Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τουρκική NAVTEX – 22 πολεμικά πλοία βγάζει η Τουρκία στο Αιγαίο

Newsroom eleftherostypos.gr

Επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν, όπως όλα δείχνουν, είναι η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, γεγονός που θέτει σε κόκκινο συναγερμό όλες τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις μονάδες σε νησιά, αλλά και στον Έβρο.

Παίζει με τη φωτιά ο Ταγίπ Ερντογάν. Λιβύη, Αγία Σοφία, και τώρα τουρκική NAVTEX εντός των ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τη NAVTEX οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν από το Ορούτς Ρέις και έχουν προγραμματιστεί από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η Άγκυρα δείχνει να επιχειρεί κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Καθώς ταυτόχρονα με τη NAVTEX – παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη ναυτική βάση του Ακσάζ – με τον απόπλου δεκάδων τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί τις τελευταίες ώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας της κινητικότητας που παρατηρείται από πλευράς Τουρκίας.  Όπως είναι εμφανές και από τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο), το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη, η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.

Όπως εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου, η δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής από την τουρκική πλευρά έγινε με βάση τη νομικά έωλη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ και κατέθεσε στον ΟΗΕ.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται νοτιοανατολικά του Καστελορίζου γεγονός το οποίο επαναφέρει και τη γνωστή θεωρία της γειτονικής χώρας για μειωμένη επήρεια των νησιών στην υφαλοκρηπίδα.

Η τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY:

33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E

6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.

«Συναγερμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντώντας νωρίτερα τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, έστειλε ηδη μήνυμα προς την ΕΕ για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων προς την Άγκυρα, κάτι μάλιστα που χαρακτήρισε ως «μονόδρομο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο υφυπουργός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής έχουν αλλάξει το πρόγραμμά τους ακυρώνοντας ανειλημμένες υποχρεώσεις, έτσι ώστε να βρίσκονται συνεχώς στα γραφεία τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε ακόμα: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει με τη Navtex στο Καστελόριζο

Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου εξετάζουν μια σειρά από σενάρια αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει ότι οι Τούρκοι ενδέχεται να προχωρήσουν σε άμεση κλιμάκωση της έντασης, φθάνοντας ακόμη στην πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου.

Στο πλαίσιο αυτό επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, διακόπτοντας το ταξίδι του στην Κύπρο, (επρόκειτο να επιστρέψει αύριο) όπου βρίσκεται από χθες προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης της τουρκικής εισβολής του 1974 στη Μεγαλόνησο.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, καθώς η βάση του τουρκικού στόλου στο Ακσάζ, έχει αρχίσει και «αδειάζει» με τα 22 πλοία που βρίσκονταν ελλιμενισμένα εκεί κατά τις προηγούμενες ημέρες, να αρχίζουν σταδιακά να βγαίνουν στην ανοιχτή θάλασσα με πορεία νότια και δυτικά.

Ήδη οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, ενώ οι πληροφορίες θέλουν σε ορισμένες από αυτές να έχει γίνει και ανάκληση αδειών σε μόνιμα στελέχη.

Διαβάστε ακόμα: Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία: Τερματίστε άμεσα τις παράνομες ενέργειες

Ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, με ένα μεγάλο μέρος του στόλου να βρίσκεται σε επιφυλακή κατευθυνόμενο προς τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, με ανάλογη ανάκληση αδειών των μόνιμων στελεχών που υπηρετούν στα πλοία.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση και στον αέρα, καθώς από το πρωί τουρκικά μαχητικά που πετούν σε ζεύγη, έκαναν υπερπτήσεις σε όλο το Αιγαίο, εστιάζοντας κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου.

Την εξέλιξη της υπόθεσης παρακολουθεί με ψυχραιμία και το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρώντας ότι η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας μας, προχωρώντας σε έναν πόλεμο νεύρων έναντι της ελληνικής πλευράς. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ωστόσο δεν παραλείπουν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τις δύο χώρες σε μία θερμή αντιπαράθεση.

Να σημειώσουμε πως εδώ και περίπου ενάμιση μήνα η ελληνική πλευρά ήταν με το βλέμμα στραμμένο στην 21η Ιουλίου, αφού σήμερα αναμένονταν ότι η αρμόδια τουρκική Γενική Διεύθυνση Εκμετάλλευσης Ορυκτών και Πετρελαίων (MAPEG) θα προχωρούσε στη θετική γνωμοδότηση των πέντε αιτήσεων που είχε καταθέσει η κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) της γείτονας χώρας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές τόσο εντός της ελληνικής ΑΟΖ όσο και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Ν.Α Μεσόγειο.

Ερντογάν: Δε θα ρωτήσουμε κανέναν για να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο

Στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του αναφέρθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν για να κάνουν έρευνες τα πλοία μας, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει τη Λιβύη, και πως έχει συμφωνίες μαζί της που αφορούν και το ενεργειακό.

Έκτακτη σύσκεψη Τσίπρα για την τουρκική NAVTEX

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη και στελέχη του επιτελείου του όταν έγινε γνωστή η τουρκική NAVTEX.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε τόσο το γεγονός ότι η Τουρκία, πριν και μετά την Σύνοδο Κορυφής, κλιμακώνει την προκλητικότητά της, καθώς και ότι από αυτή τη NAVTEX και μετά, φαίνεται να είναι μονόδρομος η αποστολή πολεμικών πλοίων στο συγκεκριμένο σημείο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σασόλι: Ένδειξη αυταρχισμού η απέλαση 10 πρέσβεων από την Τουρκία – Δεν εκφοβιζόμαστε

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τουρκία: «Persona non grata» θα κηρυχθούν οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 23/10: 3.199 κρούσματα, 353 οι διασωληνωμένοι, 43 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άστατος ο καιρός σήμερα: Βροχές στα βορειοδυτικά και ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Μπλοκάρουν» την πώληση F-16 στην Τουρκία Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι και Ινδοί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρόκληση δίχως όριο από τον Τατάρ: Οι Κύπριοι πρέπει να προσεύχονται σε Τουρκία και τουρκικό στρατό

Λάμπρος Κατσαρός

Τουρκία: Το νέο ροζ βίντεο που ανάβει… φωτιές στον Ερντογάν – Πολιτικός του Ψευδοκράτους σε πρωταγωνιστικό ρόλο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Σύνοδος Κορυφής: Η Άγκυρα να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom