Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2020: Απαιτητικά τα θέματα στη Φυσική – Τι ζητούν οι φυσικοί

Πανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα των Πανελλήνιων Εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Απαιτητικά, για καλά διαβασμένους μαθητές, ήταν τα χθεσινά θέματα του μαθήματος της Φυσικής, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών) και του 3ου επιστημονικού πεδίου (Επιστημών Υγείας) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα θέματα απαιτούσαν αρκετή προσοχή ακόμα και στο Α’ ζητούμενο του διαγωνίσματος, με αρκετές δυσκολίες και πράξεις.

«Ολα τα θέματα είχαν διδαχθεί, όμως απαιτούσαν προσοχή από τους μαθητές», σημειώνει ο καθηγητής του φροντιστηρίου «Θεσμός» Γιώργος Παπαδήμας και συνεχίζει: «Τα σημεία που πιθανόν να δυσκόλεψαν τους μαθητές ήταν το β2, που ήθελε πολλές πράξεις και όσοι δεν κατάλαβαν τα ποσοστά θα δυσκολεύτηκαν να το λύσουν, το γ3 και γ4, που ήθελαν προσοχή από τους μαθητές, καθώς και όλο το θέμα Δ, που απευθυνόταν σε όσους γνωρίζουν πολύ καλά την ισορροπία στερεού και τις κρούσεις».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, ένας καλά διαβασμένος μαθητής μπορεί να ανταποκριθεί και τα θέματα κρίνονται ευκολότερα σε σχέση με τα περσινά.

Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών έκρινε τα θέματα εκφραστικά και χωρίς ανακρίβειες, τα χαρακτήρισε απαιτητικά και ότι απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές, αλλά σημείωσε ότι οι μαθητές δύσκολα ανταποκρίνονται στο χρονικό περιθώριο των τριών ωρών.

Ειδική αναφορά έκαναν στο θέμα Α3, προτείνοντας δύο ενδεικτικές απαντήσεις: «Δεν αναγράφεται ότι Α1>Α2, οπότε σε συνδυασμό με την ανακριβή προοπτική του σχήματος δημιουργείται σύγχυση που μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή της απάντησης δ). Προτείνεται να ληφθούν ως σωστές και οι δύο απαντήσεις γ) και δ), έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος».

Στα Λατινικά εξετάστηκαν οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών, με τα θέματα, σύμφωνα με το φροντιστήριο «Στόχος», «να μην παρουσιάζουν εκπλήξεις. Τα αποσπάσματα των κειμένων 14 και 29 είχαν εξεταστεί στο παρελθόν, ενώ το κείμενο 38 εξετάστηκε σε διαφορετικό απόσπασμα απ’ ό,τι πέρυσι. Οι ασκήσεις τόσο της γραμματικής όσο και του συντακτικού κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης και ήταν αναμενόμενες για τους επαρκώς προετοιμασμένους μαθητές».

Νέα εξεταστικά κέντρα για τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα

Πρόσθετα εξεταστικά κέντρα για τη διευκόλυνση των υποψηφίων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Ειδικότερα:

– Το εξεταστικό κέντρο του Ρεθύμνου θα εξυπηρετήσει τους υποψηφίους της Κρήτης.

– Το εξεταστικό κέντρο της Ξάνθης θα εξυπηρετήσει τους υποψηφίους της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας, για λόγους δημόσιας υγείας και πρόληψης.

– Το εξεταστικό κέντρο της Αχαΐας, με κέντρο την Πάτρα (και ένα επιπλέον ειδικό εξεταστικό κέντρο στο Αγρίνιο), θα εξυπηρετήσει τους υποψηφίους της Δυτικής Ελλάδας, των Επτανήσων και της Ηπείρου.

– Στη Θεσσαλονίκη θα εξετάζονται υποψήφιοι από τη Θεσσαλία, τη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία εκτός Ξάνθης.

– Στα εξεταστικά κέντρα της Αττικής με έδρα την Αθήνα θα εξετάζονται όλοι οι υπόλοιποι.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από τον κορονοϊό, η πολιτική ηγεσία προχώρησε στην αύξηση των εξεταστικών κέντρων κατά 62 παραπάνω σε σχέση με πέρσι, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που υπαγορεύθηκαν από τους ειδικούς.

Υπενθυμίζεται ότι τα ειδικά μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη 1η Ιουλίου με το μάθημα των Αγγλικών και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 13 Ιουλίου με το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία».

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Πιθανώς υπάρχει και πέμπτη θεμελιώδης δύναμη της φύσης, λένε επιστήμονες

Μαρίνα Μπενέκου

 Ο Φυσικός Ιατρικής ως Επαγγελματίας Υγείας

Δημήτρης Ντόγκας

Αστεροειδής μήκους 365 μέτρων πλησιάζει τη Γη – Τι λένε οι επιστήμονες για την πιθανότητα σύγκρουσης το 2068

Μαρίνα Μπενέκου

Πανελλαδικές 2020: Τρεις πρυτάνεις μιλούν στον Ε.Τ. για τα αίτια της λευκής κόλλας και προτείνουν λύσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανελλαδικές 2020: Επόμενο τεστ μετά τις βάσεις οι μετεγγραφές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ανάλυση: Δεν φταίει μόνο το lockdown για τις βάσεις στα down – Οι τρεις αιτίες των πολύ κακών επιδόσεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2020: Οι αριστούχοι στις Πανελλαδικές μίλησαν στον Ε.Τ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2020: Ιστορικά χαμηλά για Ιατρικές, βουτιά στις Πολυτεχνικές – Όλα τα στοιχεία ανά επιστημονικό πεδίο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2020: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους επιτυχόντες αλλά και σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom