Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Μάτι: 20 εναέρια μέσα θα μπορούσαν να έσωζαν ζωές – Δίωξη για κακούργημα σε 12 ζητά ο ανακριτής

Τραγωδία στο Μάτι: 20 εναέρια μέσα θα μπορούσαν να έσωζαν ζωές - Δίωξη για κακούργημα σε 12 ζητά ο ανακριτής

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Τουλάχιστον 20 εναέρια μέσα θα μπορούσαν, σε συγκεκριμένες κρίσιμες ώρες πριν από την επέκταση της φωτιάς και κατά τη διάρκεια εξάπλωσής της, να έχουν επιχειρήσει στο Μάτι, όμως δόθηκαν διαφορετικές εντολές.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που παραθέτει ο 6ος ανακριτής της υπόθεσης, ζητώντας αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Στοιχειοθετώντας την κατηγορία του δόλου για τουλάχιστον 12 αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ο έκτος τακτικός ανακριτής που διερευνά το θάνατο των 102 πολιτών στο Μάτι, Αθανάσιος Μαρνέρης, για δεύτερη φορά αιτήθηκε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και μετατροπή του βαθμού από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ο δικαστικός λειτουργός επαναφέρει, μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την απορριπτική απόφαση της εισαγγελέως, το αίτημά του για άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για θανατηφόρα έκθεση -αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος- επικαλούμενος μία σειρά από νέα αναλυτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει στο στάδιο των ερευνών του, αλλά και τις πρόσφατες βαριές καταγγελίες που περιέχονται στη μήνυση του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος έχει ήδη στραφεί κατά του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου.

Σύμφωνα με τον ανακριτή, οι 12 κατηγορούμενοι είχαν τουλάχιστον δόλο ακριβώς γιατί είχαν γνώση των συνθηκών και των δυνατοτήτων που μπορούσαν να ενεργοποιήσουν για να ελέγξουν τη φωτιά, κάτι όμως που δεν έπραξαν. Ο ανακριτής παραθέτει αναλυτικά στοιχεία κατονομάζοντας 20 εναέρια μέσα που πριν από την εξάπλωση της πυρκαγιάς θα μπορούσαν να έχουν περιορίσει τις συνέπειες που ακολούθησαν. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αν τρία από τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν κατασβέσεις μέχρι τις 17.30 και άλλα τρία μέχρι τις 18.15 ο κίνδυνος θα είχε αποφευχθεί.

Ο ανακριτής δεν μένει όμως μόνο εκεί καθώς τονίζει ότι στις 17.30 θα έπρεπε να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι αλλά και να υπάρξει εντολή στα διασωστικά μέσα τα οποία π.χ. ήταν στην Ελευσίνα να φτάσουν στο σημείο, μιας και ήδη οι κάτοικοι και οι λουόμενοι εκείνοι την ώρα εγκατέλειπαν αυθόρμητα και δυστυχώς ανοργάνωτα την περιοχή.

Από τα αποδεικτικά υλικά που έχει στη διάθεσή του ο ανακριτής, κανένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο, εγκαταλείποντας μάλιστα τα σημεία ευθύνης πολύ νωρίτερα από το επιτρεπτό -χωρίς καν να έχει έρθει κάποιος άλλος αξιωματικός για αλλαγή- ενώ αναφέρεται ότι «ο διοικητής της Πρώτης ΕΜΑΚ και νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής είχε λάβει εντολή να μεταβεί στο Νταού Πεντέλης αλλά επέλεξε να παραμείνει στο μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή της Κινέτας, με αποτέλεσμα να μετατραπεί ανενεργή η ουσιαστική βοήθεια και σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό της δύναμης της ΕΜΑΚ, ενώ παράλληλα δεν έδωσε εντολή στα πληρώματα των σωστικών λέμβων να μεταβούν από την Ελευσίνα σε Πεντέλη και Μάτι».

Εξαιρώντας τους εκατοντάδες πυροσβέστες που έδωσαν μάχη με τη φωτιά και πράγματι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος -κατά τον ανακριτή- είχε κίνητρο να αφήσει τους κατοίκους και τους λουόμενους εκτεθειμένους σε κίνδυνο ζωής εξασφαλίζοντας όλα τα εναέρια μέσα στη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Ελευσίνα, η οποία ήταν έρπουσα (στο έδαφος) σε θάμνους στη Motor Oil, στήνοντας με αυτό τον τρόπο «εσωτερικές» παγίδες σε αντιπάλους τους στην Πυροσβεστική για τη διαδοχή στην ιεραρχία, ή έλαβαν με αυτό τον τρόπο άλλα ωφελήματα ή και ευνοϊκότερη μεταχείριση στο μέλλον, κάτι που τελικά συνέβη. Σύμφωνα με τον ανακριτή, τουλάχιστον 8 κατηγορούμενοι επιβραβεύτηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν τη φωτιά στο Μάτι, χωρίς να υποστούν καμία συνέπεια, και τελικά αναβαθμίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρνέρης επικαλείται και το περιεχόμενο της μήνυσης του κ. Λιότσιου, την οποία του ενεχείρισε και αναφέρει ότι συγκεκριμένοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα, ακόμα και με εκβιαστικούς τρόπους.

Το σχετικό αίτημα αναμένεται να μελετηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και με βάση τα νέα στοιχεία να επανακριθεί. Σε περίπτωση που αυτή τη φορά και ο εισαγγελέας κρίνει ότι στοιχειοθετείται η πράξη του δόλου, για την οποία υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα, τότε τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο ανακριτικό έγγραφο θα κληθούν να απολογηθούν για κακούργημα όταν φτάσει η ώρα να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Από την έντυπη έκδοση 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σε επιφυλακή οι Αρχές για την κακοκαιρία «Ιανός» – Έκτακτα μέτρα

Tinad

Σε εξέλιξη φωτιά σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο

Tinad

Τραγωδία στην Καλλιθέα: Νεκρός ηλικιωμένος από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

Tinad

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αποθήκη στη Λένορμαν

Tinad

Τραγωδία στους Αμπελόκηπους: Νεκρή ηλικιωμένη από φωτιά σε διαμέρισμα

Tinad

Σε εξέλιξη φωτιά στον Νέο Βουτζά – Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Tinad

Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα – Παραμένουν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Tinad

Σε εξέλιξη φωτιά στη Νέα Μάκρη – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις

Tinad

Μεγάλη φωτιά στην Κεφαλονιά: Εντολή εκκένωσης οικισμού – Στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Tinad