Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Η «ακτινογραφία» της σχέσης κορωνοϊού και παιδιών – Μία ειδικός αναλύει τα δεδομένα

Η «ακτινογραφία» της σχέσης κορωνοϊού και παιδιών – Μία ειδικός αναλύει τα δεδομένα

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση της Covid-19 αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιστημονικής γνώσης για τον ιό που συνεχώς μεταβάλλεται.

Ετσι, ενώ στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας υπήρχαν οι φόβοι ότι οι μαθητές είναι superspreaders -όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη γρίπη- οδηγώντας την Πολιτεία να προχωρήσει σε κλείσιμο των σχολείων, οι επιστημονικές μελέτες το τελευταίο εξάμηνο δίνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα μικρά παιδιά τόσο να νοσήσουν όσο και να μεταδώσουν, επιτρέποντας την επιστροφή τους στο… φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής ΕΚΠΑ του Nοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μαρίζα Τσολιά, κάνει την «ακτινογραφία» της σχέσης κορονοϊού-παιδιών.

Επισημαίνει, όμως, και τα αναπάντητα ερωτηματικά που αναμένεται να ξεδιαλύνει το άνοιγμα των σχολείων, δεδομένου ότι τα περισσότερα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί παγκοσμίως για τα παιδιά ήταν σε περιόδους με lockdown.

«Από ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα, η επίπτωση της Covid-19 στα παιδιά είναι πολύ ήπια. Βλέπουμε ότι δεν νοσούν βαριά, δεν μεταδίδουν σε μεγάλο βαθμό, η συχνότητα να νοσηλευτούν είναι σπάνια και εξαιρετικά σπάνιο είναι, επίσης, να χρειαστούν διασωλήνωση. Η ίδια εικόνα έχει διαμορφωθεί και στη χώρα μας, από τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΔΥ μέχρι τώρα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των παραπάνω, καθώς κανένα παιδί μέχρι σήμερα δεν έχει κινδυνεύσει στην Ελλάδα. Μεμονωμένες περιπτώσεις διασωληνώσεων παιδιών έχουν απασχολήσει την παιδιατρική κοινότητα τους έξι μήνες της επιδημίας στη χώρα μας. Δύο εξ αυτών μέσα στον Αύγουστο, το μήνα με τις περισσότερες καταγραφές κρουσμάτων κορονοϊού σε όλο τον πληθυσμό μέχρι σήμερα, που αφορούσαν ένα κορίτσι 17 ετών και ένα αγόρι 16 ετών. Πρόκειται όμως για περιπτώσεις που όταν παρατηρούνται, σύμφωνα με την κ. Τσολιά, συνήθως συνυπάρχει υποκείμενο και χρόνιο νόσημα.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην Ελλάδα 24 παιδιά, όλα με καλή έκβαση στην υγεία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της επιδημίας στη χώρα μας οι ειδικοί συνήθιζαν να νοσηλεύουν την πλειονότητα των παιδιών -όπως γινόταν και με τους ενήλικες- για λόγους έρευνας, μεταξύ άλλων.

Τα ελληνικά δεδομένα δείχνουν, επίσης, ότι το 54% των παιδιών που έχουν νοσήσει είναι ασυμπτωματικά. Παρόλο που οι ασυμπτωματικοί ασθενείς έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδουν, αποτελώντας το μεγάλο «πονοκέφαλο» των υγειονομικών αρχών καθώς μη γνωρίζοντας ότι φέρουν τον ιό συνεχίζουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες αντί να απομονώνονται, σε αρκετές περιπτώσεις μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό.

«Εχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις. Ενα παιδί για παράδειγμα στην Ελβετία το χειμώνα γύρισε πολλά σχολεία, ήρθε σε επαφή με πόσο κόσμο και δεν μετέδωσε τον ιό», επισημαίνει η κ. Τσολιά.

Σίγουρο φαίνεται μέχρι στιγμής ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία ενός παιδιού τόσο λιγότερο συχνά νοσεί αλλά και μεταδίδει. Γι’ αυτό οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής αναφέρει: «Οι υποθέσεις ότι τα μικρά παιδιά δεν κολλάνε τόσο εύκολα τον ιό σε σχέση με τους ενήλικες βασίζονται στους υποδοχείς ACE2, που είναι λιγότεροι στις μικρές ηλικίες. Ετσι, ο ιός δεν εισχωρεί εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό».

Μάλιστα, όπως λέει, αυτό παρατηρείται στην Covid-19. Αντίθετα, η γρίπη «κρεβατώνει» εύκολα τον παιδικό πληθυσμό. «Ακόμη και το 60% των παιδιών στα σχολεία στο εξωτερικό έχει παρατηρηθεί να απουσιάζουν μαζικά λόγω γρίπης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, τα παιδιά εμβολιάζονται έναντι της γρίπης, με στόχο να μειώσουν οι υγειονομικές αρχές το βάρος στην κοινότητα», αναφέρει η κ. Τσολιά.

Τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο στους ενήλικες και καθώς ο ρόλος τους στη μετάδοση του κορονοϊού είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τα μικρά παιδιά, απαιτείται πολύ μεγάλη προσήλωση στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Σχετικά με το ερώτημα γιατί τα παιδιά νοσούν πιο ελαφρά, αυτό συμβαίνει καθώς είναι πιο υγιείς οργανισμοί και δεν έχουν άλλα νοσήματα. Επιπλέον, τα παιδιά εκτίθενται σε άλλους κορονοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυτό που λέμε διασταυρούμενη προστασία», επισημαίνει η ειδικός.

Το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, πάντως, θα αποτελέσει ένα «κρας τεστ» επιβεβαίωσης όσων δείχνουν σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα. «Πολλές μελέτες έγιναν κατά τη διάρκεια των lockdowns, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Το άνοιγμά τους θα μας δώσει πολύ πιο πολλά λεπτομερή στοιχεία», αναφέρει η κ. Τσολιά.

Σε κάθε περίπτωση, εξηγεί ότι εκείνο που θα προσδιορίσει τον κίνδυνο στα σχολεία είναι ο βαθμός κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα. «Το σχολείο αντανακλά το τι συμβαίνει στην κοινωνία», προσθέτει.
Πολιτεία και ειδικοί, άλλωστε, δεν τρέφουν αυταπάτες ότι δεν θα εντοπιστούν κρούσματα στα σχολεία.

Το παραδέχθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση της περασμένης Τρίτης. Στις σχολικές μονάδες μπορούν να σημειωθούν επιδημικές εξάρσεις εάν η κυκλοφορία του ιού είναι ανεξέλεγκτη. Τέτοια παραδείγματα είναι πρόσφατα σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ.

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχει η πιθανότητα να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία ξανά μέσα στην επικείμενη σχολική σεζόν, απαντά πως «ναι», εάν υπάρχει μεγάλη διασπορά της Covid-19 στην κοινότητα.

Εάν τα κρούσματα «εκτιναχθούν» στα ύψη, τότε ενδέχεται να χρειαστούν μέτρα, όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής διδασκαλία. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας ήταν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να πάει πίσω η έναρξη της σχολικής χρονιάς κατά μία εβδομάδα, προκειμένου να έχουν επιστρέψει όλες οι οικογένειες από τις διακοπές τους, να έχουν εντοπιστεί δυνητικά φορείς του ιού και να είναι πιο ξεκάθαρη η επιδημιολογική εικόνα.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Τρίτος νεκρός μέσα σε λίγες ώρες – Στα 347 συνολικά τα θύματα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Ακόμη δύο νεκροί στη χώρα μας – Στο «κόκκινο η Αττική και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις πλατείες

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου

Μιχάλης Μάρδας

«Καμπανάκι» Κικίλια: Έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ – Οι 37 είναι για ασθενείς με κορωνοϊό

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στην Αττική – Πού εντοπίστηκαν τα 453 νέα κρούσματα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Ανακοίνωση-σοκ λόγω Καρά Τεπέ από τον ΕΟΔΥ – 453 νέα κρούσματα και έξι νεκροί

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι επτά περιοχές της Αττικής που είναι στο «κόκκινο»

Μιχάλης Μάρδας

Ο δήμος Αθηναίων φέρνει την ενεργειακή αναβάθμιση στα σχολεία – Τι είναι και που θα εφαρμοστεί

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός-Σοκ στη Βρετανία: Γιατί υπάρχει κίνδυνος για περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως

Μιχάλης Μάρδας