Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βρετανία από 15 Ιουλίου

Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βρετανία από 15 Ιουλίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Την ανακοίνωση ότι στις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Βρετανία έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους ταξιδιωτών» είπε διευκρινίζοντας πως όλοι οι επισκέπτες συμπληρώνουν ειδικό έντυπο 48 ώρες πριν την άφιξή τους και λαμβάνουν QR Code.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη «λευκή λίστα» με τις χώρες από όπου οι ταξιδιώτες θα γίνονται δεκτοί από τις 10 Ιουλίου χωρίς να έχουν υποχρέωση 14ημερης καραντίνας.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση «μπλόκαρε» από σήμερα τα ξημερώματα και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου την είσοδο Σέρβων υπηκόων στην Ελλάδα εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στη βαλκανική χώρα, η καμπύλη της οποίας κατά τους ειδικούς «δείχνει» δεύτερο κύμα. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την «εύθραυστη» κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος στον τουρισμό λόγω του ιού, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίες η καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων και η μεταστροφή των πολιτικών όταν κρίνεται αναγκαίο. Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων, άλλωστε, είναι σημαντικός καθημερινά – χθες από τα εννέα νέα περιστατικά, τα επτά εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.

«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά, και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07 της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία», αναφέρεται στη δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

Το «βαρύ» φορτίο στη Σερβία επιβεβαίωσε ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της χώρας, Ράσιμ Λιάγιτς, αναφέροντας, μάλιστα, στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο N1 ότι «πολλοί Σέρβοι τουρίστες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των θετικών Σέρβων υπηκόων σε σχέση με το σύνολο των Σέρβων που περνούσαν στη χώρα μας μέχρι και χθες ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Ο Προμαχώνας, άλλωστε, έχει αναδειχθεί σε ευάλωτο σημείο, με αρκετές θετικές διαγνώσεις προερχόμενες από τα Βαλκάνια. Για το λόγο αυτόν, αποφασίστηκε η αύξηση της ικανότητας για τέστινγκ στη συγκεκριμένη πύλη εισόδου, όπως προκύπτει από πληροφορίες. Σημειώνεται ότι στον Προμαχώνα βρισκόταν το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Προτεινόμενα για εσάς

Συναγερμός για τα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι – Τσιόδρας: Από εργαζόμενο προήλθαν τα 36 περιστατικά

Tinad

Ιταλοί πήγαν διακοπές στην Κέρκυρα και γύρισαν με κορωνοϊό: «Φορούσαμε μάσκα και μας κοιτούσαν σαν Αρειανούς»

Tinad

Κορωνοϊός: Δεύτερος θάνατος σε ένα 24ωρο – Κατέληξε 88χρονη στο ΑΧΕΠΑ -Συνολικά 216 τα θύματα

Tinad

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ: Παράδοξο, αν όχι αστείο, να μας υποδεικνύει η Τουρκία την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων

Tinad

Θετικός στον κορωνοϊό ο Σιώπης: Αγωνία για την εγκυμονούσα σύζυγό του – Hταν ο γαμπρός σε γάμο στον Εβρo

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Εκτάκτως στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης ο Τσιόδρας – Πάνω από 30 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα κρούσματα ανά Περιφέρεια – Ανησυχεί η «πρωταθλήτρια» η Αττική

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Στοιχεία σοκ από τον Κικίλια: Ο μέσος όρος όσων έχουν νοσήσει είναι τα 36 έτη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στους 215 οι νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε γυναίκα στη Λάρισα

Ανδρέας Ντίνης