Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο στον Ε.Τ: Αποκάλυψη για το «ΣΥΡΙΖΑ channel» των 50 εκατ. ευρώ – Πώς τα βοσκοτόπια χάλασαν το deal

Αποκάλυψη «Ε.Τ.» για το «ΣΥΡΙΖΑ channel» των 50 εκατ. ευρώ - Τα βοσκοτόπια χάλασαν το deal

AΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τον Σεπτέμβριο του 2016, πίσω από τη σκόνη που είχε σηκωθεί για την έκταση του επιχειρηματία Σπύρου Καραμπάτσου στην Ιθάκη και την παραχώρησή της στην οικογένεια Καλογρίτσα, κρυβόταν ένα big deal του επίδοξου «κόκκινου» καναλάρχη με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο CCC.

Με διεθνή δραστηριότητα και έσοδα που ζαλίζουν, η εταιρία αποφάσισε να μπει στον χώρο τον Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το επιδίωξε συστηματικά, αφού είχε επαφές με άλλους δύο καναλάρχες πριν συναντηθεί με την πλευρά Καλογρίτσα, όπως αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο τότε οικονομικός του σύμβουλος, Κυριάκος Τόμπρας.

Ο άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση, που έφερε σε επαφή τις δύο πλευρές, υποστηρίζει ότι η CCC ήταν αποφασισμένη εκείνη την περίοδο να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα. «Η CCC αναζήτησε τον Καλογρίτσα, όχι ο Καλογρίτσας τη CCC», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ολα έδειχναν να δουλεύουν «ρολόι», αφού, όπως επιθυμούσε το «White House», ο… Λευκός Οίκος της Ηρώδου Αττικού, βρέθηκε τρόπος να δοθεί μέσω Αμπου Ντάμπι η προκαταβολή των 3 εκατ. ευρώ από τους Λιβανέζους στον Ελληνα κατασκευαστή.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πλάνο, θα του έδιναν άλλα 22 εκατ. και 25 εκατ. θα έβαζε η οικογένεια Καλογρίτσα, αφού η συνολική επένδυση ήταν ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο όμως ναυάγησε όταν τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν μαζικά στην έκταση της εταιρίας ΑΓΥΙΑ Α.Ε. στην Ιθάκη, που τότε εμφανιζόταν να έχει παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης Σπύρος Καραμπάτσος στην οικογένεια Καλογρίτσα, ώστε να ενισχύσει το «πόθεν έσχες» του για τραπεζικό δανεισμό.

«Ο καταιγισμός αυτός της αρνητικής δημοσιότητας που προκάλεσαν τα βοσκοτόπια αναστάτωσε τους ιδιοκτήτες της CCC. Απευθύνθηκαν εκείνη την περίοδο στο Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησαν διαβεβαίωση ότι δεν θα είχαν προβλήματα. Δεν έλαβαν όμως τη διαβεβαίωση αυτή και έτσι υπαναχώρησαν, με αποτέλεσμα να χαλάσει η συμφωνία, παρότι όσα λέγονταν για τα βοσκοτόπια ήταν μυθεύματα», λέει ο Κυριάκος Τόμπρας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

«Αθέμιτες πρακτικές»

Αλλωστε και στην κατάθεση που έχει δώσει στις δικαστικές Αρχές στο πλαίσιο της αντιδικίας του Χρήστου Καλογρίτσα με τη CCC κάνει λόγο για διαπλεκόμενα συμφέροντα και αθέμιτες πρακτικές που τίναξαν τη συμφωνία στον αέρα. Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή του αναφέρεται σε πολιτικές αποφάσεις της τότε κυβέρνησης και έντονες, ακόμη και κοινοβουλευτικές, παρεμβάσεις της τότε αντιπολίτευσης. «Υπό την πίεση πολιτικά καθοδηγούμενων και διαπλεκόμενων πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, που δεν επιθυμώ να αποκαλύψω και να κατονομάσω, επειδή, μεταξύ άλλων, δεσμεύομαι από υποχρεώσεις απορρήτου και εχεμύθειας, από τα γνωστά σε όλους τους Ελληνες, εχθρικά τότε στην οικογένεια Καλογρίτσα, ιδιωτικά συμφέροντα, που λυμαίνονται διαχρονικά τον αμαρτωλό χώρο των ελληνικών ΜΜΕ, οι οποίες, μάλιστα, αθέμιτες πρακτικές, όπως είναι τοις πάσι γνωστό, κορυφώθηκαν διά μιας πρωτοφανούς μιντιακής καταιγίδας κιτρινισμού, λάσπης και παραπληροφόρησης, ως προς τα πραγματικά περιστατικά της συμμετοχής της οικογένειας Καλογρίτσα στον ανωτέρω διαγωνισμό για την απόκτηση άδειας παρόχου ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής εθνικής εμβέλειας, η οικογένεια των Λιβανέζων επιχειρηματιών, τρομοκρατηθείσα από την αρνητική δημοσιότητα της παραπληροφόρησης και της πρωτοφανούς επικοινωνιακής διάστασης που έλαβε το όλο ζήτημα, εξαναγκάστηκε σε υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα και παραίτηση από το ανωτέρω επενδυτικό σχέδιο, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη και την οικονομική καταστροφή της οικογένειας Καλογρίτσα, η οποία, μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια πρωταγωνιστικής παρουσίας στον εθνικό κατασκευαστικό κλάδο και την εν γένει ελληνική επιχειρηματική σκηνή, οδηγήθηκε, διά της πολιτικής απόφασης της οικονομικής της εξόντωσης, στην απόλυτη καταστροφή και τον αφανισμό από το ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι», λέει στην κατάθεσή του ο κ. Τόμπρας. Στην ερώτηση γιατί αφού τότε η CCC τρομοκρατήθηκε από τη δημοσιότητα στη συνέχεια την προκάλεσε η ίδια με την αγωγή της κατά του κ. Καλογρίτσα, ο Κυριάκος Τόμπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκανα αγώνα 4 χρόνια να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η CCC όμως άκουσε κάποιους άλλους που βγάζουν λεφτά από την αντιδικία».

 Η γκάφα του Παππά

 Ο οικονομικός σύμβουλος, που συνδέεται με φιλικές σχέσεις τόσο με την οικογένεια Χούρι της CCC όσο και με την οικογένεια Καλογρίτσα, υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στην έκταση της Ιθάκης και τα σχέδια για τηλεοπτική επένδυση. «Ολο αυτό ήταν κατασκευασμένο από τους άλλους μιντιάρχες που δεν ήθελαν τον Καλογρίτσα στα πόδια τους και εξαπέλυσαν συντονισμένη, λυσσαλέα επίθεση εναντίον του. Τα 3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα που θα δίνονταν δεν είχαν σχέση με βοσκοτόπια», τονίζει, υποστηρίζοντας ότι η τότε κυβέρνηση γνώριζε την αλήθεια αλλά την απέκρυψε για δικούς της λόγους. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε απευθυνθεί τότε στην Attika Bank για τραπεζικό δανεισμό, ενώ και ο Νίκος Παππάς είχε επιχειρήσει στη Βουλή να υπερασπιστεί την αξία της έκτασης, μπερδεύοντας τα λεγόμενα βοσκοτόπια με την περιοχή όπου σχεδιάζεται τουριστική επένδυση-μαμούθ από τον Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία Χάρη Τσαλικίδη. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής επικοινώνησε με τον Σπύρο Καραμπάτσο, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο υπό το πρίσμα των εξελίξεων. «Οπως αρνήθηκα και τότε την οποιαδήποτε ανάμιξή μου -πέρα από όσα στη μόνη γραπτή ανακοίνωσή μου υποστήριξα- έτσι και τώρα δεν επιθυμώ καμία συμμετοχή», τόνισε ο κ. Καραμπάτσος.

H αυτοκρατορία των Χούρι από Αραφάτ σε Καλογρίτσα

Τα λευκά έπιπλα με τα χρυσά σκαλίσματα έρχονται σε δεύτερο πλάνο το τελευταίο διάστημα στην έπαυλη της οικογένειας του Ταουφίκ Χούρι στην Εκάλη, αφού κυριαρχούν το νοσοκομειακό κρεβάτι και τα τραπεζάκια με τα ιατρικά υλικά για την υποστήριξη του πανίσχυρου επιχειρηματία που προσβλήθηκε από κορονοϊό. «Ο ίδιος πιστεύει ότι κόλλησε σε ένα ski club στην Ελβετία, όπως και ο αδερφός του Σάμερ, ο οποίος νόσησε πιο ελαφρά» αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πηγή κοντά στην οικογένεια.  Πανάκριβα χαλιά και κουρτίνες σε βεραμάν αποχρώσεις, ασορτί με τους εντυπωσιακούς πολυέλαιους συνθέτουν το σκηνικό στο σπίτι ενώ τα μάρμαρα καράρα, τα περίφημα ιταλικά Carrara Marble, στα μπάνια αποτυπώνουν το οικονομικό μέγεθος της αυτοκρατορίας των Χούρι. «Η διακόσμηση του σπιτιού παραπέμπει στο παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία» λένε επισκέπτες της αχανούς κατοικίας που έχουν δεχθεί τη ζεστή φιλοξενία της οικογένειας.

«Εχουν δικό τους σεφ στο σπίτι που δημιουργεί μοναδικές αραβικές γεύσεις αλλά επεκτείνεται και στη διεθνή κουζίνα όταν έχουν καλεσμένους στο σαλόνι του ισογείου, κάτι που συνέβαινε συχνά πριν αρρωστήσει ο ιδιοκτήτης» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Ο πατέρας, Σαΐντ  Χούρι, μαζί με τον ξάδερφό του, Χασίμπ Σαμπάγ, παλαιστινιακής καταγωγής, ήρθαν στην Ελλάδα το 1976 μεταφέροντας στη χώρα μας την έδρα μιας από τις πιο ισχυρές κατασκευαστικές εταιρίες στον κόσμο, της Consolidated Contractors Company, στην οποία αρχικά υπήρχε και τρίτος συνέταιρος, ο Καμέλ Ραχμάν. Η μεταφορά της έδρας ήταν επιβεβλημένη με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο και τότε δυο ισχυροί ηγέτες «μονομάχησαν» για τα… μάτια της CCC. «Εκείνη την εποχή ήταν διακαής πόθος του βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν να μεταφερθεί η έδρα στη χώρα του, ωστόσο οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να ακολουθήσουν την επιθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο γνώρισαν μέσω του Αραφάτ που ήταν στενός φίλος τους και να μετακινηθούν στην Ελλάδα», εξηγούν αραβικές πηγές στον «Ε.Τ.».

 

Ιλιγγιώδη έσοδα

Οι τρεις ιδρυτές έχουν φύγει πλέον από τη ζωή και τα ηνία του κατασκευαστικού κολοσσού έχουν περάσει στα παιδιά των δύο πρώτων. Η CCC απασχολεί περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Εχει αναλάβει πολυάριθμα εμβληματικά έργα, κυρίως στη Μέση Ανατολή και σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 εμφάνισε έσοδα 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Ελλάδα ο λιβανέζικος κολοσσός δεν έχει δικαίωμα εκτέλεσης έργων καθώς υπάγεται στο ειδικό καθεστώς του νόμου 89, ωστόσο απασχολεί 400 εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα τα αδέρφια Χούρι έχουν στενές σχέσεις με τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και τον στενό φίλο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Τζορτζ Χάλακ. Τα ονόματά τους ακούγονταν κατά καιρούς μόνο για τη συμμετοχή τους σε κοσμικά event, αγορές ακινήτων, όπως πριν από λίγα χρόνια στη Μύκονο, αλλά και για την πλούσια φιλανθρωπική τους δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 ο τότε δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης είχε μετονομάσει την οδό Πρεμετής σε οδό Σαμπάγ-Χούρι προκειμένου να τους τιμήσει για την προσφορά τους. Νερό στο όνομα των Χούρι πίνουν στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας καθώς και εκεί έχουν προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές.

 

Στο «Four Seasons»

Τις τελευταίες ημέρες, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με το «SYRIZA CHANNEL», με την αποκάλυψη της αντιδικίας του λιβανέζικου ομίλου και του Χρήστου Καλογρίτσα, οι επισκέπτες του «Four Seasons» (πρώην «Αστέρας Βουλιαγμένης») έβλεπαν καθημερινά μια φιγούρα γνώριμη στην αθηναϊκή ελίτ, τον συνιδιοκτήτη της CCC Ταουφίκ Χούρι, ο οποίος είχε μετακομίσει προσωρινά  με την οικογένειά του στο πολυτελές κατάλυμα  της Αθηναϊκής Ριβιέρας προκειμένου να αναρρώσει πλήρως από τον κορονοϊό από τον οποίο προσβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα το ασθενοφόρο που τον μετέφερε στην πολυτελή έπαυλη της οικογένειας είχε γίνει δεκτό με χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού από συγγενείς και φίλους καθώς ο ισχυρός επιχειρηματίας είχε καταφέρει να βγει νικητής στη μάχη με την επικίνδυνη νόσο κατά τη νοσηλεία του στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Πλέον φαίνεται να έχει ξεπεράσει το πρόβλημα της νεφρικής ανεπάρκειας που του προκάλεσε ο ιός και υποβάλλεται σε φυσιοθεραπείες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του και να επιστρέψει απερίσπαστος στα καθήκοντά του.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την έκπληξη: Κριτική και για την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

Είναι σοβαροί;

Kon

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

ΣΥΡΙΖΑ για Γεννηματά: Να κερδίσει και αυτή τη μάχη, όπως στο παρελθόν

Λάμπρος Κατσαρός