα και προσφυγικό

Tinad

Ταμείο Ανάκαμψης: Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για συμφωνία παρά την… γκρίνια του Βορρά

Tinad

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία και το κοινό πλαίσιο δράσης

Tinad

Η συμβιβαστική πρόταση Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ

Tinad