ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το νέο σύστημα δειγματοληψιών του ΕΟΔΥ – Barcode και ταχεία καταχώρηση των δεδομένων

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν τα 3.402 rapid test στη Θεσσαλονίκη- Σοκάρει η διάμεση ηλικία

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Εξοικονόμηση κατά 90% του χρόνου δειγματοληψιών και μηδενικά λάθη θα προσφέρει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης συμβάντων κορωνοϊού που θα ξεκινήσει να εφαρμόζει ο ΕΟΔΥ τα επόμενα 24ωρα.

Πρόκειται για δειγματοληψία με χρήση barcode και στην μέχρι τώρα διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας (συμπλήρωση φόρμας PLF), προστίθενται κινητές συσκευές ιατρικού τύπου, που θα μειώσουν το χρόνο της διαδικασίας του τεστ από τα περίπου πέντε λεπτά που διαρκεί τώρα, σε λιγότερο από ένα λεπτό. Το νέο «έξυπνο» σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ αλλά και ακριβή καταχώρηση όλων των στοιχείων των κρουσμάτων και διασύνδεσή τους με το Μητρώο Ασθενών Covid-19.

Σε πρώτη φάση, το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης συμβάντων θα χρησιμοποιείται από τα κλιμάκια των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) και όπου αυτά πηγαίνουν. Ο Προμαχώνας θα είναι ένα από αυτά τα σημεία, καθώς στο συνοριοφυλάκιο οι ΚΟΜΥ λαμβάνουν δείγματα. Στόχος είναι το σύστημα αυτό να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε όλες τις πύλες εισόδου, και στα αεροδρόμια, την ευθύνη για τα οποία έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το νέο αυτό σύστημα παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μαζί με τον Γιώργο Πλαβούκο, CEO της αναδόχου εταιρείας «MainSys», στην αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ, χώρος όπου δεκάδες νοσηλευτές των ΚΟΜΥ εκπαιδεύονται στη νέα … fast δειγματοληψία.

Μέχρι σήμερα, ο επισκέπτης που επιθυμεί να έρθει στη χώρα μας, συμπληρώνει πριν το ταξίδι την απαραίτητη φόρμα PLF. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται εντοπίζει ποιοι επισκέπτες πρέπει να υποβληθούν στο τεστ. Στη συνέχεια οι υγειονομικά υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ αναλαμβάνουν και με το χέρι γράφουν όλα τα στοιχεία του επισκέπτη αφού τα επιβεβαιώσουν ρωτώντας τον. Πλέον, με την ιατρική συσκευή, σκανάρουν τη φόρμα PLF και περνούν αυτόματα τα στοιχεία στο σύστημα. Στη συνέχεια πραγματοποιούν θερμομέτρηση με την ίδια συσκευή και αυτόματα περνά και η θερμοκρασία του επισκέπτη. Όταν ο νοσηλευτής του ΕΟΔΥ λάβει το επίχρισμα για το τεστ, με τη συσκευή σκανάρει το barcode που κολλάει στο κιτ μεταφοράς του επιχρίσματος.

Έτσι, αυτόματα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία, με εκμηδενισμένη την πιθανότητα λάθους και το σύστημα αυτό ενημερώνεται τόσο με το PLF στο gov.gr όσο και με το Μητρώο Ασθενών Covid, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να έχει ανά πάσα στιγμή την πληροφορία για όποιο ασθενή.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «μοναδικό στην Ευρώπη» σύστημα που μειώνει στο ελάχιστο τον απαιτούμενο χρόνο και δίνει real time πληροφορία στους υγειονομικά υπεύθυνους.
Μέχρι σήμερα, στους δρόμους κυκλοφορούν 210 ΚΟΜΥ, οι οποίες έχουν κάνει περίπου 75.000 τεστ. Ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει συνολικά τις 500.

Ο ΕΟΔΥ αναζητά νοσηλευτικό προσωπικό για τη στελέχωσή τους. Στην ιστοσελίδα του είναι δημοσιευμένη τροποποιημένη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά στην πλήρωση θέσεων εργασίας για προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων με καθεστώς συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για ένα επιπλέον τρίμηνο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και τη διάδοση του κορωνοϊού.
Για το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης, καθώς και για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες: eody.gov.gr, moh.gov.gr και https://eody-komy.services.gov.gr.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Μόλις 140 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 13/06: 297 τα νέα κρούσματα – 358 διασωληνωμένοι – 17 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεμιστοκλέους στον ΕΤ: Θα έρθουν διευκολύνσεις για εμβολιασμένους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Πρόστιμα 106.050 ευρώ για 244 παραβάσεις σε 75.294 ελέγχους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Ιταλία: 1.723 κρούσματα και 52 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: 253 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 12/06: 591 τα νέα κρούσματα – 360 διασωληνωμένοι – 21 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Ανάγκη επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών

Διχασμός σε όλο τον κόσμο για εμβόλια σε παιδιά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom