Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ερευνα: Κίνδυνος εξάρτησης από την κάνναβη για δύο στους 5 Ελληνες 16αρηδες

Newsroom eleftherostypos.gr

Μεγάλη… εξοικείωση με την κάνναβη δείχνουν οι έφηβοι στην Ελλάδα, με τους δύο στους πέντε 16άρηδες να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από την ουσία.

Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), την οποία δημοσιοποίησε με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του ΕΠΙΨΥ (2019), το 9,4% των εφήβων 16 ετών στην Ελλάδα έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω μια φορά στη ζωή του. Με την πάροδο των ετών, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των 16χρονων στην Ελλάδα που θεωρούν «ακίνδυνη» τη δοκιμή, την περιστασιακή και τη συστηματική χρήση της κάνναβης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν διπλάσιο ποσοστό των εφήβων θεωρούν «ακίνδυνη» τη συστηματική χρήση το 2019 (11,4%), συγκριτικά με πριν από μία 8ετία (5,1% το 2011).

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ, την τελευταία 15ετία έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των 16χρονων μαθητών στην Ελλάδα οι οποίοι θεωρούν «εύκολη» την πρόσβαση στην κάνναβη (19,9% το 2003 έναντι 27,6% το 2019).

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ο σοβαρός πιθανός κίνδυνος εξάρτησης. Για το 2019 αποτυπώνεται σε δύο στους πέντε – βάσει ειδικής κλίμακας ανίχνευσης-, ενώ το 2007 η αναλογία ήταν ένας στους πέντε.

Η χρήση συνθετικών κανναβινοειδών επίσης προβληματίζει τους ειδικούς του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας. Το 2019 3,3% των Ελληνων 16χρονων αναφέρει χρήση συνθετικών κανναβινοειδών σε σχέση με το 2,3% που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα παραπάνω ανησυχητικά δεδομένα έρχονται να προστεθούν στον προβληματισμό που αφορά και στους ενήλικες τους τελευταίους μήνες, καθώς θεωρείται ότι η καραντίνα, η οικονομική ανασφάλεια και ο φόβος για την υγεία ενέτειναν τη χρήση ουσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας έδειξε αυξημένη χρήση κοκαΐνης στους Ελληνες το δίμηνο του lockdown.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων και Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. «Είναι αγωνιστές και μαχητές της ζωής. Σε όλα αυτά τα παιδιά, σε όλους τους νέους ανθρώπους, θέλω να στείλω ένα μήνυμα: το υπουργείο Υγείας, οι δομές του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του 18ΑΝΩ, τους στηρίζουν και δίνουν τη μάχη μαζί τους. Εχει αξία αυτή η μάχη, γιατί έχει αξία η ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας. «Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να αναπτύσσουμε συνήθειες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Δυνητικά όλοι μπορούμε να χάσουμε τον έλεγχο υπό αντίξοες συνθήκες και άλλες ψυχοπιεστικές καταστάσεις συναισθηματικές ή κοινωνικές. Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να αλλάξουμε συνήθειες και να κερδίσουμε ξανά τον έλεγχο», δήλωσε με τη σειρά του ο εθνικός συντονιστής για τα Ναρκωτικά, Δρ Χρήστος Κουιμτσίδης, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα.

Οι αριθμοί

 • 9,4% έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μία φορά στη ζωή του
 • 8,2% έχει κάνει χρήση κάνναβης – σχεδόν οι μισοί εξ αυτών (4,8%) έχουν επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον τρεις φορές
 • 7,2% έχει κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης (μέσα στους τελευταίους 12 μήνες) – περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών (4,6%) έχουν επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον τρεις φορές στο διάστημα αυτό
 • 4,7% έχει κάνει πολύ πρόσφατη χρήση κάνναβης (μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες) – οι μισοί εξ αυτών (2,5%) έχουν επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον τρεις φορές στο διάστημα αυτό
 • 1,2% δοκίμασε για πρώτη φορά ή ξεκίνησε τη χρήση κάνναβης σε ηλικία ≤13 ετών
 • 2 στους 5 μεταξύ όσων έχουν κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από την ουσία
 • 3,3% έχει κάνει χρήση συνθετικών κανναβινοειδών
 • 3,3% έχει κάνει χρήση και κάποιας άλλης παράνομης ουσίας, εκτός της κάνναβης, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 0,5% (κεταμίνη) και 1,5% (κοκαΐνη)
 • 13,1% έχει κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών – 8,2% έχει κάνει πρόσφατη και το 5,2% πολύ πρόσφατη χρήση
 • 5,0% έχει κάνει μη συνταγογραφημένη χρήση ισχυρών παυσίπονων και 3,5% ηρεμιστικών/υπνωτικών
 • 50,8% θεωρεί «ακίνδυνη» τη δοκιμή, 33,0% την περιστασιακή και 11,4% τη συστηματική χρήση κάνναβης
 • 27,6% θεωρεί «εύκολη» την πρόσβαση στην κάνναβη

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ντουμπάι: 25 χρόνια φυλακής σε Βρετανό προπονητή- Κατείχε έλαια κάνναβης

Μαρίνα Μπενέκου

Αλέξης Πρεβενάς: Ελεύθερος ο τραγουδιστής – Ζήτησε «συγγνώμη» για τα ναρκωτικά [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Γκλάστονμπερι: Τα ναρκωτικά του βρετανικού φεστιβάλ απειλούν τα χέλια

Μαρίνα Μπενέκου

Ιταλία: Συνελήφθη ιερέας που έκλεβε δωρεές πιστών και οργάνωνε όργια με ναρκωτικά

Μαρίνα Μπενέκου

Κολομβία: 5 στρατιωτικούς εκτέλεσε η μεγαλύτερη συμμορία ναρκωτικών της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου

Ινδία: 3 τόνοι ηρωίνης αφγανικής προέλευσης κατασχέθηκαν από λιμάνι

Μαρίνα Μπενέκου

Σύλληψη παίκτριας ριάλιτι: Αναλαμβάνει την ευθύνη ο σύντροφός της – Τι λέει το στενό περιβάλλον της κοπέλας για τα ναρκωτικά [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Ποινική δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών ασκήθηκε στην παίκτρια γνωστού ριάλιτι και στον σύντροφό της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνελήφθη παίκτρια γνωστού ριάλιτι με 7 κιλά κοκαΐνη – Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom