Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση μεταναστών στην πλατεία Βικτωρίας

Κορωνοϊός - Κρανίδι: Απίστευτες εικόνες με μετανάστες να δίνουν «μάχη» για μία σακούλα τρόφιμα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Από την Πέμπτη, πρόσφυγες ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται ξανά στην πλατεία Βικτώριας.

Αν και χθες η εικόνα ήταν καλύτερη, ωστόσο ομάδες προσφύγων παρέμειναν εκεί στην προσπάθεια σύνδεσής τους με ΜΚΟ και άλλους φορείς για να βοηθηθούν να βρουν σπίτια. Η πλατεία Βικτώριας ήταν από το 2015 πλατεία συνώνυμο με την παραμονή προσφύγων και μεταναστών, για αυτό και με πολλές αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν εντοπιστεί πολλά δουλεμπορικά γραφεία που «λειτουργούσαν» στα πέριξ της πλατείας.

Η περιοχή της πλατείας Βικτώριας δεν έφυγε ποτέ από τα κατάστιχα μεταναστών, ΜΚΟ και γραφείων διακίνησης και τώρα συγκεντρώνει και πάλι ομάδες προσφύγων στην προσπάθειά τους να βρουν άμεσα λύση σε στέγαση. Σύμφωνα με το νόμο, ο δικαιούχος διεθνούς προστασίας έχει τα ίδια δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις με τον Ελληνα και Ευρωπαίο πολίτη, δηλαδή παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας, δωρεάν Παιδεία, δικαίωμα στην πρόσβαση εργασίας αλλά και φορολογικές υποχρεώσεις κ.τ.λ. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να παραμένουν στις δομές φιλοξενίας, αλλά και στα ΚΥΤ, καθώς αυτοί είναι χώροι που έχουν σχεδιαστεί και χρηματοδοτούνται για την παραμονή όσων έχουν αιτηθεί να μπουν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην πλ. Βικτώριας προέρχονται από τη Λέσβο και ανήκουν σε εκείνους που έλαβαν πολύ γρήγορα την απάντηση στο αίτημά τους λόγω της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.

Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και με το πρόγραμμα EXIT των δομών από πρόσφυγες, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Μετανάστευσης ότι εφαρμόζεται από 1ης Ιουνίου. Πλέον με το νόμο που ψηφίστηκε από τον Νοέμβρη είχε δοθεί παράταση μέχρι τον Μάρτη στους πρόσφυγες να φύγουν από δομές και ξενοδοχεία που κανονικά στεγάζουν αιτούντες. Ωστόσο λόγω κορονοϊού δόθηκε νέα παράταση μέχρι τον Ιούνιο.

Από την έντυπη έκδοση  

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Μυτιλήνη: Δεκαεπτά πρόσφυγες και μετανάστες θετικοί στον ιό

Ανδρέας Ντίνης

Κόντε: Δεν μπορούμε να δεχθούμε παράνομες εισόδους μεταναστών στη χώρα

Ανδρέας Ντίνης

Η… μεγάλη έξοδος των μεταναστών: 10.000 επιστροφές έως το 2020

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Νέα παράταση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις δομές φιλοξενίας

Tinad

«Καμπανάκι» χτύπησε στις Αρχές: Η γεωγραφική κατανομή των 23 νέων κρουσμάτων – Θετικοί 3 μετανάστες που διασώθηκαν στη Λέσβο

Tinad

Μαλακάσα: Βίντεο – ντοκουμέντο με μετανάστες να ανάβουν φωτιά στο δάσος – Συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων

Tinad

Άρτα: Κύκλωμα φυλάκιζε μετανάστες και ζητούσε χρήματα από συγγενείς τους

Ανδρέας Ντίνης

Βάρκα με 36 μετανάστες έφτασε το πρωί στη Λέσβο

Evanthia Karra

Frontex: Αυξήθηκαν τον Μάιο οι μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ

Μιχάλης Μάρδας