Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολείων: Τρέχουν οι δήμοι για να φτάσουν εγκαίρως οι μάσκες

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολείων: Τρέχουν οι δήμοι για να φτάσουν εγκαίρως οι μάσκες

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Αγώνα δρόμου κάνουν οι δήμοι για να φτάσουν οι μάσκες στην ώρα τους στα σχολεία. Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη σύμβαση, η κατανομή των μασκών έχει ήδη ξεκινήσει, με τις πρώτες να έχουν σταλεί προς τα νησιά και προς απομακρυσμένες περιοχές.

Χρειάζονται δύο μέρες μέχρι να φτάσουν σε αυτές και αναμένεται να διανεμηθούν εντός του Σαββατοκύριακου.

Το δρόμο τους έχουν πάρει και οι μάσκες που θα καλύψουν τις ανάγκες σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Θράκη, ενώ σήμερα αναμένεται να καλυφθούν οι ανάγκες σε πιο κοντινές περιοχές όπως τα σχολεία στη Θεσσαλία και την Αττική. Αντίστοιχα, κατανομή έχει ξεκινήσει και στη Θεσσαλονίκη.

Παρά το γεγονός ότι οι δήμοι «έτρεξαν» τις διαδικασίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η παραγωγή των συγκεκριμένων μασκών, ακριβώς επειδή έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως τις έχουν ορίσει οι ειδικοί, είναι μικρότερη των αναγκών που υπάρχουν στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμητρης Παπαστεργίου, εξηγεί στον «Ε.Τ.» ότι μεγάλος αριθμός των μασκών ακόμα ράβονται, καθώς δεν υπήρχαν. Κάθε παρτίδα που ολοκληρώνεται διανέμεται απευθείας με προτεραιότητα τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς και στη συνέχεια τους πιο κοντινούς από τα σημεία παραγωγής μασκών. Συνολικά θα διανεμηθούν 5 εκατ. μάσκες στα σχολεία για τους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και για τους εκπαιδευτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους ειδικούς η υφασμάτινη μάσκα προκρίνεται για τη χρήση από τους μαθητές και οι προδιαγραφές προβλέπουν δύο μεγέθη, μία σε μικρότερο μέγεθος για τους μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και μία σε μεγαλύτερο για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας και για τους εκπαιδευτικούς. Η μάσκα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο στρώσεις υφάσματος -καλής ποιότητας- με πυκνή ύφανση αλλά λεπτή ίνα, ώστε να είναι άνετη αλλά και αποτελεσματική.

Εκτός απροόπτου οι μάσκες αναμένεται να βρίσκονται σε όλα τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα και θα διανεμηθούν στους μαθητές. Ο αγιασμός φέτος θα πραγματοποιηθεί υπό ειδικές συνθήκες: μετά τις 11 το πρωί και με εκπροσώπους των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο προαύλιο, ενώ στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί τις τάξεις όπου θα βρίσκονται οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί. Πάντως, τα σχολεία έχουν ήδη ενημερώσει τους γονείς ώστε να προσέλθουν οι μαθητές στο σχολείο με δική τους μάσκα την πρώτη μέρα, εφόσον στη συνέχεια θα τους μοιραστούν οι δωρεάν.

Οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ έχουν ήδη αποσταλεί στα σχολεία και η ΚΥΑ που θεσπίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός του σχολικού χώρου εκδόθηκε από την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι φέτος το υπουργείο Παιδείας αίρει όλους τους περιορισμούς για εγγραφή στο ολοήμερο πρόγραμμα των Δημοτικών και καλεί τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτό, ώστε να προστατευτούν μεταξύ άλλων και τα άτομα τρίτης ηλικίας που βρίσκονται στο συγγενικό τους περιβάλλον.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων, βρέθηκε στην Κεντρική Μακεδονία και επισκέφθηκε το 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης για να μιλήσει με εκπαιδευτικούς και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, η υπουργός σχολίασε: «Οι ειδικοί είναι σαφέστατοι: η μάσκα είναι ασφαλής και είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε για να τους προστατεύσουμε όλους – τον εαυτό μας, τους γύρω μας, τους μαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς μας, τους γονείς μας, το σπίτι μας. Η μάσκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε αυτή τη στιγμή για να συνεχίσουμε τη ζωή μας». Αναφορικά με το θέμα των πολυάριθμων τμημάτων απάντησε: «Προφανώς υπάρχουν τμήματα που έχουν 25 παιδιά, όμως η πλειονότητα είναι κάτω των 25. Δεν υπάρχει “μαγικό ραβδί” να διπλασιάσουμε τις αίθουσες σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την αντιμετώπιση του κλεισίματος τμημάτων ή ακόμα και σχολείων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως σημειώνουν στελέχη της, θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα με στόχο να μη σταματήσει η διαδικασία της εκπαίδευσης.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Ολη η λίστα με τα κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων

Ανδρέας Ντίνης

Ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας – Άνοιξαν οι δρόμοι

Μιχάλης Μάρδας

Επιτέλους: Τέλος στα κλειστά σχολεία για τις εκλογές των εκπαιδευτικών

Μιχάλης Μάρδας

Σχολεία: Έρχονται προσλήψεις εκπαιδευτικών – Πρόσθετα κονδύλια 118 εκατ. ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Σχολεία σε κατάληψη: Από τις μάσκες μέχρι τα Rafale τα αιτήματα των μαθητών

Μιχάλης Μάρδας

Σχολεία: Tο κίνημα κατά της μάσκας οδηγός των καταλήψεων

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Λουκέτο» σε 94 σχολεία ή τμήματα λόγω κρούσματος – Αναλυτικά η λίστα [συνεχής ενημέρωση]

Tinad

Συνωστισμός ατομικής ευθύνης

Kon

Όταν ακόμα και το άγαλμα φορούσε μάσκα, ο ηλίθιος γελούσε

Kon