Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία στη Μυτιλήνη – Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία στη Μυτιλήνη. Με απόφαση του Δημάρχου Στρατή Κύτελη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού.

Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και την παρουσία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε κεντρικούς δρόμους του Δήμου Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης «η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, οι οποίοι εξέφρασαν, μέσω Συλλόγων και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, την ανάγκη για αναστολή έναρξης της σχολικής χρονιάς».

Και τα σχολεία του Δήμου δυτικής Λέσβου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστά έως και την ερχόμενη Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Στην απόφαση αυτή προχώρησε η δημοτική Αρχή, λόγω παράτασης των έκτακτων μέτρων στη Λέσβο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και για την καλύτερη προετοιμασία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς σήμερα το πρωί σε ανάλογη ανακοίνωση είχε προχωρήσει και η δημοτική Αρχή Μυτιλήνης για τα σχολεία του δήμου.Μυτιλήνης.

Πότε θα κλείνουν τα σχολεία

Υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, με τη συνδρομή των ειδικών, πάνω από τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός της ίδιας σχολικής μονάδας -και εφόσον δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους- μέσα σε χρονικό διάστημα 14 ημερών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας τους.

Τα παραπάνω αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, να αναπτύσσει βήμα  βήμα το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουν τα σχολεία:

– Σε κάθε σχολική μονάδα θα υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

– Συγκροτείται ομάδα κρούσης, από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, που θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους περιφερειακούς διευθυντές και τους διευθυντές Εκπαίδευσης σχετικά με τη διαχείριση των σχολικών μονάδων την περίοδο της πανδημίας.

– Ο υπεύθυνος για τα κρούσματα θα έχει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid 19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

– Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή κάποιος εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό (σ.σ.: πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αοσμία ή γαστρεντερικά προβλήματα) θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.

– Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντος ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Αν το τεστ βγει θετικό, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες, κι εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.

– Μεταξύ των εργασιών του υπευθύνου για τον κορονοϊό του κάθε σχολείου είναι και η εκτίμηση κινδύνου για κάποιο κρούσμα που θα εμφανιστεί και η καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών. Στενές επαφές θεωρούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο. Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

– Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.

– Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εφόσον δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (σ.σ.: δεν είναι αδέλφια, δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός ενός χρονικού περιθωρίου 14 ημερών, θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Ανακοινώθηκε πώς θα παρελάσουν φέτος τα σχολεία και οι μαθητές – Δείτε τι θα ισχύσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτές είναι οι τιμές για τα κυλικεία των σχολείων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Τσιμπάνε» οι σκληροί δείκτες – Ανησυχία από αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε έξι εβδομάδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom