Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Μάτι: Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις Λιότσιου και οι «τρικλοποδιές» στην έρευνα

ΝΔ για Μάτι: «Να αποδοθεί δικαιοσύνη για να αναπαυτούν οι 102 ψυχές που χάθηκαν»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο ένας θα δώσει τον άλλο και θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο; Μόνος θα μείνεις, θυμήσου το», έλεγε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, στον ειδικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο.

Αυτή η φράση αναδεικνύεται ως νόημα σχεδόν σε όλες τις έγγραφες εξηγήσεις των εμπλεκoμένων, που κλήθηκαν από τους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και στις ανωμοτί καταθέσεις τους. Κανείς δεν ήταν… υπεύθυνος, αλλά οι άλλοι… για τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, ακριβώς πριν από δύο χρόνια (23 Ιουλίου 2018).

Στο μεταξύ, ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος σε καταθέσεις του στον ανακριτή, Αθανάσιο Μαρνέρη, περιγράφει όλα τα προσκόμματα και τις… τρικλοποδιές που του έβαζαν στη διεξαγόμενη έρευνα ανώτεροι αξιωματικοί. Παρότι ήταν απαλλαγμένος από υπηρεσίες μέχρι την ολοκλήρωση των εκθέσεων, τον έβαλαν υπηρεσία ακόμη και την 1η Ιανουαρίου 2019. Αρνήθηκαν την αίτησή του για φοίτηση στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, ενώ δεν του έδιναν ρεπό και άδειες ιδιωτικού έργου.

Στις υπηρεσίες

Σε αιτήσεις του τον Απρίλιο του 2019 με συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έπαιρνε απαντήσεις παρά… δύο σειρές ότι «έχουν αποσταλεί ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών». Σε αντίστοιχο αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη σύγκληση του ΚΣΟΠΠ, του απάντησαν «όπως αναζητηθούν διά μέσου του αρμόδιου εισαγγελέα».

Σε κατάθεσή του στις 11 Μαρτίου 2020, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Από κανέναν φορέα δεν αντιμετώπισα πρόβλημα καθώς οι περισσότεροι ήταν συνεργάσιμοι, όπως και ο τότε αρχηγός κ. Τερζούδης, ο οποίος μου είπε σε συνάντησή μας να πράξω το καθήκον μου και ό,τι έγγραφο ζήτησα άμεσα το έλαβα.

Πρόβλημα αντιμετώπισα από τον τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων, Βασίλειο Ματθαιόπουλο, και μετέπειτα αρχηγό Π.Σ. Συνέχισα το έργο μου χωρίς να δίνω σημασία στα λεγόμενα κανενός και σε διάστημα 2,5 μηνών περίπου κατέθεσα την πραγματογνωμοσύνη για το Μάτι έχοντας βέβαια και υπ’ όψιν μου πολλά στοιχεία τα οποία ανέλυσα εκτενέστερα στην πραγματογνωμοσύνη για την πυρκαγιά στην Κινέτα, που, επαναλαμβάνω, συνδέεται άμεσα με την πυρκαγιά στο Μάτι.

Στο σημείο αυτό σας αναφέρω ότι μετά από έγγραφο που απέστειλα για στοιχεία που αφορούσαν την πυρκαγιά στην Κινέτα, η απάντηση που έλαβα από τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων κ. Κολοκούρη (σημερινό αρχηγό Π.Σ.) ήταν να τα αναζητήσω διά μέσου του αρμόδιου εισαγγελέα, παρόλο που η υπόθεση στην Κινέτα ήταν στο στάδιο της διερεύνησης και δεν είχα υποβάλει ακόμη την πραγματογνωμοσύνη μου».

Για τα εναέρια μέσα

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος σε ανωμοτί κατάθεση στις 4 Ιανουαρίου 2019 δέχεται «βομβαρδισμό» ερωτήσεων από τους δικαστικούς λειτουργούς για τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην Πεντέλη.

Ερώτηση: Γνωρίζετε πόσα εναέρια μέσα επιχείρησαν πράγματι στην πυρκαγιά στην περιοχή Πεντέλης;

Ματθαιόπουλος: Η αρμοδιότητα για τα εναέρια μέσα ανήκει στον διοικητή του ΕΣΚΕ, υπό την έγκριση του αρχηγού της Π.Υ. Επισημαίνω ότι η αναφορά στο έγγραφο υπόμνημά μου: «εντολές απογείωσης-εκτροπής σε εννέα αεροσκάφη-Καναντέρ, επιχείρησαν πέντε από αυτά, καθώς και εντολές απογείωσης-εκτροπής σε 5 πυροσβεστικά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό, τα οποία επιχείρησαν, διαδοχικώς, μέχρι το τελευταίο φως» σημαίνει ότι δόθηκαν εντολές για να επιχειρήσουν τα ως άνω εναέρια μέσα, πλην, όμως, δεν γνωρίζω πόσα πράγματι επιχείρησαν, καθώς δεν είναι αρμοδιότητά μου.

