Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο σχεδιασμός για τις διαδηλώσεις – Κάμερες σε αστυνομικούς και οι «ειρηνοποιοί»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

LIVE view (ζωντανή θέαση) με έξι κάρτες κινητής τηλεφωνίας για την απρόσκοπτη αναμετάδοση εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. θα δίνουν τουλάχιστον 150 action-body κάμερες, που το επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρουν μαζί τους ή πάνω τους στελέχη αστυνομικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής.

Τις επόμενες ημέρες εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χρήση τους δίνοντας το «πράσινο φως» για τον διαγωνισμό προμήθειας και χρησιμοποίησής τους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι κάμερες θα διαχωριστούν σε σταθερές, σε κινητές με λαβές-μπαστούνια και σε ενσωματωμένες σε στολές και κράνη των αστυνομικών, όπως είναι το γερμανικό μοντέλο, που εν μέρει θα αντιγράψουν οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές.

«Εγκαίνια» θα κάνει νωρίτερα ο νέος νόμος για τις συγκεντρώσεις-συναθροίσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ασκήσεις επί… χάρτου εν όψει του αναμενόμενου «θερμού» φθινοπώρου σε οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Κυρίαρχο μοντέλο στην εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι αυτό του «ανοιγοκλεισίματος της στρόφιγγας». Επικεφαλής αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έχουν σχεδιάσει όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης συγκεντρώσεων, με αριθμητικά, γεωγραφικά και κοινωνικοπολιτικά δεδομένα, δημιουργώντας αντίστοιχα εγχειρίδια ενεργειών κατά περίσταση και… αυτοσχεδιασμού για αναπάντεχες καταστάσεις. Παράλληλα έχει γίνει και η επιλογή του κλιμακίου των διαμεσολαβητών-«ειρηνοποιών» που θα επωμιστούν με τις συνομιλίες και συνεννοήσεις με τους οργανωτές των διαδηλώσεων.

Οι κάμερες θα καταγράφουν και θα «μαρτυρούν» τις κινήσεις ομάδων που έρχονται σε αντιπαράθεση ή συμπλοκή με στελέχη των συγκεκριμένων αστυνομικών υπηρεσιών αλλά θα κάνουν και τον έλεγχο των επιχειρησιακών ενεργειών. Από μία «αντικραδασμική» κάμερα, δηλαδή που δεν θα επηρεάζεται η ευκρίνεια από την κίνησή της, θα έχει η κάθε διμοιρία των ΜΑΤ, περίπου 25-30 τον αριθμό. Θα την έχει ένα άτομο από κάθε διμοιρία, πιθανόν με κοντάρι ανύψωσης για να μεταφέρει μία ευρυγώνια και πανοραμική εικόνα του πεδίου ενεργειών και κινήσεων. Περισσότερες από 30 κάμερες θα διατεθούν στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και ακόμη 22 στις ισάριθμες νέες ομάδες ΔΡΑΣΗ, ενώ αναμένεται η επέκταση της χρήσης τέτοιων καμερών σε αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. και της Αμεσης Δράσης.

Σε κάθε ομάδα δεν αποκλείεται ενσωματωμένη κάμερα στη στολή ή το κράνος να έχουν δύο αστυνομικοί προκειμένου να δίνεται σαφέστερη και live εικόνα από το επιχειρησιακό πεδίο των ενεργειών των αστυνομικών και του περιστατικού που καλούνται να διαχειριστούν.

Τα στελέχη εξαμελούς επιτροπής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ταξίδεψαν σε Γαλλία και Γερμανία για να ενημερωθούν για την εφαρμογή του μέτρου και κατέληξαν στην υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου. Αρχικά η ΕΛ.ΑΣ. θα προμηθευτεί έναν αριθμό τέτοιων καμερών για δοκιμή. Οι φορητές θα είναι αδιάβροχες, αντικραδασμικές, θα έχουν αντιχαρακτική προστασία, ενώ σε περίπτωση απώλειας θα απενεργοποιούνται από το κεντρικό σύστημα και το περιεχόμενο θα είναι κρυπτογραφημένο με ειδικό κωδικό πρόσβασης.

