Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμό για συγκάλυψη των υπευθύνων

Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμό για συγκάλυψη των υπευθύνων

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Στις 18 πυκνογραμμένες σελίδες της μηνυτήριας αναφοράς κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, αλλά και κατά παντός υπευθύνου που τυχόν προκύψει στην πορεία, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που δέχθηκε ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να συγκαλύψει τους υπεύθυνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής στη μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία εγκαλεί τον Β. Ματθαιόπουλο για απόπειρα παράνομης βίας και παράβαση καθήκοντος ώστε «να συντάξει και να υποβάλει ψευδή πραγματογνωμοσύνη, να αποκρύψει την αλήθεια, να συγκαλύψει τις ποινικές ευθύνες που τον βαρύνουν ως τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων του Π.Σ. καθώς και τις ευθύνες οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου». Ο Δημήτρης Λιότσιος ζητά επίσης να εξεταστεί η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα σχετικά με δολιοφθορά που υπέστη στις 3 Μαρτίου 2019 η μοτοσικλέτα του (εξαγωγή από την αρχική της θέση της αλυσίδας κινήσεως), «εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή του».

Οι σοκαριστικοί διάλογοι που αποκαλύφθηκαν από την «Καθημερινή» της Κυριακής προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση και η μήνυση του πραγματογνώμονα αποτελεί το έναυσμα και το πρώτο στοιχείο στη νέα εισαγγελική έρευνα η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο. Παράλληλα, ο ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο για τους υπεύθυνους της φονικής πυρκαγιάς, έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους 20 εμπλεκομένους, ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή.

Στον εισαγγελέα κατατέθηκε και το ηχητικό αρχείο καταγραφής της συνομιλίας και όπως σημειώνουν οι συνήγοροι του κ. Λιότσιου «αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό μέσο» σύμφωνα με νομολογία του Α.Π. καθώς «…λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο και συνεκτιμάται μαζί με τις άλλες αποδείξεις για το σχηματισμό της δικανικής του κρίσης, έστω και αν αυτό περιέχει και στηρίχθηκε σε αθέμιτη μαγνητοσκόπηση με τεχνικά μέσα εκδηλώσεων του κατηγορουμένου, που πραγματοποιήθηκαν όπως στο πλαίσιο των ανατιθεμένων σ’ αυτόν υπηρεσιακών καθηκόντων και κατά την εκτέλεσή τους, η οποία υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική».

Στη μήνυση περιγράφεται αναλυτικά η επίμαχη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του τότε αρχηγού Β. Ματθαιόπουλου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου 2018. Οπως σημειώνει ο μηνυτής, όταν παρουσιάστηκε ενώπιόν του χωρίς κανείς άλλος να είναι στο δωμάτιο, δέχθηκε απειλές με σκοπό να εξαναγκαστεί να διεξαγάγει πλημμελή έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και τον απείλησε «προκαλώντας του φόβο». Οπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, από τις 26 Ιουλίου του 2018, όταν δηλαδή του είχε ανατεθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και εκείνος είχε αρχίσει να αναζητά στοιχεία, ο πρώην αρχηγός ενημερώθηκε για τις ενέργειές του και αντέδρασε έντονα, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Τι μαλ… είναι αυτές που ζητάς; Κάνε τον μαλ…», προφανώς ενοχλημένος, «επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων της φονικής πυρκαγιάς».

Ο κ. Λιότσιος υποστηρίζει επίσης ότι ο Β. Ματθαιόπουλος τον πιέζει να συμπεριλάβει ψευδή στοιχεία «…επί της ουσίας προσπαθεί να με εξαναγκάσει να αναφέρω στην έκθεσή του ότι αιτία της καταστροφής είναι η ταχύτητα της πυρκαγιάς, ήτοι το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε το φυσικό φαινόμενο, επιδιώκοντας εν γνώσει του να με εξαναγκάσει να μειώσω το χρόνο που απαιτήθηκε από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει στη θάλασσα».

Ο πρώην αρχηγός, σύμφωνα πάντα με την μηνυτήρια αναφορά, επικαλείται εμπλοκή πολιτικών προσώπων για να εκφοβίσει τον πραγματογνώμονα ώστε να υποκύψει στις απειλές του. «Αλλά μη γράψεις ότι προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους, εγώ γι’ αυτό σε κάλεσα εδώ, η υπουργός αυτό μου είπε, κάλεσέ τον, μου είπε, μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου, ο καθένας ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο…, εγώ στα είπα…». Σε άλλο σημείο φέρεται να του λέει: «Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ…λο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια…». Επιπλέον, ο μηνυτής υποστηρίζει ότι δέχεται ψυχολογική επίθεση από τον μηνυόμενο, ο οποίος υποτιμά τις γνώσεις του αλλά και την αποδεικτική αξία του συστήματος engage, δηλαδή του λογισμικού καταγραφής, εντοπισμού θέσης και κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων σε πραγματικό χρόνο.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Στα μανταλάκια κρεμάνε ρούχα, όχι υπολήψεις

Kon

Το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύ και δύσκολο

Kon

Πυρκαγιά στο Μάτι: Δίωξη στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής ​για προσπάθεια συγκάλυψης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τραγωδία στο Μάτι: Τι καταλογίζει ο εισαγγελέας στα πρόσωπα-«κλειδιά» – Τα μοιραία λάθη και οι ευθύνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πιο καλός ο μαθητής είναι ο πιο ασφαλής

Kon