Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Παιχνίδια» με τις φωτιές για να κάψει ο ένας τον άλλον – Σοκαριστικές αποκαλύψεις για Κύθηρα και Μάνη

Οργή από τον Δήμαρχο Κυθήρων: Κάηκε το νησί επειδή ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ήθελε να «φάει» τον υπαρχηγό

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Εκβιαστική» κίνηση ή θλιβερή επικίνδυνη πραγματικότητα; Οποια ερμηνεία και να έχουν οι ανατριχιαστικές αναφορές του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, με στόχο τον ορισμένο πραγματογνώμονα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιπυραγό Δημήτριο Λιότσιο, εγείρουν αμφιβολίες για τις επιχειρησιακές ενέργειες στις μεγάλες φωτιές των Κυθήρων και της Μάνης, το 2017.

Ο κ. Ματθαιόπουλος σε συνομιλία που έχει με τον κ. Λιότσιο αφήνει να εννοηθεί ότι σε εκείνες τις φωτιές ο προκάτοχός του στον αρχηγικό θώκο, Βασίλειος Καπέλιος, άφησε τον υπαρχηγό του Σώματος, Γιάννη Βασιλειάδη, χωρίς… εναέρια μέσα στα Κύθηρα και τη Μάνη προκειμένου να τον εκθέσει για την αντιμετώπισή τους, καθώς ήταν επικεφαλής για την κατάσβεσή τους.

«Ετσι γίνονται τα παιχνίδια, έτσι έγιναν πέρσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια, τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά, το παιχνίδι παίζεται», φέρεται να λέει μεταξύ άλλων ο κ. Ματθαιόπουλος.

Το επίμαχο απόσπασμα περιλαμβάνεται στη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Λιότσιος και όπως σημειώνεται από τους συνηγόρους του «ο (τότε) αρχηγός του Π.Σ. γνωρίζει, κατά τα λεγόμενά του, για την τέλεση σοβαρών αδικημάτων στην υπηρεσία του και τα αποσιωπά».

Ο δήμαρχος

Από τότε κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες έβλεπαν πρόβλημα στην πυρόσβεση, τώρα όμως οργίζονται με αυτά που ακούνε. Ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη: «Θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό περιθώριο ακόμα και για αποζημιώσεις. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Ουγκάντα».

Ο δήμαρχος υπενθυμίζει ότι ζητούσε συνεχώς εναέρια μέσα, για να δεχθεί την επίθεση από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. «Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα εναέρια έρχονταν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκα επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της Ν.Δ. επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν», δηλώνει σήμερα ο κ. Χαρχαλάκης.

Ο δήμαρχος Κυθήρων θυμήθηκε και το διάλογο που είχε με τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Βασιλειάδη, καθώς όταν του είπε «υπαρχηγέ, νομίζω ότι τελειώσαμε», εκείνος απάντησε: «Κύριε αντιδήμαρχε, τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε».

«Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Υποσαχάρια Αφρική», πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.

Ο δήμαρχος Κυθήρων αναφέρει ότι τρία χρόνια τώρα δεν τον έχει καλέσει κανείς για κατάθεση, δεν του έχει απαντήσει κανείς από την Πυροσβεστική για το πόρισμα της πυρκαγιάς, ενώ αναφέρει με νόημα: «Θα πάει κόσμος φυλακή. Τελεία και παύλα. Για τα 32.000 στρέμματα που κάηκαν στο νησί. Για τους απλούς πυροσβέστες και εθελοντές που έλιωσαν οι μπότες τους…».

Ανεξάρτητα αν αυτό το «παιχνίδι» που επικαλείται είναι αληθινό ή στοχεύει στον εκφοβισμό του πραγματογνώμονα, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη. Εύλογα, ακούγοντας αυτές τις ηχητικές αποκαλύψεις, αναρωτιούνται αν τα κατεστραμμένα σπίτια, τα περισσότερα από 18.000 καμένα στρέμματα στην Ανατολική Μάνη και 23.000 στα Κύθηρα σχετίζονται με ένα… παιχνίδι εξουσίας αξιωματικών για την υπηρεσιακή τους ανέλιξη.

Μήνυση από Καπέλιο

Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Καπέλιος, διαβάζοντας όλα αυτά που αφορούν το πρόσωπό του, δήλωσε στον «Ε.Τ.»: «Ολα είναι ανυπόστατα, ψευδή και δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα όσον αφορά τη συμμετοχή των εναέριων μέσων στις πυρκαγιές της Μάνης και των Κυθήρων το έτος 2017. Δεν μπορώ να φανταστώ πυροσβέστη σε οποιαδήποτε βαθμίδα, από τον αρχηγό μέχρι τον τελευταίο πυροσβέστη, ότι δεν θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τις υπηρεσίες για την εξασφάλιση της περιοχής από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα βάλει άλλες προτεραιότητες, όπως αυτές που λέει ο κ. Ματθαιόπουλος. Θα βάλω δηλαδή εγώ προτεραιότητα αν είχα πρόβλημα με τον υπαρχηγό μου, που δεν είχε κανένα πρόβλημα, αλλά τέλος πάντων το θεωρώ αδιανόητο και νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι οι πυροσβέστες ότι εμείς έχουμε δώσει όρκο, εμείς βοηθάμε την κοινωνία, εμείς βοηθάμε τον άνθρωπο».
Ο κ. Καπέλιος αναφέρει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμηση, δίνει όμως και τη δική του εκδοχή για εκείνες τις πυρκαγιές: «Τη χρονική στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών στη διάθεσή μας είχαμε τρία ενοικιαζόμενα ελικόπτερα βαρέως τύπου, συν τον εθνικό εναέριο στόλο με όλα αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζει διαχρονικά. Τα 7 μεσαίου τύπου ελικόπτερα ήρθαν 10 Αυγούστου 2017. Οπως καταλαβαίνετε, είχαμε έναν εναέριο στόλο ο οποίος ήταν αρκετά μειωμένος και με πολλά προβλήματα».

Αντιδράσεις πυροσβεστών

Ολα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους αξιωματικούς και πυροσβέστες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Βιντζηλαίος, λέει χαρακτηριστικά: «Και εγώ δεν πίστευα ούτε στα μάτια μου ούτε στα αφτιά μου. Δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά για ποιο λόγο έγινε ό,τι έγινε από τη στιγμή που υπάρχει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Είμαι εξοργισμένος με αυτές τις πρακτικές».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, είναι πιο καυστικός: «Μόνο ντροπή και θυμό νιώθουμε για όσους δεν τιμούν τον όρκο τους. Θεωρούμε αδιανόητη κάθε προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών οποιουδήποτε για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Τέρμα τα παιχνίδια στην πλάτη των πυροσβεστών, αφήστε μας να συνεχίσουμε το έργο μας. Δεν μπορεί ο διοικητής κάθε Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κάθε πυροσβέστης, σε απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας να σκέφτεται και να θεωρεί ότι μπορεί να μείνει μόνος τη δύσκολη ώρα της φωτιάς εξαιτίας εσωτερικών αντιπαραθέσεων υπηρεσιακής ανέλιξης».

Από την έντυπη έκδοση 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πειραιάς: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας» [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Κύθηρα: Εντοπισμός σκάφους με 35 αλλοδαπούς – Συνελήφθησαν δύο διακινητές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κύθηρα: Ιστιοφόρο αποβίβασε 72 μετανάστες – Εξαφανίστηκαν οι διακινητές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Θα έσωζαν τη χώρα αλλά δεν πρόλαβαν

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη – Γλίτωσε τα χειρότερα το Γύθειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: «Αν μας ακούσουν, έστω και την ύστατη στιγμή ας στείλουν μέσα» [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Στις φλόγες η Μεσσηνία – Καίγονται σπίτια στη Μάνη, εκκενώνονται οικισμοί

Λάμπρος Κατσαρός

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη – Εκκενώνεται ο οικισμός Λιβάδια

Λάμπρος Κατσαρός

Σκηνές «Άγριας Δύσης» στη Μάνη: Πήρε το όπλο και πυροβολούσε αδιακρίτως