Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία από την ανοδική τάση των κρουσμάτων – Πότε θα κλείνουν τα σχολεία

Κορωνοϊός: Συναγερμός για ακόμα μια μέρα στην Αττική με 174 κρούσματα

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Πλήρη ανατροπή της επιδημιολογικής εικόνας όπως διαμορφωνόταν τις τελευταίες ημέρες και μέχρι την περασμένη Τετάρτη δείχνει το τελευταίο τριήμερο. Τα κρούσματα «εκτινάχθηκαν» πάλι χθες, αγγίζοντας σχεδόν τα 300 – 287 στον αριθμό-, με τις πολλαπλές συρροές των νέων μολύνσεων να ανησυχούν τους ειδικούς, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Τον έντονο προβληματισμό για την ανοδική τάση των περιστατικών με Covid-19 εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Oπως είπε. η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που χθες ανέβηκαν στους 52 -ήταν 49 την Πέμπτη- είναι ανησυχητική και τόνισε ότι η επιδημία αναδεικνύει την ύπαρξη πολλαπλών συρροών και ενδεικτικών γεγονότων υπερμετάδοσης.

Μάλιστα, εξήγησε όταν η υπερμετάδοση είναι σε συγκεκριμένους χώρους με γνωστό πληθυσμό, όπως είναι οι επαγγελματικοί χώροι, η ιχνηλάτηση είναι πιο εύκολη συγκριτικά με την υπερμετάδοση από την οποία προκύπτουν ορφανά κρούσματα, αλλά δεν πρέπει να σημαίνει εφησυχασμό. «Η πορεία της επιδημίας μπορεί να ανατραπεί από τη μία ημέρα στην άλλη», τόνισε χαρακτηριστικά, θέλοντας να αναδείξει τη σημασία στην πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ακόμη ότι οι κορονοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα, με ένα μεγάλο ποσοστό των φορέων τους να μη μεταδίδει, ένα όμως ποσοστό ακόμη και μικρότερο του 20% τους μεταδίδει δυναμικά.

Εκκληση

Το γεγονός ότι η επιδημία της Covid-19 είναι δυναμική ανέδειξε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση προς τους κατοίκους των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας που τέθηκαν την Πέμπτη σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων (Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία) να τηρούν πιστά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων από μία μόνο συρροή (το εργοστάσιο στα Γιαννιτσά) είναι τριψήφιος και αφορά σε αρκετές περιοχές.

Οσον αφορά στα νέα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί από τον Αύγουστο, πλην της Πάρου και της Αντιπάρου, όπου το καθεστώς των ειδικών περιοριστικών μέτρων αίρονται από τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου, καθώς το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 287 νέα περιστατικά με κορονοϊό, από τα οποία τα 43 συνδέονται με γνωστές συρροές. Τα 158 εντοπίζονται στην Αττική, με τα 25 εξ αυτών να είναι μέρος γνωστών συρροών και ανάμεσά τους νέες μολύνσεις στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Τα 32 περιστατικά από το χθεσινό σύνολο προέρχονται από την Πέλλα και την Πιερία, με τα εννέα να συνδέονται με το εργοστάσιο στα Γιαννιτσά.

Στα καλά νέα, η ελληνική κυβέρνηση, ενεργώντας με ταχύτητα, εξασφάλισε την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορονοϊού (Covid-19 Ag Rapid Test). Τα ταχέα αντιγόνα, που η χώρα μας είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που τα προμηθεύεται, θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη την περίοδο του χειμώνα όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών.

Η πρώτη εφαρμογή τους θα είναι για τη συνθήκη κρίσης που αντιμετωπίζουμε στη Μυτιλήνη.

Σημειώνεται ότι η αγορά καλύφθηκε από δωρεά του κ. Θανάση Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ και οργανώθηκε αερογέφυρα με ειδική ναυλωμένη πτήση της Aegean, η οποία αναμενόταν αρχικά να προσγειωθεί χθες στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ακολούθως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Ερευνα για το εμβόλιο

Διευκρινίσεις σχετικά με την προσωρινή διακοπή των κλινικών μελετών του εμβολίου της Οξφόρδης έδωσε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, σε συνέχεια των επίσημων ανακοινώσεων της εταιρίας AstraΖeneca. Εξήγησε ότι πρόκειται για διπλά τυφλή μελέτη, δηλαδή ούτε ο συμμετέχων στην έρευνα αλλά και ούτε ο γιατρός του δεν γνωρίζουν εάν ο εθελοντής έλαβε το εμβόλιο ή placebo. Οταν υπάρχει ένα πιθανόν σοβαρό συμβάν, διερευνάται από ανεξάρτητη αρχή και μέχρι να αποφανθεί εάν όντως ο συμμετέχων που παρουσίασε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ανήκει στην ομάδα όσων έλαβαν το εμβόλιο, καθώς και εάν υπήρχε αιτιολογική σχέση με το πειραματικό εμβόλιο δεν διακόπτονται πλήρως οι έρευνες, αλλά οι νέοι εμβολιασμοί. Επιπλέον, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία που συμβαίνει συχνά στις κλινικές δοκιμές.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ COVID-19

  • 287 τα νέα κρούσματα στη χώρα
  • 272 τα εγχώρια κρούσματα
  • 43 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 158 βρίσκονται στην Αττική
  • 19 στη Θεσσαλονίκη
  • 734 είναι το σύνολο των κρουσμάτων
  • 3 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν χθες
  • 300 θάνατοι συνολικά στη χώρα
  • 52 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
  • 169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Πότε θα κλείνουν τα σχολεία

Υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, με τη συνδρομή των ειδικών, πάνω από τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός της ίδιας σχολικής μονάδας -και εφόσον δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους- μέσα σε χρονικό διάστημα 14 ημερών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας τους.

Τα παραπάνω αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, να αναπτύσσει βήμα  βήμα το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουν τα σχολεία:

– Σε κάθε σχολική μονάδα θα υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

– Συγκροτείται ομάδα κρούσης, από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, που θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους περιφερειακούς διευθυντές και τους διευθυντές Εκπαίδευσης σχετικά με τη διαχείριση των σχολικών μονάδων την περίοδο της πανδημίας.

– Ο υπεύθυνος για τα κρούσματα θα έχει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid 19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

– Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή κάποιος εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό (σ.σ.: πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αοσμία ή γαστρεντερικά προβλήματα) θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.

– Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντος ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Αν το τεστ βγει θετικό, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες, κι εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.

– Μεταξύ των εργασιών του υπευθύνου για τον κορονοϊό του κάθε σχολείου είναι και η εκτίμηση κινδύνου για κάποιο κρούσμα που θα εμφανιστεί και η καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών. Στενές επαφές θεωρούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο. Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

– Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.

– Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εφόσον δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (σ.σ.: δεν είναι αδέλφια, δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός ενός χρονικού περιθωρίου 14 ημερών, θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Συνέχεια κρουσμάτων

Στο παραπέντε του ανοίγματος των σχολείων, συνεχίζεται η καταγραφή καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε σχολεία. Ιδιωτικά σχολεία έστειλαν ενημερωτικές επιστολές σε γονείς για επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, με τον ΕΟΔΥ να ενημερώνεται άμεσα και να πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Τα σχολεία, σύμφωνα με την ενημέρωση από τις διευθύνσεις τους, θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να συνεχίσει όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα η διά ζώσης εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας όμως ότι βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων θα καταγραφούν κρούσματα σε σχολεία και ότι θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα ακόμα και σχολικές μονάδες.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πέντε νεκροί μέσα σε λίγες ώρες από κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Μπαίνει στην τελική φάση δοκιμών το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Και τέταρτος νεκρός σε μία μέρα – Πέθανε άνδρας στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός και σχολεία: Ποιο είναι το ποσοστό των κρουσμάτων – Τι γίνεται με την τηλεκπαίδευση

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός στο Άγιο Όρος: Ποια σύσταση του ΕΟΔΥ δεν έγινε αποδεκτή και γιατί υπάρχει ανησυχία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ακόμη δύο θύματα του ιού στην Ελλάδα – Στους 355 οι νεκροί

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Μετανάστες θετικοί στον ιό το έσκασαν από το «Σωτηρία»

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Έρχεται δύσκολος χειμώνας» – Τι λένε οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» στο EleftherosΤypos.gr

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Συναγερμός στα Τρίκαλα – Βρέθηκαν τρία κρούσματα από γάμο

Ανδρέας Ντίνης