Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2020: Επόμενο τεστ μετά τις βάσεις οι μετεγγραφές

Πανελλαδικές 2020: Επόμενο τεστ μετά τις βάσεις οι μετεγγραφές

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Ακραία φαινόμενα, αντιθέσεις και χαμηλές πτήσεις στις δημοφιλείς σχολές χαρακτηρίζουν τις φετινές βάσεις. Η πτώση καθολικά ήταν κατακόρυφη, με 325 σχολές από τις συνολικά 459 (σ.σ.: το 70% σε ποσοστό) να καταγράφουν μείωση μορίων και οι αγαπημένες επιλογές των υποψηφίων που παλαιότερα διατηρούσαν δυσθεώρητες βάσεις εισαγωγής κατέρρευσαν ακόμα και στα κεντρικά Ιδρύματα. 

Η ανάλυση των βάσεων αναδεικνύει σχολές που άντεξαν τη δύσκολη χρονιά του κορονοϊού και έμειναν σταθερές ή και ανέβασαν τον πήχη, όπως οι Ψυχολογίες, οι Νομικές και τα Οικονομικά, ενώ οι «χαμένοι» αποδεικνύονται οι Ιατρικές, τα Πολυτεχνεία και οι Φυσικομαθηματικές, που έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά, ενώ στα περιφερειακά Ιδρύματα καταβαραθρώθηκαν. 

Τα συμπεράσματα από τις φετινές βάσεις:

-Μόλις δύο Ιατρικές (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) κατάφεραν να διατηρηθούν πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων. Η Ιατρική Αθήνας έχασε 474 μόρια και έπεσε στα 18.250 και η Θεσσαλονίκη με απώλειες 510 μορίων στα 18.075. Τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Ιατρική Αλεξανδρούπολης με 723 μόρια κάτω και βάση εισαγωγής 17.400 μόρια. 

-Με απώλειες άνω των 300 μορίων, καμία σχολή του ΕΜΠ δεν κατάφερε να διατηρηθεί στα 18.000 μόρια. Με 17.975 μόρια η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ήταν η πιο υψηλόβαθμη σχολή. Εξαίρεση η Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που παρουσίασε άνοδο 115 μορίων και ανέβηκε στα 19.165 μόρια. Οι απώλειες σε Σχολές Μαθηματικών, Χημείας και Φυσικής κυμαίνονται από 300 μόρια στα κεντρικά Ιδρύματα έως και 2.000 μόρια στα περιφερειακά. 

-Σταθερές οι Νομικές, που είχαν μικρές αυξήσεις της τάξης έως και 37 μόρια στην Αθήνα και βάση εισαγωγή 18.050. Σαρωτικές οι Ψυχολογίες, που σημείωσαν άνοδο άνω των 200 μορίων σε κεντρικά αλλά και περιφερειακά Ιδρύματα. 

-Το 20% έφτασε η άνοδος στις Οικονομικές Σχολές. Ακόμα και στην περιφέρεια η αύξηση άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις τα 1.500 μόρια. Το αξιοσημείωτο σε αυτό το πεδίο είναι ότι, παρά την άνοδο στις βάσεις που διατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, η εισαγωγή σε μεγάλο ποσοστό των σχολών γίνεται με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Ανατροπή στις μετεγγραφές από τη νέα «βάση»

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι οι μετεγγραφές για το υπουργείο Παιδείας. Οι οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εδώ και πολλά χρόνια στην ευκαιρία της μετεγγραφής στον τόπο κατοικίας τους, όμως φέτος τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με το υπουργείο Παιδείας να θέτει ένα ακαδημαϊκό κριτήριο, τη βάση μετεγγραφής. Οι αλλαγές έχουν στόχο να εξαλείψουν τις στρεβλώσεις του παρελθόντος με μετεγγραφές επιτυχόντων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε υψηλόβαθμα τμήματα κεντρικών πανεπιστημίων. 

Τι αλλάζει στις φετινές μετεγγραφές

-Βάση μετεγγραφής: Ορίζεται βάση για το δικαίωμα μετεγγραφής του φοιτητή στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής της σχολής της επιλογής του. Οποιος φοιτητές έχει γράψει χαμηλότερα από αυτό δεν δικαιούται μετεγγραφή. Για παράδειγμα, για μετεγγραφή στην Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ με βάση εισαγωγής 17.975 μόρια, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πετύχει βαθμολογία τουλάχιστον 15.225 μορίων, διαφορετικά απορρίπτεται η δήλωσή του. 

-Μοριοδότηση: Αλλαγές προβλέπονται στη μοριοδότηση των δικαιούχων με ενίσχυση κοινωνικών ομάδων, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ορφανοί. Παράλληλα, στα οικονομικά κριτήρια πλέον θα ζητείται το εισόδημα της οικογένειας των τριών τελευταίων ετών και όχι του προηγουμένου, όπως γινόταν μέχρι πέρσι. 

-Β’ κύκλος μετεγγραφών: Δίνεται η δυνατότητα σε έναν φοιτητή εφόσον δεν «πιάσει» τη βάση μετεγγραφής να δηλώσει τη μετακίνησή του σε άλλο τμήμα παρεμφερούς αντικειμένου στην πόλη που επιθυμεί. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει εφόσον ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος μετεγγραφών. 

Αριθμολογία

  • 19.165 μόρια ήταν η υψηλότερη βάση εισαγωγής και σημειώθηκε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. 
  • 626 μόρια ήταν η χαμηλότερη βάση εισαγωγής στη Σχολή Δασολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
  • 40% των τμημάτων είχε βάση εισαγωγής κάτω από 10.000 μόρια.
  • 32% των υποψηφίων πέτυχε την εισαγωγή του με επιδόσεις κάτω των 10.000 μορίων.
  • 22,14% των υποψηφίων πέτυχε την εισαγωγή του στην πρώτη του επιλογή.
  • 105.420 ήταν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν συνολικά στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
  • 88% ήταν το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα εισαγωγής (από τους 69.004 υποψηφίους, οι 60.829 ήταν επιτυχόντες).
  • 46,51% ήταν το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων στα ΕΠΑΛ (από τους 12.951 υποψηφίους οι 6.024 ήταν επιτυχόντες).

Από την έντυπη έκδοση 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πάιατ: Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά από ΗΠΑ – Εκπλήσσομαι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τι θα αλλάξει στις επόμενες Πανελλαδικές – Το σχέδιο του υπ. Παιδείας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανελλαδικές 2021: Η μαμά πέρασε στην ίδια σχολή με την κόρη της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2021: Οι πρώτοι των… πρώτων μιλούν στον «Ε.Τ.» για την επιτυχία τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2021: Τέλος οι σχολές της λευκής κόλλας – Πού απογειώθηκαν οι βάσεις και πού έμειναν χαμηλά [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου σε Τσίπρα για τις βάσεις: Η στάση του είναι τυφλά αντικυβερνητική

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βάσεις 2021: Σε ποιες σχολές σημειώθηκε άνοδος, σε ποιες πτώση – Αναλυτικά οι βάσεις εισαγωγής σε όλες τις σχολές σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (πίνακες)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2021: Αναλυτικά οι βάσεις εισαγωγής σε όλες τις σχολές σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ- Πόσοι εισάγονται, πόσοι έμειναν έξω (πίνακες)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2021: Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει πως διαμορφώνεται η ελαχίστη βάση σε 35 πανεπιστημιακά τμήματα ή σχολές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom