Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Παράταση για δήλωση περιουσιών σε 7 περιοχές

κτηματολόγιο

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Πίστωση χρόνου προκειμένου να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο έλαβαν 7 περιοχές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση ανάρτησης.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το Κιλκίς που η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι στις 14 Οκτωβρίου αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Κοζάνης, Πιερίας και Λάρισας, που παρατείνονται μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται για πρώτη φορά πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία κτηματογράφησης.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, οι ιδιοκτήτες αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα (www.ktimatologio.gr), μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

• Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
• Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.
Εάν έχουν αντίρρηση με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης) ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, επίσης κατόπιν ραντεβού.

Δασικοί χάρτες

Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Περιβάλλοντος έπειτα από ερωτήματα πολιτών αναφορικά με τις εκκρεμείς αντιρρήσεις δασικών χαρτών, η Υπουργική Απόφαση (ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956 ΦΕΚ Β’ 2773/ 8-8-2020) που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4685/2020 στο άρθρο 7 αναφέρει ότι οι «εκκρεμείς αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών είναι σε ισχύ και οι πολίτες δεν χρειάζεται να τις επανυποβάλουν.

Επιπλέον με τη νέα ρύθμιση ενισχύεται αυτή η διαδικασία διότι δίνεται δικαίωμα στον Διοικούμενο να προβάλει και νέους πρόσθετους ισχυρισμούς (συμπληρωματικούς) επί της αντίρρησής του 10 μέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία εξέτασής τους».

Συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται ότι «…για την εξέταση των λοιπών εκκρεμών αντιρρήσεων θα λαμβάνονται υπόψη οι λόγοι που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος και αφορούν στη σύννομη αλλαγή χρήσης με βάση πράξεις τις διοίκησης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 48 του νόμου 4685/2020 (Α’ 92).

Νέοι ισχυρισμοί που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος με το ανωτέρω περιεχόμενο δύνανται να προβάλλονται εγγράφως στην οικεία Διεύθυνση Δασών τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία εξέτασης των αντιρρήσεων. Η οικεία Διεύθυνση Δασών δύναται να υποβάλει επί των ανωτέρω ισχυρισμών συμπληρωματική εισήγηση προ 5 ημερών πριν την ορισθείσα ημερομηνία εξέτασης των αντιρρήσεων».

Ετσι, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι αυθαίρετη και παράνομη, τονίζει το ΥΠΕΝ.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οδηγός επιβίωσης για πυρόπληκτους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι πρέπει να ξέρουν οι ενοικιαστές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Στύλιος στον «Ε.Τ.» για το Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Κτηματολόγιο: Περιέρχονται στους Δήμους κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις – Πράσινο στις μεταβιβάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κτηματολόγιο: Ξεμπλοκάρουν αγοραπωλησίες ακινήτων με… εκκρεμότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κτηματολόγιο: «Παγώνουν» πωλήσεις-μεταβιβάσεις για τους ασυνεπείς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom