Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Κρας-τεστ» από σήμερα για τη διατήρηση της επιδημιολογικής καμπύλης

Κορωνοϊός: 19 νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο - 12 διασωληνωμένοι και κανένας θάνατος

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Η έναρξη μιας νέας περιόδου ξεκινά σήμερα, καθώς η χώρα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο και δίνεται το σήμα της εκκίνησης αφίξεων επισκεπτών.

«Στοίχημα» των επόμενων μηνών είναι να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική πορεία που καταγράφεται μέχρι τώρα και να υπάρξει ελεγχόμενη διασπορά του κορωνοϊού από εισαγόμενα κρούσματα.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει και παρουσιάσει – την περασμένη Παρασκευή – ένα «ακτινωτό» σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν περιστατικών με Covid-19. Η ενδυνάμωση των δομών υγείας των νησιών με προσωπικό, με μέσα προστασίας, με μεγάλη δυνατότητα για τεστινγκ αλλά και ένα ενισχυμένο σύστημα διακομιδών είναι οι βασικοί πυλώνες της υγειονομικής θωράκισης των νησιών.

Στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων είναι η διατήρηση της μετάδοσης και συνεπώς του γνωστού πλέον δείκτη «R» σε χαμηλά επίπεδα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Sars-CoV-2 «έπεσε». Συγκεκριμένα, το Σάββατο δηλώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά και χθες ακόμη εννέα. Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που πέρασε καταγράφονταν για σειρά ημερών διψήφια νούμερα κρουσμάτων. Για δύο ημέρες μάλιστα καταγράφηκαν από 20 νέα περιστατικά, εντείνοντας την ανησυχία. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, όμως, εκτιμούν ότι δεν συντρέχει ακόμη λόγος ανησυχίας μιας και τα περισσότερα από τα κρούσματα αφορούν σε συγκεκριμένες εστίες και ειδικότερα στην Ξάνθη.

ΕΚΑΒ be Safe

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών σχηματισμών των νησιών και των τουριστικών προορισμών προχωρά με αμείωτο ρυθμό. Το ΕΚΑΒ συνεχίζει από σήμερα και για 4η εβδομάδα το ειδικό πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.», σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, από τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας.

Σήμερα έλεγχος ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου, στο Κέντρο Υγείας Πρίνου (Θάσος), στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου καθώς και σε στελέχη του Λιμενικού τμήματος Πόρου και του Λιμεναρχείου Λήμνου. Αύριο, Τρίτη, κλιμάκια του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε Σπέτσες και Υδρα, ενώ καθημερινά μέχρι και την Παρασκευή θα υπάρχουν ασκήσεις ετοιμότητας σε νησιωτικούς προορισμούς.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η 5η και τελευταία στις αποστολές του ΕΚΑΒ.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε τουριστικό κατάλυμα έχει οριστεί συνεργαζόμενος γιατρός. Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για το πώς να διαχειρίζονται οι γιατροί των ξενοδοχείων ύποπτα περιστατικά Covid-19. Σύμφωνα με αυτές, εάν ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη νοσηλείας, παρουσιάζει σοβαρή κλινική εικόνα, διακομίζεται προς την οικεία μονάδα υγείας ή την πλησιέστερη με ικανότητα διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού ως ύποπτο κρούσμα Covid-19. Εάν ο ασθενής εμφανίζει ήπια κλινική εικόνα, λαμβάνεται από τον ιατρό δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19.

Εφόσον το περιστατικό αξιολογείται ως πιθανό Covid-19 από τον εξετάζοντα ιατρό, ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.

Ο ασθενής με ήπια κλινική εικόνα παραμένει στο δωμάτιό του, μέχρι τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ως κρούσμα κορωνοϊού, μεταφέρεται στο ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας αν παρουσιάζει ήπια κλινική εικόνα ή μεταφέρεται σε υγειονομική μονάδα για Covid-19 εάν χρήζει νοσηλεία.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Τσιμπάνε» οι σκληροί δείκτες – Ανησυχία από αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε έξι εβδομάδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα: Τα πρώτα αποτελέσματα της εξόρμησης με κινητά συνεργεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Παιδιά ηλικίας 4 -18 ετών το 27% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Θα πάρει η Ελλάδα το ελπιδοφόρο φάρμακο Μολνουπιραβίρη; – Τι απάντησε η Γκάγκα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Βρετανία: Έκθεση-κόλαφος για Τζόνσον – «Ιστορική αποτυχία» η αντιμετώπιση της πανδημίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Διπλό καμπανάκι για εμβόλιο και «ανοησίες» – Οι 19 περιοχές με χαμηλή κάλυψη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom