Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Παρατηρητήριο για covid-19: Ελέγξαμε τον ιό, βγήκαμε στα πάρκα αλλά κάναμε… κοπάνα

Ποδηλατόδρομος 76 χιλιομέτρων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, έστω και με νέες συνήθειες, επιβεβαιώνεται από τη δεύτερη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid που αφορά στο διάστημα 20-27 Μαΐου. Οσο ο μέσος όρος των κρουσμάτων μειώνεται, αυξάνονται οι έξοδοί μας (με ιδιαίτερη προτίμηση βόλτες στα πάρκα), ενώ σταδιακά επιστρέφουμε και στους εργασιακούς χώρους. Αντίθετα, μειωμένη φαίνεται η επάνοδος στις σχολικές αίθουσες, τόσο για μαθητές όσο και καθηγητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε στα 6 κρούσματα ανά ημέρα, ο μέσος όρος του αριθμού των ασθενών σε ΜΕΘ κυμάνθηκε στο 19 και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων διολίσθησε στο 1. Παράλληλα, παγιώνεται ο υψηλός αριθμός ημερησίων τεστ περίπου 3,000 ως κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών, ενώ δεδομένου ότι η εξάπλωση του ιού παραμένει με Rt μικρότερο του 0,5, το πλήθος των διενεργούμενων τεστ είναι αρκετά υψηλό. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα διενεργούνται 530,73 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία το αντίστοιχο νούμερο είναι 138,48.

Κινητικότητα – σχολεία

Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε περαιτέρω εκτός από τον παραμονή στην κατοικία που είδε τη μείωση να αγγίζει το 9%. Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε πάρκα με 74%. Ακολούθησαν η μετάβαση σε καταστήματα με 25% και για είδη α’ ανάγκης όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με 14%. Η χρήση με τα ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή στο συν 24%. Παρότι ένα σημαντικό κομμάτι της τηλε-εργασίας παρέμεινε σε ισχύ, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 20%. Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 25%, με μόνο την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται μια περαιτέρω αύξηση κατά 2%.

Την ίδια στιγμή, η προσέλευση των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκε σε σχέση με την πρώτη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου. Η Αττική, η Δυτική Ελλάδα και η Θεσσαλία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά απόντων, σε αντίθεση με τα νησιά Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης όπου σημειώνονται οι λιγότεροι απόντες. Επιπρόσθετα, στους εκπαιδευτικούς παρατηρείται αυξητική τάση χορήγησης ειδικών αδειών που σχετίζονται με COVID-19.

Οσον αφορά στον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο για τον Μάιο μέχρι στιγμής η αύξηση διαμορφώνεται στο 16%. Ωστόσο, η αύξηση στον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνοδεύτηκε με περαιτέρω μείωση στην αξία τους. Συγκεκριμένα, η αξία μειώθηκε κατά -1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου. Η μεταστροφή των καταναλωτικών δαπανών αποτυπώνεται και στα στοιχεία για ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις συστημικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα για την περίοδο μεταξύ 23 Μαρτίου, οπόταν επιβλήθηκαν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, ως 21 Μαΐου 2020 και σε σύγκριση πάντα με την αντίστοιχη περσινή, διαπιστώνεται μείωση 17% στο ύψος της διατραπεζικής δαπάνης μέσω mobile, internet banking καθώς και κάρτες. Τα έσοδα της ΑΑΔΕ στο τρίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος βαίνουν μειούμενα κατά 14%, ενώ του ΕΦΚΑ κατά 18% και των τελωνείων κατά 18,5%. Τα νούμερα πάντως είναι βελτιωμένα σε σχέση με την πρώτη έκθεση προόδου κατά 1%, 2% και 3% αντίστοιχα.

Προτεινόμενα για εσάς

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου και Κορονοϊός: Πού δεν θα γίνει καθόλου – Η ανησυχία και τα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκατομμύρια παιδικά εμβόλια «χάθηκαν» λόγω πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γκάγκα: Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενόψει τέταρτου κύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση με χρονόμετρο και μάσκα – «Βράζει» η Ημαθία με αύξηση κρουσμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Επιστρέφει η καραντίνα στην Ανατολική Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση της διασποράς – Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom