Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται οι ενεργές εστίες – Οι περιοχές που διατηρούν τα «πρωτεία» της διασποράς

Μαρία - Νίκη Γεωργαντά

Την ώρα που η επιδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα δείχνει να «καταλαγιάζει» με το τελευταίο δεκαήμερο οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων να είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 200 κρούσματα – ο χαμηλότερος αριθμός ήταν χθες, όταν δηλώθηκαν 144 νέα περιστατικά – οι ενεργές εστίες, όμως, «σιγοβράζουν» με δεκάδες νέες μολύνσεις καθημερινά.

Ο μολυσματικός χάρτης εξαπλώνεται σε περισσότερες από 20 περιφερειακές ενότητες καθημερινά, με ορισμένες να είναι σταθερά υψηλά στον αριθμό νέων μολύνσεων. Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή από την Κυριακή 30 Αυγούστου έως και χθες, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που είναι σταθερές καθημερινά στο χάρτη των κρουσμάτων, σημαντικές εστίες της Covid-19 αποτελούν τουλάχιστον 15 περιοχές. Τα «πρωτεία» της διασποράς διατηρούν το Ηράκλειο (με 54 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα), η Ημαθία (48 κρούσματα), και η Πέλλα (46 νέες μολύνσεις).

Και για τις τρεις περιοχές έχουν ανακοινωθεί περιοριστικά μέτρα. Το Ηράκλειο είναι το πιο πρόσφατο στις απαγορεύσεις, καθώς του επιβλήθηκε το «μοντέλο Πόρου» (υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης των πολιτών άνω των 9 ατόμων, κ.ά) την περασμένη Τρίτη και τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου. Την εβδομάδα που πέρασε δεν είχαν προλάβει να «πιάσουν» τα μέτρα, καθώς χρειάζονται πάντα περίπου 10 ημέρες ώστε να φανεί αποτέλεσμα σε μετριασμό της όποιας τοπικής επιδημικής έξαρσης.

Των τριών παραπάνω περιοχών ακολουθούν η Πιερία με 36 νέες μολύνσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας, η Κοζάνη με 34 επιπλέον κρούσματα, τα Ιωάννινα με 25 νέα κρούσματα, καθώς επίσης η Λέσβος αλλά και οι Κυκλάδες, περιφερειακές ενότητες που μέτρησαν την τελευταία εβδομάδα από 24 νέα περιστατικά κορωνοϊού. Για Κοζάνη και Ιωάννινα δεν έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα.

Βέβαια, όπως έχει εξηγήσει πολλάκις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, οι συρροές κρουσμάτων διαφέρουν ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά για αυτό και όταν αποφασίζονται μέτρα δε λαμβάνεται υπόψη μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει συγκεντρώσει μία περιοχή, αλλά και άλλοι παράμετροι όπως ο αριθμός των επαφών υψηλού κινδύνου του κάθε περιστατικού.

Ο ίδιος έχει αναφέρει πώς αντιμετωπίζουν οι ειδικοί τους μικρούς πανδημίας που δημιουργούνται στην κάθε περιοχή. «Ποιος είναι ο στόχος; Να μην φτάσουμε σε ένα σημείο που ο ένας κύκλος θα αρχίσει να τέμνει τον άλλον. Τότε δημιουργούμε ένα μεγάλο υπερτοπικό cluster, το οποίο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μας ξεφύγει», επεσήμανε συγκεκριμένα στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα νέα κρούσματα που καταγράφονται συνδέονται με ήδη γνωστά περιστατικά, συνεπώς ιχνηλατούνται εύκολα και απομονώνονται μη συμβάλλοντας σε εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα.

Οι περιοχές «στο κόκκινο» της τελευταίας εβδομάδας

ΠεριοχήΚρούσματα (30-8 έως 6-9)
Ηράκλειο54
Ημαθία48
Πέλλα46
Πιερία36
Κοζάνη34
Ιωάννινα25
Λέσβος24
Κυκλάδες24
Χανιά17
Ζάκυνθος17
Αιτωλοακαρνανία14
Καρδίτσα13
Κορινθία13
Κιλκίς12
Σέρρες11

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ποιες ηλικίες είναι στο «κόκκινο» και η μάχη που γίνεται από τους ειδικούς

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Επιστρέφει ο εφιάλτης στην Ιταλία μετά την αύξηση των νεκρών

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 99 τα κρούσματα στην Αττική – 21 κρούσματα στο ΚΥΤ της Μόριας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 240 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 4 νέοι θάνατοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πάνω από 30,51 εκατ. κρούσματα και 949.791 θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Συναγερμός στα Τρίκαλα: Θετική στον ιό 15χρονη μαθήτρια

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Όλα τα νέα μέτρα στην Αττική για να μη χαθεί το… μέτρημα

Μιχάλης Μάρδας

Μπόρις Τζόνσον: Αναπόφευκτο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πιθανοί νέοι περιορισμοί

Ανδρέας Ντίνης

Θετικός στον κορωνοϊό ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Τηλεργασία: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα

Ανδρέας Ντίνης