Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες σε διαστάσεις γίγαντα: Ποιος έκανε το λάθος που επισκίασε την επίτευξη ενός τιτάνιου έργου

Ελπίδα Οικονομίδη

Στη δίνη των γεγονότων χωρίς να έχουν ευθύνη βρέθηκαν τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, καθώς και η ΚΕΔΕ, εξαιτίας του λάθος μεγέθους των μασκών που μοιράστηκαν στα σχολεία.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανέλαβε την ευθύνη, κάνοντας λόγο για ασαφή διατύπωση που οδήγησε σε λάθος διαστάσεις, όμως το «κακό» είχε ήδη γίνει, επισκιάζοντας την επίτευξη του δύσκολου έργου για διανομή μασκών στα σχολεία με το πρώτο σχολικό κουδούνι.

Οπως ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το υπουργείο δεν είχε καμία αρμοδιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αντίστοιχα, το υπουργείο Εσωτερικών ήταν υπεύθυνο μόνο για τη διάθεση του κονδυλίου 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έγινε με διαφάνεια και ταχύτητα, ενώ το έργο της ΚΕΔΕ ήταν η διενέργεια του διαγωνισμού και η διανομή των μασκών που επετεύχθη στην ώρα του, παρά τις δυσκολίες.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στις διαστάσεις, τις οποίες πρότεινε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19. Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης που αφορούσε μεταξύ άλλων τις προδιαγραφές κατασκευής της υφασμάτινης μάσκας με ημερομηνία 27 Αυγούστου, οι διαστάσεις που προτάθηκαν ήταν:

– για ηλικίες κάτω από 10: 10×18 εκ.

– για ηλικίες άνω των 10: 12×22 εκ.

Στο πρακτικό σημειώνεται ότι η μάσκα πρέπει να έχει τρεις πιέτες στο μέσον, και σε αυτό αποδίδει την «παρεξήγηση» η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, που αναφέρει ότι οι διαστάσεις αφορούσαν το ύφασμα πριν τη συρραφή του. 

Το χρονικό 

Αμέσως μετά την απόφαση της επιτροπής των ειδικών για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές όλων των ηλικιών, το υπουργείο Εσωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα διαθέτοντας 6,2 εκατομμύρια ευρώ για τη δωρεάν παροχή τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, στις 24 Αυγούστου το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας ώστε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την προμήθειά τους.

Στις 27 Αυγούστου η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, έδωσε τις προδιαγραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προδιαγραφές δόθηκαν δύο φορές, ύστερα από παρατηρήσεις ότι οι διαστάσεις των μασκών είναι μεγάλες. Τη δεύτερη φορά με σαφήνεια κατεγράφη ότι οι «διαστάσεις τελικού προϊόντος» πρέπει να είναι 22×12 και εστάλησαν στην ΚΕΔΕ. Ολη η προμήθεια έγινε με βάση αυτό που υποδείχθηκε από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19.

Αντίθετα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι διαστάσεις δεν αφορούσαν το τελικό μέγεθος, αλλά το μέγεθος πριν τη συρραφή τους.

«Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου», σημείωσαν.

Παραδίδονται άμεσα νέες μάσκες στα σχολεία

Με μάσκες μιας χρήσης λύνεται το πρόβλημα που προέκυψε στα σχολεία, με τους δήμους να διαθέτουν ήδη στα σχολεία τις απαραίτητες ποσότητες. Οι μαθητές αναμένεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας να έχουν λάβει τουλάχιστον μία μάσκα πολλαπλών χρήσεων μετά το πρόβλημα που προέκυψε από τη διανομή μεγάλου μεγέθους σε μέρος αυτών.

Με το που έγινε αντιληπτή η αστοχία, καθώς το μέγεθος της μάσκας δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή της από τους μαθητές, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, η οποία έκανε λόγο για ασαφή διατύπωση, και η ΚΕΔΕ ανέλαβε εκ νέου τη διανομή του σωστού μεγέθους. Οπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, «το λάθος αυτό δεν ακυρώνει την προσπάθεια της Ενωσης» για τη διανομή στην ώρα τους των απαραίτητων μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι δημιουργήθηκαν μάσκες δύο μεγεθών, εκ των οποίων αυτές που αφορούσαν τα παιδιά ηλικίας έως 10 ετών εφαρμόζουν στους μικρούς μαθητές, με το πρόβλημα να εντοπίζεται σε αυτές που αφορούν τους μαθητές από 10 ετών και άνω. Οι πρώτες έχουν ήδη μοιραστεί στους μαθητές και όσες -μεγάλου μεγέθους- δεν έχουν ακόμα διανεμηθεί θα επιστρέψουν στους αναδόχους, οι οποίοι θα αναλάβουν την προσαρμογή τους βάσει των νέων οδηγιών που έλαβαν από την αρμόδια επιτροπή.

Επιπλέον, θα συνεχιστεί η διαδικασία διανομής και τις επόμενες εβδομάδες ώστε να λάβουν μεγαλύτερο αριθμό μασκών οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, με την κατασκευή να γίνεται πλέον βάσει των σωστών προδιαγραφών.

Η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η αποστολή της, που ήταν η έγκαιρη έλευση των μασκών στα σχολεία, εκπληρώθηκε και πως οι προδιαγραφές δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

Παραδοχή

Ερωτώμενος σχετικά, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε ότι υπήρξε ζήτημα και ότι πρόκειται για «μια παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών».

Πάντως διευκρίνισε ότι οι προδιαγραφές είναι οι ίδιες γιατί βασίζονται σε διεθνή πρότυπα και πως το υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλά τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή, που είναι η ΚΕΔΕ.

Η μάσκα έχει προκριθεί ως το σημαντικότερο μέτρο ενάντια στην πανδημία, δεν έλειψαν όμως οι αντιδράσεις από γονείς και μαθητές, με την κατάσταση να ξεφεύγει σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτή που εκπαιδευτικός δέχθηκε επίθεση από γονιό στα Χανιά.

Οδηγία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της (ΣΚΑΪ) υπογράμμισε: «Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί συνολικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή των οδηγιών που δίνονται για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας». Ηδη έχει δοθεί οδηγία, όταν ένα παιδί προσέρχεται στο σχολείο χωρίς μάσκα να μεταφέρεται άμεσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μακριά από τους συμμαθητές τους μέχρι να τον παραλάβουν οι γονείς του, ενώ παράλληλα λαμβάνει απουσία.

Χθες συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις, με τρία σχολεία στην Ηλεία να τελούν υπό κατάληψη. Ειδικότερα, οι μαθητές στο 2ο και 12ο Λύκειο Πάτρας και το Γυμνάσιο-Λύκειο Φαρών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη, καθώς αρνούνται να φορέσουν μάσκες μέσα στις τάξεις, όπως προβλέπεται αυστηρά από σχετική ΚΥΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός – Συναγερμός για την Β. Ελλάδα: Όλοι με μάσκες στην παρέλαση – Στο 95% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δύο μάσκες για τα μαλλιά που μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Δήμος Αθηναίων: Έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Αθήνας για την εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοζάνη: Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία – Βλάβη στον κεντρικό αγωγό τηλεθέρμανσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Ανακοινώθηκε πώς θα παρελάσουν φέτος τα σχολεία και οι μαθητές – Δείτε τι θα ισχύσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτές είναι οι τιμές για τα κυλικεία των σχολείων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom