Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Κλειστά κέντρα οι πρώην ανοιχτές δομές στα νησιά

Οχι από τον δήμο Σάμου σε μεγάλη κλειστή δομή για μετανάστες

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Ο κύβος ερρίφθη για τα κλειστά κέντρα σε Λέσβο και Χίο. Μετά από 8 μήνες διαβουλεύσεων, επεισοδίων, αντιδράσεων, τελικά η Μόρια και η ΒΙΑΛ θα μετατραπούν σε κλειστές ελεγχόμενες δομές.

Ηδη προχωρούν οι διαδικασίες και για τις τρεις κλειστές δομές, σε Σάμο, Λέρο και Κω, έτσι η χθεσινή απόφαση έρχεται να ολοκληρώσει τον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό ώστε οι δομές στα νησιά να λειτουργούν με νέες συνθήκες. Μετά και την προχθεσινή συμμετοχή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου, το υπουργείο χθες ανακοίνωσε πως προχωρά στην κατασκευή κλειστών κέντρων στις ήδη υπάρχουσες περιοχές, δηλαδή τη Μόρια και τη ΒΙΑΛ. Η μετατροπή των υπαρχουσών δομών από ανοικτές σε κλειστές και ελεγχόμενες ξεκίνησε μάλιστα χθες, με την υπογραφή σύμβασης για την περίφραξη των χώρων.

Η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου να υποδείξει μέρος που θα κατασκευαστούν τα νέα κλειστά κέντρα εκτός από μία καθυστέρηση ουσιαστικά οδήγησε στη λήψη της απόφασης να μην κλείσουν ΒΙΑΛ και Μόρια αλλά να παραμείνουν, φυσικά όμως με τις απαιτούμενες κατασκευαστικές αλλαγές.

Ο νέος νόμος του υπουργείου Μετανάστευσης αλλά και οι συνεντεύξεις του υπουργού έχουν σκιαγραφήσει το πώς θα λειτουργήσουν τα νέα κλειστά κέντρα. Αρχικά θα είναι περιφραγμένα με διπλή μάντρα και συρματόπλεγμα και θα ανοιχθούν δρόμοι περιμετρικά των κέντρων ώστε περιπολικό να πραγματοποιεί ελέγχους 24 ώρες το 24ωρο. Θα υπάρξουν πύλες εισόδου με τουρνικέ, ώστε να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.

Ο έλεγχος θα γίνεται και ποιοτικά, καθώς κάθε φιλοξενούμενος θα έχει δική του κάρτα με τα προσωπικά του στοιχεία ώστε να περνά από σκάνερ μηχάνημα και να καταγράφονται αναλυτικά το πότε βγήκε και φυσικά αν έχει δικαίωμα εξόδου. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι αν κάποιος δεν επιστρέψει -καθώς σύμφωνα με τον νέο νόμο όλοι οι φιλοξενούμενοι πρέπει να επιστρέφουν το βράδυ- θα αναζητείται από τις αρχές.

Μέσα στα κέντρα θα λειτουργεί και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και ειδικός χώρος διαμονής των ασυνόδευτων παιδιών βασισμένο στις διεθνείς προδιαγραφές, και το Προαναχωρησιακό Κέντρο, το οποίο μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ούτε στη Χίο ούτε στη Λέσβο με αποτέλεσμα να μη γίνονται επιστροφές από τα νησιά στην Τουρκία απευθείας. Παράλληλα θα υπάρχουν ειδικοί χώροι άθλησης, δραστηριοτήτων, ιατρικές μονάδες κ.τ.λ.

«Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή των υφιστάμενων ΚΥΤ σε κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά της Λέσβου και της Χίου. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν σήμερα στη Διαύγεια από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης σε Λέσβο και Χίο, καθώς και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων. Τέλος, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών στα δύο νησιά», ανέφερε σε χθεσινό δελτίο Τύπου του το υπουργείο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αν και έχουν καταγραφεί ενστάσεις και διαφωνίες από δημοτικές παρατάσεις, δεν έχουν καταγραφεί αντιδράσεις όπως αυτές του Φεβρουαρίου από νησιώτες.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέο ηχηρό μήνυμα σε Τουρκία – Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μεταναστευτικό: Υπέρ των νέων κλειστών δομών σε ποσοστό 62% λένε οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χαντί και Κεϊτά: Πώς από ασυνόδευτοι ανήλικοι έγιναν «μέντορες» άλλων παιδιών στο υπουργείο Μετανάστευσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γαλλία: Τρένο σκότωσε τρεις μετανάστες που ήταν ξαπλωμένοι στις ράγες

Μαρίνα Μπενέκου

Άδειασμα του Γάλλου ΥΠΕΣ στην Γιόχανσον: Η Ελλάδα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες, με προορισμό τις ΗΠΑ, βρέθηκαν μέσα σε φορτηγά-ψυγεία

Αναστασιάδης: Η Τουρκία δεν θα διστάσει να επαναπροωθήσει μετανάστες για ανταλλάγματα

Μαρίνα Μπενέκου

Μηταράκης στο Εleftherostypos.gr: Δεν θα ξαναζήσουν τα νησιά μας και η Ελλάδα στιγμές του 2015

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κολομβία-Παναμάς: 19.000 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom