Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Στο μάτι του κυκλώνα «Ιανός» τις επόμενες μέρες η χώρα – Πώς κινείται η κακοκαιρία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» και η επικινδυνότητά του προκαλούν συσκέψεις κάθε 6 ώρες στον… Φάρο, το κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Εκεί θα εξετάζεται η μετακίνηση του φαινομένου και τα προβλήματα που προκαλεί στην πορεία του, θέτοντας σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και άλλων συνοδών φαινομένων. Αντίστοιχες συσκέψεις και σύσταση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας έχουν προβλεφθεί στις κατά τόπους περιφέρειες και δήμους, που αναμένεται να πλήξει ο κυκλώνας. Παράλληλα, η ΓΓΠΠ έδωσε αυστηρές συμβουλές-οδηγίες στους κατοίκους των περιοχών.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»:

Το προηγούμενο 24ωρο ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μετά την ολοκλήρωσή έκτακτης σύσκεψης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προέβη σε έκτακτη ενημέρωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το “μάτι”, το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνια φαινόμενα, τα οποία συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση ή την πορεία τέτοιων φαινομένων. Οι επιπτώσεις του “Ιανού”, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ.

Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα».

Από πού θα περάσει

Οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας», το οποίο μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, ωστόσο είναι πιο ασθενές, με την τάση να γίνεται πιο συχνό.

Το φαινόμενο θα περάσει από τη Ζάκυνθο, τη Κεφαλλονιά, την Ιθάκη, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φωκίδα, την Αττική και την Εύβοια, ενώ θα πλήξει και άλλες περιοχές όπως οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν πως λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.

Επίσης, δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας

Εντονα φαινόμενα προβλέπονται από το απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, κυρίως στα δυτικά τμήματά της. Αύριο η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στην Εύβοια. Από αύριο το απόγευμα, στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες.

Στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οδηγίες Χαρδαλιά

1. Οσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μη διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή, για κανένα λόγο.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κακοκαιρία «Ιανός»: Πληροφορίες ότι βρέθηκε πτώμα γυναίκας στην Καρδίτσα

Ανδρέας Ντίνης

Αγρίεψε ξανά ο καιρός: Η κακοκαιρία «χτυπά» την Κέρκυρα – Κλείνουν σχολεία

Tinad

Ουκ αφέωνται…

Kon

Καιρός: Νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Οδηγίες από τη ΓΓΠΠ

Ανδρέας Ντίνης

Συγκλονίζει έγκυος που απεγκλωβίστηκε στην Καρδίτσα: Βράζαμε νερό από το ρέμα για να πιούμε

Ανδρέας Ντίνης

«Ιανός»: 37 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες – Το ποσό που δικαιούται κάθε δήμος

Evanthia Karra

Η Καρδίτσα μετρά τις πληγές της: Νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Οξυά – Στην περιοχή σήμερα ο Μητσοτάκης

Tinad

Ανείπωτη καταστροφή: Πάνω από 210.000 στρέμματα κάτω από το νερό στον θεσσαλικό κάμπο

Μιχάλης Μάρδας

Καρδίτσα: Με δύο ελικόπτερα ο απεγκλωβισμός κατοίκων στην Οξυά – Συνεχίζεται η αναζήτηση της αγνοούμενης φαρμακοποιού

Μιχάλης Μάρδας