ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Φάκελος πανελλαδικές: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μετεγγραφές – Οι αλλαγές στα κριτήρια

Φάκελος πανελλαδικές: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μετεγγραφές - Οι αλλαγές στα κριτήρια

Newsroom eleftherostypos.gr

Ενα δεύτερο γύρο βάσεων φέρνουν οι φετινές Πανελλαδικές, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει αλλάξει τους όρους. Μπορεί οι αυξημένες θέσεις των εισακτέων να «υπόσχονται» μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, ο «κόφτης» όμως φέτος θα έρθει αργότερα και θα αφορά στα κεντρικά ιδρύματα.

Το κλείδωμα των βάσεων στα τέλη Αυγούστου θα φέρει αρκετές απογοητεύσεις σε όσους ήλπιζαν ότι παρά τις κακές τους επιδόσεις θα καταφέρουν να πετύχουν τη μεταφορά τους στις μεγάλες πόλεις.

Τα κριτήρια από φέτος αυστηροποιούνται σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να ανακόψει το κύμα των φοιτητών από την περιφέρεια στα κεντρικά ιδρύματα και να θέσει ακαδημαϊκά κριτήρια.

Τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια παραμένουν ενισχύοντας ορισμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ορφανοί, όμως πλέον απαιτείται και η καλή επίδοση του υποψηφίου για να πετύχει τη μετεγγραφή του και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα όπου επιτυχόντες με βαθμούς κάτω από τη βάση σπούδαζαν σε υψηλόβαθμες σχολές.

[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]

Παράδειγμα

Η βάση μετεγγραφής ορίζεται στα 2.750 μόρια. Ο φοιτητής εφόσον λάβει τη μοριοδότηση από τα κοινωνικά και τα οικονομικά κριτήρια θα ευνοηθεί από τη μετεγγραφή εφόσον έχει γράψει βαθμό που δεν θα είναι χαμηλότερος πάνω από 2.750 μόρια από τη βάση εισαγωγής της σχολής επιλογής του.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που θέλει να επιτύχει τη μετεγγραφή του στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ με βάση την περσινή βάση στα 18.014 μόρια πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 15.264 μόρια.

Αντίστοιχα για την εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ με περσινή βάση 19.050 μόρια ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει πετύχει τουλάχιστον 16.300 μόρια.

Οι φετινές αλλαγές προβλέπουν ακόμα μία νέα προσθήκη, αυτή της «κινητικότητας» και της επανεπιλογής σχολής ακόμα και μετά την κατάθεση του μηχανογραφικού.

Πρόκειται για τον β’ γύρο μετεγγραφών ο οποίος δίνει τη δυνατότητα επιλογής ενός παρεμφερούς τμήματος. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που θέλει να μετεγγραφεί στην Πληροφορική του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, εφόσον δεν πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια, μπορεί να δηλώσει το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Οι νέες αντιστοιχίες θα περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση και στόχο έχουν να δώσουν διέξοδο σε φοιτητές που δεν μπορούν να φοιτήσουν σε άλλη πόλη πέραν της μόνιμης κατοικίας τους.

Οι αλλαγές σε οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια
  • 6 μόρια εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (αντί για εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ).
  • 4 μόρια εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από 2.000,01 έως και 4.000 ευρώ (αντί για εισόδημα 3.000 έως και 6.000 ευρώ).
  • 3 μόρια εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των 4.000,01 έως το ποσό των 6.000 (αντί για 6.000 έως και 9.000).
  • 2 μόρια εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των 6.000,01 έως το ποσό των 8.000 ευρώ.
  • 1 μόριο εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των 8.000,01 έως το ποσό των 10.000 ευρώ.
  • 1,5 μόριο εάν ο αιτών είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας, προσαυξανόμενο κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος (αντί για 1 μόριο).
  • 2 μόρια εάν ο αιτών είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος.
  • 2 μόρια εάν ο αιτών είναι ορφανός από τον ένα γονέα και 5 μόρια εάν είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (αντί 1 μορίου).
  • 1 μόριο εάν ο αιτών είναι τέκνο άγαμης μητέρας.
  • 1 μόριο για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος (γονέα, τέκνο, αδελφό/ή ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κεραμέως: Πιθανή η παράταση του σχολικού έτους – Κανονικά οι Πανελλαδικές

Ανδρέας Ντίνης

Πανελλαδικές: Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για μαθητές με αναπηρία

Δημήτρης Ντόγκας

Ζέττα Μακρή: Υπό εξέταση η παράταση του σχολικού έτους – Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλαδικές

Ανδρέας Ντίνης

Πανελλαδικές 2021: Ανοικτά κολυμβητήρια για τους υποψηφίους

Tinad

Κεραμέως: Τότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Ποιες αλλαγές έρχονται σε ΑΕΙ-Πανελλαδικές

Ανδρέας Ντίνης

Σαρωτικές αλλαγές στις Πανελλαδικές – Τελειώνει η λευκή κόλλα, με βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Μιχάλης Μάρδας

Το κριτήριο της βάσης έφερε δραστική μείωση στις μετεγγραφές φοιτητών

Μιχάλης Μάρδας

Αποτελέσματα μετεγγραφών-μετακινήσεων ακαδημαϊκού έτους 2020–2021

Μιχάλης Μάρδας

Πανελλαδικές: Προσφυγή 70 υποψηφίων στο ΣτΕ για τον αριθμού των εισακτέων

Δημήτρης Ντόγκας