Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Απεριόριστο κυνήγι για 10 είδη – Καταργείται η αύξηση κατά 5 ευρώ στην ετήσια συνδρομή των συλλόγων

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ mxipnitou@e-typos.com

Σε περίπου ένα μήνα θα πιάσουν τα όπλα οι κυνηγοί, μιας και ξεκινάει και επίσημα στις 20 Αυγούστου η κυνηγετική περίοδος.

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι λίγες και αφορούν το απεριόριστο κυνήγι σε αγριοκούνελο, αγριόχοιρο, αλεπού, πετροκούναβο, φάσα, αγριοπερίστερο, καρακάξα, κάργια, κουρούνα και ψαρόνι, ενώ συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα, καταργείται η αύξηση κατά 5 ευρώ στην ετήσια συνδρομή των συλλόγων.

Παράλληλα, παρατείνεται και για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η απόφαση του ΥΠΕΝ, περί «απαγόρευσης θήρας στον ορεινό όγκο του Υμηττού και στα μητροπολιτικά πάρκα «Γουδή – Ιλισσίων» .

Σύμφωνα με την απόφαση, η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το έτος 2020 – 2021 είναι για το διάστημα 20 Αυγούστου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι τη 10η Μαρτίου 2021.

Οι κυνηγοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι:

  1. Απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
  2. Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15.09.2020 μέχρι και 20.01.2021 σε 3 ημέρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού (Lepus europaeus) και του αγριόχοιρου (Sus scrofa).
  3. Επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την απόφαση, για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, ενώ απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.
  4. Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) και του πετροκούναβου (Martes foina) από 15.09.2020 μέχρι 20.01.2021 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2021 μέχρι 28.02.2021 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.
  5. Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) χωρίς σκύλο στις ζώνες διάβασης, από 20.8.2020 -14.9.2021 στις περιφερειακές ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.
  6. Απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού (Lepus europaeus) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο.
  7. Απαγορεύεται το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectoris chukar) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στον Αγιο Ευστράτιο.
  8. Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην Τήλο.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κυνήγι 2020: Οι μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι κυνηγοί

Ανδρέας Ντίνης

Αρχίζει το κυνήγι: Στις 20 Αυγούστου οι πρώτες τουφεκιές – Τα μυστικά και οι νέες αποφάσεις

Ανδρέας Ντίνης

Αρχίζει το κυνήγι: Στις 20 Αυγούστου οι πρώτες τουφεκιές – Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός θα… πυροβολήσει και το κυνήγι; Γιατί ανησυχούν οι κυνηγοί

Μιχάλης Μάρδας

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα – «Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία», λέει ο Χατζηδάκης

Tinad

Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Υμηττό: Δημιουργούνται μονοπάτια μήκους 90 χλμ.

Tinad

Κτηματολόγιο: Διαδικασία «fast track» για τις εξετάσεις ενστάσεων φέρνει νέα τροπολογία

Tinad

«Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό» – Ποιες οδηγίες να ακολουθήσουμε για τη διαχείριση απορριμμάτων [βίντεο]

Tinad

To υπουργείο Περιβάλλοντος άρχισε τη μεγάλη «στροφή» στην ηλεκτροκίνηση [εικόνες]

Ανδρέας Ντίνης