Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σκουρλέτης «σκανάρει» τα ταμεία των δήμων χωρίς να δίνει… λογαριασμό

Την άνοιξη του 2015, όταν το άδειο κρατικό θησαυροφυλάκιο εν μέσω «περήφανης διαπραγμάτευσης» σκούπιζε τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του, θυμίζουν επικίνδυνα κάποιες κινήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

Οπως αποκάλυψε χθες η ιστοσελίδα tovima.gr, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, καλούνται όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά έως τις 16 Δεκεμβρίου τους πίνακες με τα οικονομικά τους στοιχεία. Το έγγραφο εκδόθηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες στις 12 Δεκεμβρίου, αφήνοντας περιθώριο 4 ημερών για απάντηση από τους 325 δήμους, τις 13 περιφέρειες αλλά και τα εκατοντάδες νομικά πρόσωπα που υπάγονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ζητείται να καταγραφούν λογαριασμοί σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και ο λογαριασμός πάγιας προκαταβολής, τα στοιχεία ειδικών λογαριασμών με νομική υπόσταση και το λογιστικό σύστημα του φορέα.

Τα οικονομικά στοιχεία ζητούνται με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις για τον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου (κεντρικός λογαριασμός του Δημοσίου) όπου συγκεντρώνονται όλοι οι λογαριασμοί της κεντρικής διοίκησης. Μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών παρακολουθεί και προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα. Εκτιμάται ότι το έγγραφο συνιστά μια κίνηση άσκησης πίεσης εναντίον δήμων οι οποίοι δεν έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν στον ενιαίο λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2015 είχε προκύψει μεγάλη αναταραχή, όταν η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν ανοιχτή αλλά σε ασφυκτικό οικονομικά περιβάλλον για τη χώρα, αποφάσισε τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων -όσων δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν το επόμενο 15ήμερο- των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των οργανισμών ΟΤΑ στην ΤτΕ, με επίκληση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης. Πολλοί δήμοι αρχικώς τάχθηκαν εναντίον της μεταφοράς των διαθεσίμων, ενώ η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ Περιφέρεια Αττικής έσπευσε να στηρίξει οικονομικά την κυβέρνηση.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας αποφάσισε να μη συμμετάσχουν οι δήμοι στη μεταφορά των διαθεσίμων, αλλά αρκετοί δήμοι άρχισαν να ανοίγουν λογαριασμούς στο πλαίσιο της ΤτΕ. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών δεν έγινε χθες κάποιος επίσημος σχολιασμός, ενώ κύκλοι του προσπάθησαν να εμφανίσουν την αποκάλυψη ως «υπόθεση ρουτίνας». Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Πύρινα μέτωπα: Το υπουργείο Εσωτερικών χορηγεί 1,5 εκατ. ευρώ σε 17 Δήμους και πέντε Περιφέρειες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πέντε ελληνικοί δήμοι υποψήφιοι για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030

Ρύθμιση οφειλών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 240 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία και 420 δόσεις στις Τράπεζες – Όλη η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συμβάσεις 8 και 9 μηνών: Εγκρίθηκαν 321 θέσεις εργασίας σε 13 δήμους – Οι θέσεις σε κάθε περιοχή [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Εφορείες αρχαιοτήτων: Θα προσληφθούν 680 εποχικοί 18 έως 65 ετών – Οι θέσεις ανά ειδικότητα [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Εφορείες αρχαιοτήτων: Αιτήσεις έως 5 Απριλίου για 739 προσλήψεις – Οι θέσεις ανά ειδικότητα [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Άγριος καυγάς Σκουρλέτη-Κουρουμπλή στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Διαβάστε τι συνέβη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Μπαράζ νέων προκηρύξεων – Οι ευκαιρίες για καριέρα σε κορυφαίες επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Εφορείες αρχαιοτήτων: Έως 29 Μαρτίου οι αιτήσεις για 370 προσλήψεις – Οι θέσεις ανά ειδικότητα [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας