Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Παράταση για δήλωση περιουσιών σε 7 περιοχές

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Πίστωση χρόνου προκειμένου να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο έλαβαν 7 περιοχές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση ανάρτησης.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το Κιλκίς που η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι στις 14 Οκτωβρίου αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Κοζάνης, Πιερίας και Λάρισας, που παρατείνονται μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται για πρώτη φορά πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία κτηματογράφησης.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, οι ιδιοκτήτες αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα (www.ktimatologio.gr), μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

• Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
• Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.
Εάν έχουν αντίρρηση με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης) ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, επίσης κατόπιν ραντεβού.

Δασικοί χάρτες

Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Περιβάλλοντος έπειτα από ερωτήματα πολιτών αναφορικά με τις εκκρεμείς αντιρρήσεις δασικών χαρτών, η Υπουργική Απόφαση (ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956 ΦΕΚ Β’ 2773/ 8-8-2020) που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4685/2020 στο άρθρο 7 αναφέρει ότι οι «εκκρεμείς αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών είναι σε ισχύ και οι πολίτες δεν χρειάζεται να τις επανυποβάλουν.

Επιπλέον με τη νέα ρύθμιση ενισχύεται αυτή η διαδικασία διότι δίνεται δικαίωμα στον Διοικούμενο να προβάλει και νέους πρόσθετους ισχυρισμούς (συμπληρωματικούς) επί της αντίρρησής του 10 μέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία εξέτασής τους».

Συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται ότι «…για την εξέταση των λοιπών εκκρεμών αντιρρήσεων θα λαμβάνονται υπόψη οι λόγοι που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος και αφορούν στη σύννομη αλλαγή χρήσης με βάση πράξεις τις διοίκησης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 48 του νόμου 4685/2020 (Α’ 92).

Νέοι ισχυρισμοί που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος με το ανωτέρω περιεχόμενο δύνανται να προβάλλονται εγγράφως στην οικεία Διεύθυνση Δασών τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία εξέτασης των αντιρρήσεων. Η οικεία Διεύθυνση Δασών δύναται να υποβάλει επί των ανωτέρω ισχυρισμών συμπληρωματική εισήγηση προ 5 ημερών πριν την ορισθείσα ημερομηνία εξέτασης των αντιρρήσεων».

Ετσι, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι αυθαίρετη και παράνομη, τονίζει το ΥΠΕΝ.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κτηματολόγιο: Διορθώσεις για Αθήνα, δηλώσεις σε όλη την χώρα

Ανδρέας Ντίνης

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή τα εκκαθαριστικά – Διπλή δόση του φόρου τον Οκτώβριο

Tinad

Κτηματολόγιο: Νέα εφαρμογή – Ελεύθερη διάθεση των χαρτών μέσω διαδικτύου

Tinad

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η επικαιροποίηση στοιχείων σε Θεσσαλονίκη και Ηλεία

Δημήτρης Ντόγκας

Αυθαίρετα: Πότε λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση – Πώς θα γλιτώσουν τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες

Tinad

Ο απόλυτος οδηγός «επιβίωσης» για ιδιοκτήτες – Πόσα χάνουν και πόσα κερδίζουν από τις μειώνεις ενοικίων [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Φθίνει το Airbnb: Επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις και μείωση ενοικίων [πίνακες]

Tinad

Κτηματολόγιο: Οι προθεσμίες που τρέχουν για όλες τις ιδιοκτησίες – Τι ισχύει για τα κλιμακωτά πρόστιμα

Tinad

Δεύτερη ευκαιρία για τα μειωμένα ενοίκια – Οι αιτήσεις και η διαδικασία

Tinad