Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Φόβος από τον Βορρά: Τι δείχνει ο χάρτης των κρουσμάτων πάνω από την Ελλάδα

Κορωνοϊός: Καμπανάκια, καμπάνες και νέα μέτρα μετά την μεγάλη διασπορά

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

«Βαρύ» είναι το φορτίο στις χώρες βόρεια της Ελλάδας, που καταγράφουν σταθερά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά.

Η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων υπηκόων στη χώρα μας από σήμερα τα ξημερώματα αποτελούσε μονόδρομο καθώς κατά τους ειδικούς η επιδημιολογική καμπύλη της χώρας κινείται σε ανοδική «τροχιά» και δείχνει μεγάλη διασπορά.

Η βαλκανική χώρα χθες κατέγραψε 302 νέα περιστατικά κορωνοϊού και επιπλέον πέντε θανάτους. Το Σάββατο ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ανήλθε σε 325 και των νέων θανάτων σε οκτώ (πηγή δεδομένων: worldometers).

Και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, όμως, δηλώνεται μεγάλος αριθμός περιστατικών με Covid-19. Στη γειτονική Βουλγαρία, χθες «έπεσε» η ημερήσια καταγραφή μετά από σερί ημερών με σχεδόν 200 κρούσματα κάθε ημέρα. Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων στη Βουλγαρία ανήλθε χθες σε 63. Το Σάββατο καταγράφηκαν 180 νέα περιστατικά και την προηγούμενη ημέρα, την Παρασκευή, 182. Την περασμένη Πέμπτη, τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 161.

Η Ρουμανία χθες, Κυριακή, ανέφερε 391 νέα κρούσματα του ιού και 19 θανάτους. Το Σάββατο ο αριθμός των νέων περιστατικών ανήλθε σε 416. Τα ενεργά κρούσματα στη Ρουμανία ανέρχονταν χθες σε 7197 σύμφωνα με το Worldometers.

Ρουμανία και Βουλγαρία είναι οι κυριότερες δύο «πηγές» εισερχόμενων επισκεπτών που περνούν από την πύλη του Προμαχώνα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στα σύνορα με την Αλβανία, τη βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται οι διελεύσεις μόνο για ουσιώδεις λόγους.

Ο Προμαχώνας εκτός από το γεγονός ότι καθημερινά έχει ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα με προορισμό τη χώρα μας, έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα «ευάλωτο» σημείο, καθώς, κατά τους ειδικούς, από τα τεστ που γίνονται δειγματοληπτικά ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων είναι σημαντικός.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή και με 12 κινητές Ομάδες διενεργούν τεστ όλο το 24ωρο.

Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στον Προμαχώνα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθεί η ικανότητα σε τεστινγκ στη συγκεκριμένη πύλη, δηλαδή να λαμβάνονται περισσότερα δείγματα.

Οσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες πάνω από την Ελλάδα, η Αλβανία δήλωσε χθες 74 νέα κρούσματα, ενώ και στη Βόρεια Μακεδονία σταθερά υψηλός είναι εδώ και ένα μήνα ο αριθμός των νέων περιστατικών και θυμάτων του κορωνοϊού.

Σε ισχύ παραμένει το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας που έχει επιβάλλει η Κροατία στους επισκέπτες από τη Βοσνία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δένδιας: Άμεσα στη Βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο – Το παρασκήνιο και το τηλεφώνημα Πομπέο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Συναγερμός για 20 περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» – Ανησυχία στους επιστήμονες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Ανδρέας Ντίνης

Formula 1 – Κορωνοϊός: Ξανά θετικός στον ιό ο Πέρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Οι «διαδρομές» του ανά την Ελλάδα και οι εστίες μετάδοσης

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Οι νεαροί ασυμπτωματικοί είναι εξίσου μολυσματικοί με όσους έχουν συμπτώματα

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας: Υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό σε υγειονομικούς που επιστρέφουν από άδεια

Ανδρέας Ντίνης

«Πάγωσε» η Άγκυρα με τη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Ανδρέας Ντίνης

Ανάλυση «Ε.Τ.»: Κίνηση ματ στον Ερντογάν η συμφωνία Αθήνας-Καΐρου – Αλλάζει τα δεδομένα στη ΝΑ Μεσόγειο

Ανδρέας Ντίνης