Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

NESTOR: Δημιουργούνται σχολές για γονείς στις φυλακές

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Εθνικό δίκτυο σχολών γονέων στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας δημιουργείται πλέον για όσους κρατουμένους έχουν παιδιά και επιθυμούν να ασχοληθούν συστηματικά με τον γονεϊκό τους ρόλο, μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Αντεγκληματική Πολιτική, κ. Ελευθέριου Οικονόμου, με τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, θα φέρει την ονομασία «Nestor».

«Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο το οποίο επιχειρεί να ενισχύσει τον γονεϊκό ρόλο των κρατουμένων μέσω της πιλοτικής δημιουργίας και λειτουργίας ενός εθνικού δικτύου 30 σχολών γονέων σε 20 καταστήματα κράτησης της χώρας. Στη λειτουργία αυτού του δικτύου, το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο, θα συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται στα προαναφερθέντα καταστήματα κράτησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν χθες γνωστά, το πρόγραμμα θα έχει στόχο την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων-γονέων στις τοπικές κοινωνίες. Στην υλοποίηση προβλέπεται η παροχή υποστήριξης από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στο πεδίο της οργάνωσης διαβούλευσης μεταξύ των 12 ελληνικών δήμων οι οποίοι συμμετέχουν στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO «Πόλεις που μαθαίνουν».

Οσον αφορά τη διάρκεια του νέου πρωτοποριακού προγράμματος, θα είναι τρία έτη και φορέας – συντονιστής υλοποίησής του θα είναι το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η χώρα μας θα κατέχει το ρόλο του συντονιστή του συγκεκριμένου έργου, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Κύπρος.

«Η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου 2020. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου πρωτοβουλιών ιδιαίτερα υψηλού συμβολισμού και προστιθέμενης αξίας που σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι οποίες σχετίζονται με θέματα σωφρονιστικής πολιτικής και κοινωνικής επανένταξης», επισήμανε χθες στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«Λαβράκι» έβγαλε η έρευνα στις φυλακές της Πάτρας: Έκρυβαν ακόμη και αποστακτήριο για τσίπουρο

Tinad

Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Δεν ανοίγουν αύριο όλα τα σχολεία – Ποια θα παραμείνουν κλειστά

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Κεραμέως: Αν υπάρξουν κρούσματα αυτομάτως θα κλείνει το σχολείο

Evanthia Karra

Φάκελος πανελλαδικές: Ποιες σχολές… έμειναν στα αζήτητα – Ποιες ήταν οι πρώτες επιλογές

Tinad

Mε απόφαση Κεραμέως 205 προσλήψεις σε Πανεπιστήμια, ΑΣΠΑΙΤΕ και Εκκλησιαστικές σχολές [πίνακας]

Tinad

Άνοιγμα των σχολείων: Οι επιστήμονες χτυπάνε το πρώτο κουδούνι στις 14 Σεπτεμβρίου – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Tinad

Βάσεις 2020: Ιστορική πτώση για τις ιατρικές σχολές – Πτώση στο 70% των τμημάτων – Πού περνάνε με… λευκή κόλλα

Ανδρέας Ντίνης

Βάσεις 2020: Δείτε τα αποτελέσματα, τα στατιστικά στοιχεία αλλά και πού οι υποψήφιοι πέρασαν γράφοντας μόνο το όνομά τους!

Μιχάλης Μάρδας