Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα έτοιμα για την υποδοχή τουριστών: Στοχευμένοι έλεγχοι – Ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Newsroom eleftherostypos.gr

Στοχευμένοι έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιουλίου που ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός, βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες είναι πιο πιθανό να είναι φορείς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προβλέπει πως όλοι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από το εξωτερικό, υποχρεούνται να υποβάλουν το PLF (έντυπο εντοπισμού) τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.

Το έντυπο θα παράσχει πληροφορίες, μεταξύ άλλων, σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησής τους, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα και άλλα στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές θα γνωρίζουν αν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι άμα τη αφίξει του στην Ελλάδα.

«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου», είπε ο κ. Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται πως από 1η Ιουλίου επαναλειτουργούν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ ως προς τις θαλάσσιες αφίξεις επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία και σε επόμενο διάστημα ενδεχομένως να αρχίσει και η κρουαζιέρα.

Χαρδαλιάς: Ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας

«Τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών, όλα τα πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί, και ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τρέξουν και οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας», προανήγγειλε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, όμως εξίσου σημαντικά και σε πρώτο πλάνο είναι και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι θα ανοίξει η χώρα αλλά με απόλυτους κανόνες υγείας και υπευθυνότητας απέναντι στις διαδικασίες που χρειάζονται, ώστε να είναι ασφαλείς και οι ταξιδιώτες που θα έρθουν, αλλά κυρίως ο γενικός πληθυσμός που θα τους υποδεχθεί. Είναι μια δύσκολη άσκηση, παρόλα αυτά έχουμε αποδείξει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και όλοι οι Έλληνες, ότι στα δύσκολα, όλοι μαζί σε πνεύμα συνεργασίας, συνεννόησης και συναίνεσης μπορούμε να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ανακοίνωσε δε, ότι καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα που θα ελέγχονται σε εργαστήριο στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Με ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ – Εκτός ΗΠΑ, Ρωσία, Αλβανία

Προτεινόμενα για εσάς

ΗΠΑ: Οι «αμαρτωλοί» τουρίστες στα χρόνια του κορωνοϊού

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Δύο συλλήψεις και δεκάδες πρόστιμα για μάσκα στους 50.000 ελέγχους το Σάββατο

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Ήθελαν να ζήσουν το παραμύθι… – Κατάσχεσαν άμαξα και άλογα για να αποτραπεί γάμος με 1.000 καλεσμένους

Tinad

Η τουριστική λειψυδρία στην Ελλάδα το 1929 και η δημιουργία του ΕΟΤ [εικόνες]

Μιχάλης Μάρδας

Στο ένα έκτο του 2019 ο τουρισμός στην Ισπανία τον Ιούλιο!

Kon

Μέτρα-Κορωνοϊός: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Επί ποδός οι Αρχές για τους παραβάτες των μέτρων

Tinad

Κορωνοϊός: Συναγερμός για την επιστροφή των ταξιδιωτών – Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας

Tinad

Κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα στα νησιά του Ιονίου για παραβάσεις των μέτρων

Tinad