Ερώτηση: Γνωρίζετε αν από τα εναέρια μέσα και, συγκεκριμένα, ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου S-64 τύπου ERICSON, ενώ έλαβε εντολή και μετέβαινε στην πυρκαγιά της Πεντέλης, προκειμένου να προβεί σε ρίψεις, έλαβε εντολή εκτροπής, με σκοπό να κατευθυνθεί στην πυρκαγιά στην περιοχή Σουσάκι-Αγίων Θεοδώρων Κορίνθου (MOTOR OIL), όπως στη σελίδα 10 του υπομνήματος με στοιχείο 6 προσδιορίζω;

Ματθαιόπουλος: Οπως προανέφερα η διαχείριση των εναέριων μέσων γίνεται από τον διοικητή του ΕΣΚΕ υπό την έγκριση του αρχηγού. Αναφορικά με την ερώτησή σας, απαντώ ότι άκουσα, ενώ βρισκόμουν στο γραφείο του διοικητή του ΕΣΚΕ, τον αρχηγό του Π.Σ. να δίνει εντολή το ως άνω ελικόπτερο να εκτραπεί, ήτοι να μην επιχειρήσει στην περιοχή Πεντέλης, αλλά να κατευθυνθεί στην πυρκαγιά που αναφέρατε, διότι κατά την εντολή υπήρχε επικινδυνότητα πλησίον των εγκαταστάσεων της MOTOR OIL.

Επίσης, εκείνη τη στιγμή άκουσα τον αρχηγό να λέει στον κ. Φωστιέρη ότι στη συγκεκριμένη ενέργεια προβαίνει, διότι δέχθηκε τηλεφώνημα από στέλεχος της MOTOR OIL, προκειμένου να πάει το ελικόπτερο και να επιχειρήσει εκεί, γιατί ήταν επικίνδυνη η πυρκαγιά.

«Ουδείς με ενημέρωσε»

Ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης σε ανωμοτί εξέταση στις 21 Ιανουαρίου 2019 ερωτάται για το πότε απέκτησε πραγματική εικόνα για την πυρκαγιά στην Πεντέλη και τα διαφορετικά και παράλληλα συστήματα επικοινωνίας.

Σωτήρης Τερζούδης: Δεδομένης της δυσλειτουργίας του αναλογικού συστήματος επικοινωνίας (ασυρμάτου), δικαιολογείται μερικώς η λειτουργία παράλληλων συστημάτων επικοινωνίας, αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Από το υλικό της δικογραφίας φαίνεται ότι όλοι σχεδόν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνα τους. Σε αυτόν το λόγο πιστεύω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ελλιπής ενημέρωσή μου. Σαφή εικόνα για την πυρκαγιά ουδέποτε απέκτησα, καθώς ουδείς με ενημέρωσε για την ως άνω εικόνα και ιδίως αναφέρω τον υπαρχηγό επιχειρήσεων και τον διοικητή του ΕΣΚΕ ως είχαν υποχρέωση.

Εξηγεί αναλυτικά για την εκτροπή του ελικοπτέρου προς τη MOTOR OIL και ότι αυτή προήλθε από τον διοικητή του ΕΣΚΕ και ΣΚΕΔ κ. Φωστιέρη. Οταν ρωτήθηκε από τους δικαστικούς λειτουργούς αν ρώτησε τον κ. Φωστιέρη από ποια στοιχεία προέκυπτε η ως άνω αναγκαιότητα, ο πρώην αρχηγός απάντησε: «Οχι, δεν τον ρώτησα, καθώς ποτέ δεν αμφισβητώ διαχειριστικής φύσεως ζητήματα που υποβάλλονται από ανώτατους αξιωματικούς και δη από τον διοικητή του ΕΣΚΕ».

Διαβάστε επίσης:

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Δύο χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δολοφονία Μακρή: Η μαρτυρία φίλης και το άλλοθι σε έναν από τους δύο κατηγορουμένους

Tinad

Μαζεύουν για να έχουν: Πώς ο κορονοϊός εκτίναξε τις καταθέσεις στις τράπεζες

Μιχάλης Μάρδας

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Δεύτερο «όχι» της Εισαγγελίας στο αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου

Tinad

Εθνική τραγωδία στο Μάτι: Ο ανακριτής έχεις τους διαλόγους των αξιωματικών της πυροσβεστικής

Μιχάλης Μάρδας

Απίστευτη καταγγελία: Έθαψαν μέλη νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι σε λάκκο – Η αντίδραση του δημάρχου

Evanthia Karra

Μητσοτάκης στο Μάτι: Δωρεά 11 εκατ. ευρώ από την Κύπρο – Πώς θα αξιοποιηθούν

Tinad

Στο Μάτι μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Tinad

Πώς το πόρισμα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι γκρεμίζει τα όσα ισχυρίζονταν οι Τόσκας και Τζανακόπουλος

Μιχάλης Μάρδας

Εθνική τραγωδία στο Μάτι: Γιατί ο ανακριτής εξετάζει τον ρόλο προσώπων πλην των κατηγορουμένων

Μιχάλης Μάρδας