Οι ενσωματωμένες κάμερες σε στολές και κράνη θα έχουν λυχνία και θα φαίνεται πότε βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ ο αστυνομικός θα πρέπει να ενημερώνει τον ελεγχόμενο όταν την ενεργοποιεί. Tα βίντεο θα διατηρούνται αποθηκευμένα στις κάρτες μνήμης των καμερών για διάστημα 15 ημερών (ίσως να επεκταθεί ο χρόνος) και στη συνέχεια θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που οι κάμερες καταγράψουν ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα το οπτικό υλικό διατηρείται για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα.

ΑΘΗΝΑ

 Σύστημα «στρόφιγγα» για τις πορείες

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις-συναθροίσεις, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να σχεδιάζουν οριοθετήσεις των συγκεντρώσεων ανάλογα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων και των σημείων διεξαγωγής. Στόχος η αποφυγή ταραχών και η ομαλή κίνηση και λειτουργία στο κέντρο της Αθήνας.

Η ορολογία «ανοιγοκλειόμενη στρόφιγγα» αφορά στην προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας και το άμεσο άνοιγμά της μετά τη διέλευση των διαδηλωτών, χωρίς πολύωρα μπλόκα με στημένες κλούβες των ΜΑΤ σε «κλασικά» σημεία της πόλης.

Με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να χωροθετεί τις συγκεντρώσεις με συμμετοχή μικρού αριθμού πολιτών και θα ορίζεται υπεύθυνος των κινητοποιήσεων που θα έρχεται σε συνεννόηση με τον διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να προσδιορίζεται ο τρόπος κίνησης των διαδηλωτών.

Αυτή η συνεννόηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των διαδηλωτών και τις αστυνομικές αρχές αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα στις διαδοχικές συσκέψεις επικεφαλής αξιωματικών όπως και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση ανυπακοής και αντιδράσεων. Στις πορείες με μικρό αριθμό συγκεντρωμένων θα τοποθετούνται κώνοι στην πορεία κίνησής τους σε μία λωρίδα κυκλοφορίας υπό τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Εμφαση θα δοθεί στην τροχαία αστυνόμευση προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα που θα οφείλονται στην παράλληλη κίνηση οχημάτων και διαδηλωτών στο οδόστρωμα.

Ηδη αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προχωρήσει σε χρονομετρήσεις διαδρομών, σε ογκομετρήσεις διαδηλώσεων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και οριοθετήσεις κίνησής τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μαφία Ντραγκέτα: Έφοδος της αστυνομίας σε κατοικίες σε Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επίθεση με χειροβομβίδα σε όχημα της αστυνομίας των Ταλιμπάν

Μαρίνα Μπενέκου

Αυστραλία: Κανένα ίχνος της 4χρονης που εξαφανίστηκε από κάμπινγκ

Μαρίνα Μπενέκου

Λουιζιάνα: Ένας νεκρός και 7 τραυματίες από σφαίρες σε Πανεπιστήμιο

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Συναγερμός στις Αρχές για ένα ψεύτικο όπλο… Lego!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νορβηγία: Ο δράστης της επίθεσης ήταν γνωστός στην αστυνομία

Μαρίνα Μπενέκου

Τρόμος στη Νορβηγία: Νεκροί και τραυματίες σε επιθέσεις με τόξο και βέλη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΗΠΑ: Επιβάτης πτήσης απειλούσε ότι θα «σπάσει τον σβέρκο» όσων του ζητούσαν να βάλει μάσκα

Μαρίνα Μπενέκου

Νεπάλ: Συντριβή λεωφορείου με τουλάχιστον 25 νεκρούς

Μαρίνα Μπενέκου