Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Περισσότερα από τα μισά κρούσματα της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου «εισαγόμενα»

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Περισσότερα από τα μισά από τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου, ημέρα «ανοίγματος» του τουρισμού, εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας μας, ποσοστό αισθητά αυξημένο συγκριτικά με τον Ιούνιο, και ειδικά το δεύτερο 15νθημερο όταν και είχε εκκινήσει δειλά η τουριστική κίνηση, από τα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την πρώτη ημέρα του Ιουλίου μέχρι και χθες, έχουν καταγραφεί 82 εισαγόμενα περιστατικά με Covid-19. Συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού για το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 156.

Από τις 15 Ιουνίου έως και τέλος Ιουνίου τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν λίγο λιγότερα από 100. Η αύξηση, δηλαδή, με την πλήρη τουριστική εκκίνηση είναι φανερή ήδη από την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Πρόκειται για αναμενόμενη μεταβολή κατά τους ειδικούς οι οποίοι δηλώνουν πως στην Ελλάδα μπορεί να μπουν και χιλιάδες κρούσματα. Το «στοίχημα» είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και η απομόνωσή τους.

Σημειώνεται ότι τα εισαγόμενα περιστατικά που περιλαμβάνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ στις επιδημιολογικές του εκθέσεις, δεν είναι πάντα από ελέγχους που διεξήχθησαν την προηγούμενη ημέρα, αλλά και προηγούμενων ημερών. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα των ελέγχων δε βγαίνουν όλα στον ίδιο χρόνο. Συνεπώς, οι τουρίστες που εντοπίστηκαν θετικοί στη νόσο Covid-19 από την 1η Ιουλίου μπορεί να είναι και περισσότεροι από όσους έχουν γίνει γνωστοί.

Μέχρι στιγμής, η διασπορά στα νησιά είναι ελεγχόμενη. Τα δύο νησιά που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των υγειονομικών αρχών είναι η Σύρος και πλέον και η Κάρπαθος. Η τελευταία με βάση και τα χθεσινά στοιχεία, καταγράφει πέντε περιστατικά κορωνοϊού, με τις αρχές να πραγματοποιούν εκτεταμένη ιχνηλάτηση σε επαφές του ζευγαριού Ελληνοαμερικανών που εισήλθαν στην Ελλάδα και εκδήλωσαν μετά συμπτώματα. Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Κρήτης. Στη Σύρο έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον επτά κρούσματα.

Κατά τα άλλα, πλην των εισαγόμενων περιστατικών, η Ξάνθη αποτελεί την πιο ενεργή εστία επιδημικής έξαρσης. Από τα 156 κρούσματα που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου, τα 35 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Το γεγονός ότι τα περιστατικά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές και εστίες είναι καθησυχαστικό κατά τους ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν υπάρχει εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα.

Τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, όσα δηλαδή δεν έχουν σαφή πηγή προέλευσης είναι αυτά που ανησυχούν τους επιστήμονες. Εάν ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων ξεπεράσει τα 20 – 25 ημερησίως θα χτυπήσει «καμπανάκι».

Προτεινόμενα για εσάς

Η μείωση των εμβολιασμών και η αύξηση των νοσηλειών [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Στο «στόχαστρο» της πανδημίας νέοι και ανεμβολίαστοι – Τέσσερις θάνατοι στις ηλικίες 18-39 ετών σε μια εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επικίνδυνο το χειμερινό «κοκτέιλ» γρίπης-κορονοϊού – Ομοιότητες και διαφορές στα συμπτώματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Τσιμπάνε» οι σκληροί δείκτες – Ανησυχία από αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε έξι εβδομάδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα: Τα πρώτα αποτελέσματα της εξόρμησης με κινητά συνεργεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Παιδιά ηλικίας 4 -18 ετών το 27% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom