Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αντικαταθλιπτικά και ναρκωτικά για να περάσει η καραντίνα έπαιρναν οι Ελληνες

Κορωνοϊός: Έκκληση του ΙΣΑ στους νέους να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προστασίας

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και… ναρκωτικά λάμβαναν οι Ελληνες την περίοδο της καραντίνας εξαιτίας του κορονοϊού, όπως δείχνει η επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας.

Μέσα στον επόμενο μήνα οι επιστήμονες θα διαθέτουν ευρήματα και σε σχέση με την παρουσία του ίδιου του Sars-Cov-2 στα λύματα, κάτι που θα «ρίξει» και άλλο φως στις επιδημιολογικές μελέτες για τη μόλυνση του ελληνικού πληθυσμού.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας για τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι σχεδόν διπλάσια (αύξηση κατά 176%). Αύξηση (77%) σε σχέση με την περυσινή χρονιά παρουσιάζει και αγχολυτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στον «Ε.Τ.» ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αύξηση κατά 67% συγκριτικά με το 2019 καταγράφεται στην κατανάλωση κοκαΐνης, η οποία, μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα. Κατά… 650% αυξήθηκε και η χρήση της αμφεταμίνης, όπως επίσης μεταβολή κατά 37% προς τα πάνω παρουσιάζει και η χρήση της μεθαμφεταμίνης. Παράλληλα η χρήση του έκσταση (ΜDMA) μειώθηκε κατά 38%.

Η παρακεταμόλη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της μελέτης αναφορικά με τα παυσίπονα. Συγκεκριμένα, η χρήση της παρακεταμόλης διπλασιάστηκε (+198%) σε σχέση με το 2019 αλλά τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ειδικότερα η ιβουπροφαΐνη παρουσιάζει μείωση κατά 60%. Ορισμένες διεθνείς μελέτες είχαν συσχετίσει την ουσία ιβουπροφαΐνη με επιδείνωση της νόσου Covid-19. Για το θέμα μάλιστα είχε τοποθετηθεί και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, περί τα μέσα Μαρτίου, έχοντας εξηγήσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να αποδεικνύουν αλληλεπίδραση της δραστικής αυτής ουσίας με τον κορονοϊό. Είχε βέβαια συστήσει, μέχρι να αποσαφηνιστεί εάν όντως το φάρμακο αυτό αυξάνει την προδιάθεση για σοβαρή νόσο, τη χρήση παρακεταμόλης, κάτι που όπως αποδεικνύεται… άκουσαν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι στην Ψυττάλεια καταλήγουν λύματα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Τα αποτελέσματα της μελέτης, δηλαδή, δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Πρόκειται ωστόσο για ένα μεγάλο δείγμα.

Αυξημένη κατά 36% είναι και η χρήση της αζιθρομυκίνης (αντιβιοτικό), όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα. Το φάρμακο αυτό χορηγούνταν σε ασθενείς συμπληρωματικά με τη χλωροκίνη ή την υδροξυχλωροκίνη. Ο συνδυασμός αυτός των φαρμάκων βέβαια στην πορεία κατηγορήθηκε για καρδιοτοξικότητα από ορισμένες μελέτες.

Οσον αφορά στην παρουσία του ίδιου του ιού, ο κ. Θωμαΐδης εξηγεί ότι με τη μέθοδο που υπήρχε διαθέσιμη έως σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να προσδιοριστεί. «Αναπτύξαμε μια νέα μέθοδο για να μπορέσουμε να έχουμε επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στη μόλυνση του πληθυσμού. Η μέθοδος γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα τον Ιούλιο», αναφέρει στον «Ε.Τ.».

ΠΟΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ

ΦΑΡΜΑΚΑ

Κατηγορία
Φαρμάκων
Δραστική
ουσία
Μεταβολή
2019-2020
(%)
Μη στεροειδή
Αντιφλεγμονώδη
Acetylsalicylic Acid -56
Μη στεροειδή
Αντιφλεγμονώδη
Diclofenac -37
Μη στεροειδή
Αντιφλεγμονώδη
Ibuprofen -60
Μη στεροειδή
Αντιφλεγμονώδη
Ketoprofen +166
Αντικαταθλιπτικά Citalopram +44
Αντικαταθλιπτικά Venlafaxine +176
Βενζοδιαζεπίνες Lorazepam +77
Βενζοδιαζεπίνες Oxazepam -13
Αντιβιοτικά Azithromycin +36
Αντιβιοτικά Metronidazole +63
Αναλγητικά Paracetamol +198

Ναρκωτικά

Ουσία Μεταβολή 2019-2020 (%)
Κοκαΐνη +67
Αμφεταμίνη +650
Μεθαμφεταμίνη +37
Εκσταση -38

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Επικίνδυνο το χειμερινό «κοκτέιλ» γρίπης-κορονοϊού – Ομοιότητες και διαφορές στα συμπτώματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Τσιμπάνε» οι σκληροί δείκτες – Ανησυχία από αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε έξι εβδομάδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα: Τα πρώτα αποτελέσματα της εξόρμησης με κινητά συνεργεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Παιδιά ηλικίας 4 -18 ετών το 27% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Θα πάρει η Ελλάδα το ελπιδοφόρο φάρμακο Μολνουπιραβίρη; – Τι απάντησε η Γκάγκα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Βρετανία: Έκθεση-κόλαφος για Τζόνσον – «Ιστορική αποτυχία» η αντιμετώπιση της πανδημίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom