Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Φόβος από τον Βορρά: Τι δείχνει ο χάρτης των κρουσμάτων πάνω από την Ελλάδα

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

«Βαρύ» είναι το φορτίο στις χώρες βόρεια της Ελλάδας, που καταγράφουν σταθερά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά.

Η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων υπηκόων στη χώρα μας από σήμερα τα ξημερώματα αποτελούσε μονόδρομο καθώς κατά τους ειδικούς η επιδημιολογική καμπύλη της χώρας κινείται σε ανοδική «τροχιά» και δείχνει μεγάλη διασπορά.

Η βαλκανική χώρα χθες κατέγραψε 302 νέα περιστατικά κορωνοϊού και επιπλέον πέντε θανάτους. Το Σάββατο ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ανήλθε σε 325 και των νέων θανάτων σε οκτώ (πηγή δεδομένων: worldometers).

Και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, όμως, δηλώνεται μεγάλος αριθμός περιστατικών με Covid-19. Στη γειτονική Βουλγαρία, χθες «έπεσε» η ημερήσια καταγραφή μετά από σερί ημερών με σχεδόν 200 κρούσματα κάθε ημέρα. Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων στη Βουλγαρία ανήλθε χθες σε 63. Το Σάββατο καταγράφηκαν 180 νέα περιστατικά και την προηγούμενη ημέρα, την Παρασκευή, 182. Την περασμένη Πέμπτη, τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 161.

Η Ρουμανία χθες, Κυριακή, ανέφερε 391 νέα κρούσματα του ιού και 19 θανάτους. Το Σάββατο ο αριθμός των νέων περιστατικών ανήλθε σε 416. Τα ενεργά κρούσματα στη Ρουμανία ανέρχονταν χθες σε 7197 σύμφωνα με το Worldometers.

Ρουμανία και Βουλγαρία είναι οι κυριότερες δύο «πηγές» εισερχόμενων επισκεπτών που περνούν από την πύλη του Προμαχώνα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στα σύνορα με την Αλβανία, τη βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται οι διελεύσεις μόνο για ουσιώδεις λόγους.

Ο Προμαχώνας εκτός από το γεγονός ότι καθημερινά έχει ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα με προορισμό τη χώρα μας, έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα «ευάλωτο» σημείο, καθώς, κατά τους ειδικούς, από τα τεστ που γίνονται δειγματοληπτικά ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων είναι σημαντικός.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή και με 12 κινητές Ομάδες διενεργούν τεστ όλο το 24ωρο.

Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στον Προμαχώνα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθεί η ικανότητα σε τεστινγκ στη συγκεκριμένη πύλη, δηλαδή να λαμβάνονται περισσότερα δείγματα.

Οσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες πάνω από την Ελλάδα, η Αλβανία δήλωσε χθες 74 νέα κρούσματα, ενώ και στη Βόρεια Μακεδονία σταθερά υψηλός είναι εδώ και ένα μήνα ο αριθμός των νέων περιστατικών και θυμάτων του κορωνοϊού.

Σε ισχύ παραμένει το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας που έχει επιβάλλει η Κροατία στους επισκέπτες από τη Βοσνία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: 539 κρούσματα στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 357 – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 16/10: 2.313 κρούσματα, 30 θάνατοι, 361 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελλάδα – ΗΠΑ: Στενή συνεργασία των δύο χωρών σε 4 σημεία

Λάμπρος Κατσαρός

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «αποτύπωμα» της φύσης: Οι καταστροφικές πλημμύρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στον Προϋπολογισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 15/10: 2.665 κρούσματα, 27 θάνατοι, 368 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom