Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου – Γρίφος η καθημερινή λειτουργία τους

Ελπίδα Οικονομίδη

Με το βλέμμα στην επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το κουδούνι θα χτυπήσει νωρίτερα τον Σεπτέμβρη, με τα επιδημιολογικά δεδομένα της πορείας του κορονοϊού να έχουν τον τελευταίο λόγο για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζει κανείς αν η επιστροφή των μαθητών θα γίνει υπό τους όρους της «κανονικότητας» ή υπό συνθήκες εκ περιτροπής διδασκαλίας.

Η φετινή σχολική χρονιά παρά το δίμηνο «lockdown» φαίνεται ότι έχει καλύψει τα κενά από τις χαμένες διδακτικές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί ότι η κάλυψη της ύλης από το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων εντός του Μαΐου και του Ιουνίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η μικρή σύνθεση των τμημάτων (έως 15 άτομα ανά αίθουσα) βοήθησε στο να γίνει ταχύτερη η διαδικασία της διδασκαλίας και της κάλυψης της ύλης. Παρ’ όλα αυτά, η απουσία μαθητών λόγω των έκτακτων αναγκών οδήγησε το υπουργείο Παιδείας στην απόφαση να δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει νωρίτερα η σχολική χρονιά.

Στην Α’ και τη Β’ Λυκείου σημειώθηκαν πολλές απουσίες μαθητών, λίγο μικρότερα ήταν τα ποσοστά στο Γυμνάσιο, ενώ στο Δημοτικό κατεγράφη η υψηλότερη συμμετοχή στις τάξεις. Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά συμμετοχής των μαθητών δεν έπεσαν κάτω από το 60% σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, όμως η πολιτική ηγεσία έχει προβλέψει και την περίπτωση όσων απουσίαζαν φέτος από τη σχολική τάξη είτε επειδή νοσούσαν από τον κορονοϊό είτε γιατί συμβίωναν με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να δώσει επιπλέον τέσσερις μέρες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να εστιάσουν στην κάλυψη τυχόν κενών που έχουν προκύψει από την προηγούμενη χρονιά και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη διδασκαλία της ύλης του τρέχοντος έτους.

Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων του κορονοϊού, όπως αυτά θα προκύψουν μετά το καλοκαίρι. Η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, η εκ περιτροπής διδασκαλία και η εκ νέου κάλυψη ύλης από τυχόν χαμένες διδακτικές ώρες θα απασχολήσουν την πολιτική ηγεσία από τον Σεπτέμβρη.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Η νέα πραγματικότητα στα… απογευματινά μπουζούκια της Θεσσαλονίκης!

Tinad

Κορωνοϊός: Είσοδος στην Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες από Ισραήλ

Tinad

Κορωνοϊός: Τρίτος θάνατος σε ένα 24ωρο – Στα 224 τα θύματα

Tinad

Κορωνοϊός: Νέος αριθμός ρεκόρ με 254 νέα κρούσματα – Στο «κόκκινο» η Αττική με 98, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 67

Tinad

Κορωνοϊός: 254 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα και δύο νέοι θάνατοι

Tinad

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο – Ενεργοποιήθηκε το 112

Tinad

Κορωνοϊός: Τρίτη νεκρή από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι – Συνολικά 223 τα θύματα

Tinad

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Κλείνουν και στην Αττική τα καταστήματα από τα μεσάνυχτα

Ανδρέας Ντίνης

Ποιος κορωνοϊός και ποια μέτρα…;: Απίστευτες εικόνες σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη – Προσήχθησαν ο γαμπρός και ο πεθερός του

Tinad