Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Τείχος» ασφαλείας στον Έβρο: Οι θερμικές κάμερες, τα drones όλο το υπόλοιπο σχέδιο φύλαξης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Τείχος» σε στεριά και… αέρα στήνουν στον Εβρο Ελληνική Αστυνομία και Ενοπλες Δυνάμεις.

Αρχικοί στόχοι η αποτροπή της αύξησης των «καθοδηγούμενων» μεταναστευτικών ροών, η αύξηση των οποίων ενδέχεται να φθάσει έως και το 30%, και το «παιχνίδι δύναμης» στη διασφάλιση των συνθηκών κατασκευής του φράχτη, για την οποία αναμένεται κλιμάκωση ενεργειών από την τουρκική πλευρά.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν χαρτογραφήσει και σηματοδοτήσει τα «καυτά» σημεία στα σύνορά μας στον Εβρο, που βρίσκονται κατά μήκος μιας απόστασης περίπου 30 χιλιομέτρων. Αυτά τα σημεία κατασκευής του «νέου» φράχτη είναι στο Πέταλο, σε μία απόσταση 16 χιλιομέτρων, στο κτήμα Τσιρόζη στις Φέρες σε ένα μήκος 14 χιλιομέτρων και στην περιοχή Νεραϊδότοπος επιπλέον 2,5 χιλιόμετρα.

Το ελληνικό «τείχος» ασφάλειας θα εκτείνεται από τις Καστανιές Εβρου έως και την Αλεξανδρούπολη σε όλη σχεδόν την συνορογραμμή. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στήνουν αστυνομικές «ενέδρες» σε εναλλασσόμενα σημεία (15 σημεία) ανάλογα με τον εντοπισμό «ύποπτων» τουρκικών κινήσεων. Την κάλυψη των κενών που θα αφήνει η φυσική παρουσία αστυνομικών με τις ενέδρες και τις περιπολίες θα καλύπτουν τα DRONES και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι θερμικές κάμερες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα «φορητά» σημεία. Εχουν εμβέλεια έως και 12 χιλιόμετρα, δηλαδή «εισβάλλουν» και στο τουρκικό έδαφος, οπότε στην περίπτωση που παρατηρείται μαζική κίνηση ατόμων να υπάρχει άμεση μετακίνηση δυνάμεων προς τα συγκεκριμένα σημεία.

Σημειώνεται πως στον Εβρο βρίσκεται ήδη μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών, 200 ακόμη «εθελοντές» αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να μετατεθούν μόνιμα. Σε αυτούς προστίθενται 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» και 100 στελέχη της FRONTEX. Χθες αποφασίστηκε η ενίσχυσή τους με 400 ακόμη αστυνομικούς, από διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, συνοροφύλακες και εποχούμενες περιπολίες. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν ήδη από Αθήνα και τουλάχιστον 17 από άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτοί οι 400 θα αντικατασταθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με τους ισάριθμους συνοροφύλακες που έχουν προσληφθεί, αλλά δυστυχώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν κολλήσει το διαγωνισμό των αθλημάτων. Για παράδειγμα, αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλείας προβλέπουν στο άλμα εις μήκος να καθαρίζεται η… άμμος, στο άλμα εις ύψος να αλλάζεται το στρώμα σε κάθε άλμα διαγωνιζόμενου, η διαδρομή των 1.000 μέτρων να γίνεται από έναν διαγωνιζόμενο, η σφαίρα να… απολυμαίνεται σε κάθε ρίψη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε χθες στον Εβρο: «Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ηδη επαναφέρουμε στον Εβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν. Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοροφύλακες, που εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα κατασκευάσουμε το φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Το τερμάτισαν οι Τούρκοι! Διαβάστε γιατί μαζεύουν υπογραφές για να δικαστεί η Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη και Μπορέλ στη Τουρκία: Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας

Μιχάλης Μάρδας

Έβρος: Από τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης Δένδιας-Μπορέλ έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας

Βίντεο-ντοκουμέντο με την προκλητική συμπεριφορά Τούρκων στρατοχωροφυλάκων στον Έβρο

Tinad

Ο Ερντογάν δεν διδάχθηκε από το μάθημα του Έβρου

Kon

Έβρος: Διπλασιασμός μεταναστευτικών ροών σε ένα 24ωρο – Έγιναν 400 απόπειρες εισόδου

Ανδρέας Ντίνης

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων για Έβρο: Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά μας

Evanthia Karra

Μαξίμου: Δεν υπάρχει κινητικότητα στον Έβρο αλλά είμαστε σε εγρήγορση

Μιχάλης Μάρδας

Αναφορές για έντονη κινητικότητα στον Έβρο – Συναγερμός στις Αρχές για μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα

Ανδρέας Ντίνης