Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε νοσοκομεία – Φόβος για την χαλάρωση

Κορωνοϊός: Άρση των ειδικών μέτρων στον Πόρο - Παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Να μη γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας και να διατηρήσουμε την καλή θέση που εξακολουθούμε να έχουμε σε σύγκριση με χώρες που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με εμάς είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα.

Ομως η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, με τις επιμέρους εστίες ανάφλεξης που εντοπίζονται σε διαφορετικές περιοχές, κλειστές δομές ή και επαγγελματικές κατηγορίες, διατηρούν ψηλά το επίπεδο του συναγερμού. Χθες ανακοινώθηκαν 269 νέα κρούσματα, με τα 250 από αυτά να είναι εγχώρια και τα 19 εισαγόμενα και με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να καταγράφεται στην Αττική με 90 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη με 67. Παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας στους 30, ενώ καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος (σύνολο 236).

Παρόλα αυτά η χώρα μας παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Οπως επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα έφθασαν χθες τα 7.934. Οπως μάλιστα προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος. Ετσι η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Ο κ. Πέτσας παρέθεσε και ενδεικτικά γραφήματα που δείχνουν ότι σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχο πληθυσμό, ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο, είναι δέκα φορές μεγαλύτερος, σε σχέση με την Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Αύξηση που οφείλεται στη χαλάρωση στο εσωτερικό. Στον εφησυχασμό. Και αυτόν προσπαθούμε να αποτινάξουμε, με τα συνεχή μηνύματά μας και τα πρόσθετα μέτρα που λάβαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Γιατί τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση», είπε ο κ. Πέτσας, ενώ επεσήμανε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

Οσον αφορά στις νεαρές ηλικίες, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είχαν -κατά μέσο όρο- ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη. Ο κ. Πέτσας επανέλαβε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι «είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα».

Παράλληλα ενισχύεται και άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις και αύξηση των κλινών ΜΕΘ καθώς και του αριθμού των Νοσοκομείων Αναφοράς. Να σημειώσουμε ότι χθες μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου ένας 17χρονος Γάλλος που βρισκόταν στην Κάλυμνο με ελικόπτερο Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης.

Εκρηξη κρουσμάτων σε νοσοκομεία

Στα 75, εκ των οποίων τα 50 είναι ασυμπτωματικά, ανέρχονται τα κρούσματα στις τάξεις των υγειονομικών σε όλη τη χώρα από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Γιατρός του «Σωτηρία» βρέθηκε θετικός στο τεστ του κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννάκο, στο νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής βρέθηκαν δύο εργαζόμενοι θετικοί.

Κορωνοϊός: Στους 181 οι νεκροί στην Ελλάδα - Πέθανε άνδρας στο «Σωτηρία»

Ο κ. Γιαννάκος είπε ότι τα δείγματα που λαμβάνονται στέλνονται στο ΑΠΘ και τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από δύο μέρες ή τέσσερις μέρες αν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο. «Θετικά περιστατικά ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα αλωνίζουν τη Χαλκιδική για ημέρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και μετά τίθενται σε περιορισμό. Το νοσοκομείο έχει στις αποθήκες του -από δωρεά- μοριακό αναλυτή ανίχνευσης του κορονοϊού, αλλά ένα μήνα είναι μέσα στα κουτιά του. Δεν λειτουργεί. Δεν αξιοποιείται μοριακός αναλυτής σε μια επιβαρυμένη περιοχή.

Το νοσοκομείο έχει αναπτύξει μια κλινική δέκα κλινών για διαγνωσμένα και ύποπτα κρούσματα μαζί σε ξεχωριστά δωμάτια», υποστήριξε. Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας του νομού, ισχυρίστηκε ότι δεν λαμβάνουν δείγματα για εξέταση κορονοϊού και σήμερα το προσωπικό εκπαιδεύεται σε αυτή τη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι εντοπίστηκαν θετικοί ακόμη δύο γιατροί ειδικευόμενοι της ορθοπαιδικής κλινικής και συνολικά τέσσερις υγειονομικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Αναφορικά με το «ΑΧΕΠΑ», η ΠΟΕΔΗΝ και το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι «οι αδειούχοι εργαζόμενοι με την επιστροφή τους κάνουν το τεστ αλλά έως την έκδοση των αποτελεσμάτων (μπορεί και σε δύο ημέρες) εργάζονται κανονικά». «Τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε λίγες ώρες. αυθημερόν. Δεν ισχύει αυτό που λένε για δύο μέρες. Ειδικά για το ΑΧΕΠΑ. Το πρωτόκολλο λέει ότι ο εργαζόμενος κάνει το τεστ και πηγαίνει στην εργασία του, εφαρμόζοντας ειδικά και αυξημένα μέτρα προστασίας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Αυτήν την εντολή έχουμε. Αυτήν εφαρμόζουμε», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης.

Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού και σε δεύτερο γηροκομείο («Εστία Παπαγεωργίου») της Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Αγγελος Βάσσιος. Σημειώνεται ότι θετικοί σε Covid-19 διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο Ιδρυμα της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως, καθώς και επτά άτομα από το προσωπικό.

Την ίδια ώρα, αναστάτωση προκάλεσε η εμφάνιση κρούσματος σε εργαζόμενο του Εφετείου Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμη έξι συνάδελφοί του τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα δύο εβδομάδων.
Τέλος, ηλικιωμένος που ήταν τρόφιμος της μονάδας περίθαλψης του Ασβεστοχωρίου αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο «Παπανικολάου», καθώς μετά από οκτώ ημέρες νοσηλείας υποβλήθηκε διαδοχικά σε τρία τεστ, τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά και θα επιστρέψει στον οίκο ευγηρίας. Βελτίωση παρουσιάζει και η κατάσταση της 17χρονης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «ΑΧΕΠΑ» και οι γιατροί ετοιμάζονται να την αποδιασωληνώσουν.

Από την έντυπη έκδοση 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Αριθμοί σοκ για την Ελλάδα – Το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων μόνο τον Σεπτέμβριο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ολη η λίστα με τα κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας – Πάνω από 900 τα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ακόμα ένας νεκρός στην Ελλάδα – Πέθανε γυναίκα στο ΑΧΕΠΑ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» το ιστορικό κέντρο της Αθήνας – «Πάνω από 900 ενεργά κρούσματα»

Tinad

Γαλλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με περισσότερα από 16.000 σε 24 ώρες

Tinad

Δημοσκόπηση Pulse: Υπεροχή της ΝΔ με 17,5% προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον κορωνοϊό

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: «Επιστράτευση» ιδιωτικών νοσοκομείων – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Κοινό μέτωπο Κικίλια – Τσιόδρα με την αντιπολίτευση για «πόλεμο» στα fake news – Τι συζητήθηκε στην ενημέρωση

Tinad