Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Από την Ξάνθη αρχίζουν τα τεστ κορωνοϊού μέσα στο αυτοκίνητο

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Τη πρακτική drive-through γνωστής αλυσίδας ταχυφαγείου που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα θυμίζει η νέα και πιλοτική διαδικασία εργαστηριακού ελέγχου για τον κορονοϊό που στήνεται στην Ξάνθη.

Το νέο σημείο για τέστινγκ θα λειτουργεί για κάποιες ώρες ημερησίως στο 3ο χλμ. Ξάνθης – Καβάλας από το οποίο θα περνούν άτομα με συμπτώματα, θα κατεβάζουν το παράθυρό τους και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα λαμβάνει δείγμα για να ελεγχθούν για κορονοϊό. Η επιλογή να λειτουργήσει στην Ξάνθη το πρώτο drive-through εργαστηριακού ελέγχου δεν είναι τυχαία, μιας και τώρα είναι η περιοχή με το πιο «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο που συνεχίζει να καταγράφει πολλά κρούσματα. Από το σύνολο των 16 χθεσινών νέων περιστατικών κορονοϊού στη χώρα μας, τα οκτώ προέρχονται από την Ξάνθη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επισκέφτηκε το σημείο που θα λειτουργήσει πιλοτικά το drive-through, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Οπως τονίστηκε σε δηλώσεις που έγιναν στους εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης, με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν θα υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή για τους πολίτες που θα εξυπηρετούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

Η λειτουργία drive-through εργαστηριακού ελέγχου για τον Sars-CoV-2 εφαρμόστηκε στο εξωτερικό από χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και την αποφυγή επιμόλυνσης τόσο των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων όσο και ασθενών με άλλες ασθένειες, εκτός λοίμωξης Covid-19.

Η συγκεκριμένη μέθοδος τεστ προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως εναλλακτικός τρόπος μαζικού ελέγχου, όπως και η κατ’ οίκον λήψη δείγματος από τον ίδιο τον ασθενή (home-basedself-sampling) που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότιο Κορέα.

Τα περισσότερα από 140 κρούσματα στην Ξάνθη προβληματίζουν τους ειδικούς, που περιμένουν να δράσουν τα μέτρα καραντίνας που έχουν λάβει. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν έως και τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη τους. Υπενθυμίζεται ότι η κοινότητα Εχίνου βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση από τις 18 Ιουνίου, ενώ έκτακτα μέτρα με περιορισμό της κυκλοφορίας ισχύουν και στην ευρύτερη περιοχή Ξάνθης από τις 12 Ιουνίου.

Ο κ. Αρκουμανέας είδε και συντόνισε από κοντά όλο το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών τεστ που βρίσκονται σε εξέλιξη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια της Ξάνθης.

Το ένα από τα κρούσματα στην Ξάνθη αφορά σε μέλος του διοικητικού προσωπικού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οπως ανακοίνωσε η πρυτανεία του ΔΠΘ, το πανεπιστημιακό ίδρυμα προέβη σε εκκένωση του συγκεκριμένου χώρου εργασίας, ενώ το προσωπικό της διοικητικής μονάδας θα απασχοληθεί με τηλεργασία τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν συνολικά 16 νέα θετικά στον Sars-CoV-2 περιστατικά. Εκτός από τα οκτώ στην Ξάνθη, δύο προέρχονται από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, δύο είναι από την Αθήνα, ένα από τη Ροδόπη, ένα από την Εδεσσα, και μάλλον πρόκειται για τον σύζυγο της μαίας που νόσησε από το νοσοκομείο της περιοχής, και δύο ήταν εισαγόμενα κρούσματα.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

6,9 εκατ. ευρώ στους ήρωες των νοσοκομείων

Τιμητική ενίσχυση ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ προσφέρει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε περισσότερους από 4.600 γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαρισμού στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ιδρυμα, πρόκειται για ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» λόγω του πολύτιμου έργου που προσέφεραν και προσφέρουν με αυτοθυσία όλο το διάστημα της πανδημίας.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Τσιμπάνε» οι σκληροί δείκτες – Ανησυχία από αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε έξι εβδομάδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα: Τα πρώτα αποτελέσματα της εξόρμησης με κινητά συνεργεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Παιδιά ηλικίας 4 -18 ετών το 27% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Θα πάρει η Ελλάδα το ελπιδοφόρο φάρμακο Μολνουπιραβίρη; – Τι απάντησε η Γκάγκα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Βρετανία: Έκθεση-κόλαφος για Τζόνσον – «Ιστορική αποτυχία» η αντιμετώπιση της πανδημίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Διπλό καμπανάκι για εμβόλιο και «ανοησίες» – Οι 19 περιοχές με χαμηλή κάλυψη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom