Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα ανοίξουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί και τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού

Κορωνοϊός - Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο - Ποιες μάσκες προτείνουν οι ειδικοί

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Παράταση του σχολικού έτους μέχρι τις 26 Ιουνίου, λειτουργία τμημάτων με έως και 15 μαθητές, εκ περιτροπής μάθημα και η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου.
Τα επόμενα βήματα της απόφασης της κυβέρνησης για τη λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών παρουσίασαν οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Τάκης Θεοδωρικάκος, με αρκετές λεπτομέρειες ακόμα να μην έχουν αποσαφηνιστεί, και αναμένεται να προβλεφθούν σε σχετικές εγκυκλίους τις επόμενες μέρες.

Η επιστροφή των μικρών μαθητών στα σχολεία γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο που ήδη έχει εφαρμοστεί στα γυμνάσια και στα λύκεια. Οι βασικές αρχές για την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία προβλέπουν:

– Το κάθε τμήμα θα λειτουργεί με έως 15 μαθητές.

– Οι αποστάσεις μεταξύ μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών παραμένουν στο 1,5 μέτρο.

– Οι αίθουσες θα είναι εφοδιασμένες με αντισηπτικά, θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα και θα αερίζονται φυσικά.

– Τα διαλείμματα θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες για τις ομάδες μαθητών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

– Η μάσκα παραμένει προαιρετική και για τους μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων τόσο εντός των σχολικών χώρων όσο και στα σχολικά λεωφορεία.

– Οι πρώτες μέρες μαθημάτων θα αφιερωθούν στην επεξήγηση των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να τηρούν μαθητές και εκπαιδευτικοί ώστε να εξασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

– Οι μαθητές θα διδάσκονται εκ περιτροπής (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη). Εφόσον όμως ένα τμήμα δεν ξεπερνάει τους 15 μαθητές, δίνεται η δυνατότητα οι μαθητές να πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο.

– Τα ολοήμερα δεν θα λειτουργήσουν, με το σχολικό πρόγραμμα να ολοκληρώνεται λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

– Οι γονείς μπορούν με υπεύθυνη δήλωση να δικαιολογήσουν την απουσία του μαθητή από το σχολείο, εφόσον ο δεύτερος νοσεί ή συμβιώνει με άτομο το οποίο ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

– Δίνεται η δυνατότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές που απουσιάζουν από το σχολείο, από τους εκπαιδευτικούς που απέχουν από τη διδασκαλία επειδή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Η σχολική χρονιά για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ενώ οι συμβάσεις των αναπληρωτών παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου, για να μη σημειωθούν ελλείψεις στις τάξεις.

Εξειδικευμένες οδηγίες για τα ειδικά σχολεία

Αγωνία επικρατεί και για το άνοιγμα των ειδικών σχολείων, στα οποία επικρατούν ειδικές συνθήκες και πολλοί μαθητές πάσχουν και από υποκείμενα νοσήματα. Η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ θα αποστείλει εξειδικευμένες οδηγίες προς εκπαιδευτικούς και προσωπικό ώστε να τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Τα ειδικά σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από την 1η μέχρι τις 12 Ιουνίου για όσα ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ οι μονάδες που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια θα λειτουργήσουν έως και τις 26 Ιουνίου.

Η υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι δομές εκπαίδευσης της Ειδικής Αγωγής σημειώνοντας: «Σχετικά με τα ειδικά σχολεία, οι μαθητές που φοιτούν σε αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη, αλλά και για την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη».

Η κ. Κεραμέως πρόσθεσε κατά την ομιλία της ότι «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, παρά έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία».

Στα πανεπιστήμια

Σημειώνεται ότι χθες ξεκίνησαν οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και στα πανεπιστήμια, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτές επέστρεψαν στις εργασίες τους τηρώντας τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ μόνο για τους συγκεκριμένους διατίθεται και η χρήση των φοιτητικών εστιών.

Μέχρι τέλη Ιουλίου οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ανοίγουν και οι σταθμοί, που θα παραμείνουν ανοιχτοί έως και το τέλος Ιουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε τα νέα δεδομένα βάσει των οποίων θα ανοίξουν οι σταθμοί, με λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 15 παιδιά, ενώ, εάν σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι λιγότερος από 15, τότε η λειτουργία τους θα είναι καθημερινή. Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου, στο πλαίσιο του εφικτού.

Τα ίδια ισχύουν και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Πρόκειται για 1.600 δημοτικούς και βρεφικούς σταθμούς και 90.000 νήπια που θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Στους χώρους έχει προβλεφθεί ειδική μέριμνα για την προμήθεια αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας από τους δήμους, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα -όπως και για τα σχολεία- κάλυψης επιπλέον προσωπικού βάσει των αναγκών που υπάρχουν.

Αλλαγές στην άδεια ειδικού σκοπού

Η σταδιακή άρση των μέτρων και η ύπαρξη της πανδημίας -ακόμα και σε ύφεση- διατηρούν το πρόβλημα των γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην άδεια ειδικού σκοπού για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά έως και 15 ετών, διευκρινίζοντας ότι αυτή συνεχίζεται μόνο σε γονείς υπαλλήλους εφόσον τα τέκνα τους, με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους, δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές.

«Μπορούν δηλαδή, εφόσον έχουμε δώσει τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού διακεκομμένα, να τη χρησιμοποιήσουν μέχρι να κλείσουν τα σχολεία μόνο για τις ημέρες κατά τις οποίες τα παιδιά τους έχουν την υποχρέωση να βρίσκονται στο σχολείο», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις κατασκηνώσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως έχει ζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών να δώσει την τελική της πρόταση και απόφαση -ιδανικά εντός της εβδομάδας- προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία των δήμων και σ’ αυτόν τον τομέα. Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε, επίσης, πως τα ΚΑΠΗ παραμένουν μέχρι νεωτέρας κλειστά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Παιδικοί σταθμοί: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα – Πότε αρχίζουν οι εγγραφές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΣΠΑ 2021: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παιδικοί σταθμοί: Πώς ανοίγουν από σήμερα – Τι θα ακολουθήσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παιδικοί σταθμοί: Πώς θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 17 Μαΐου – Τι θα ανοίξει στη συνέχεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παιδικοί σταθμοί: Έτσι θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 17 Μαΐου – Τι ισχύει με τα self test

Λάμπρος Κατσαρός

Αλλάζουν οι Παιδικοί Σταθμοί – Τι αποκάλυψε η Δόμνα Μιχαηλίδου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Lockdown: Φροντιστήρια και παιδικοί σταθμοί στην ατζέντα των ειδικών – Τι θα γίνει με το SMS για ψώνια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θα ξανακλείσουν τα σχολεία; – Τι απαντά η Νίκη Κεραμέως

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άνοιγμα σχολείων: Τι SMS θα στέλνουν οι γονείς από τη Δευτέρα – Πώς κάνουν δωρεάν τεστ covid εκπαιδευτικοί και μαθητές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom