Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ανάσταση θα κάνουν απόψε οι πιστοί – Το Αγιο Φως θα διανεμηθεί σε εκκλησίες και Μονές

Ανάσταση

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Χριστός Ανέστη» θα ψάλουν απόψε οι πιστοί στις εκκλησίες της χώρας, κάτι που στερήθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid -19.

Οι εκκλησιαζόμενοι θα μπορούν να προσέλθουν στους ναούς κρατώντας τις λαμπάδες τους για να βιώσουν το πανηγυρικό κλίμα της Ανάστασης έστω και την τελευταία ημέρα που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη», τηρώντας ωστόσο τις αναγκαίες αποστάσεις και προφυλάξεις.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με εγκύκλιό της προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές, εφόσον είναι εφικτό, ώστε να «δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

Στη Μητρόπολη Αθηνών θα πραγματοποιηθεί εσπερινή δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως και τη 1 τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία για το Πάσχα. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Την απόφαση αυτή, υπενθυμίζεται, είχε λάβει, ως μια προσπάθεια να στηρίξει τους πιστούς που παρακολούθησαν είτε από την τηλεόραση είτε διαδικτυακά την αναστάσιμη λειτουργία λόγω κορονοϊού και όχι στις εκκλησίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα, κατά την περίοδο της καραντίνας οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα είχαν διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών υπό τον φόβο διασποράς της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει τότε η Ιερά Σύνοδος, «ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το Αγιο Φως θα μεταφερθεί από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα στη Μητρόπολη Φθιώτιδος και θα διανεμηθεί σε όλες τις ενορίες και τις μονές.

«Οι πιστοί της μητροπόλεώς μας θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το Αγιο Φως στην Απόδοση της εορτής του Πάσχα σε συνεννόηση με τους ιερείς των ενοριών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβολιασμοί στους ναούς της Λάρισας – Το μήνυμα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κικίλιας: Να τηρηθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Εμβολιασμοί έξω από ναούς από την Κυριακή

Λάμπρος Κατσαρός

Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου – Μάσκες και αποστάσεις στις εκκλησίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρση lockdown: Αλλάζει ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε λιανεμπόριο και εκκλησίες – Τι θα γίνει με λαϊκές και γυμναστήρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πάσχα στην Τουρκοκρατία: Ήθη, έθιμα και η συνύπαρξη με τους Οθωμανούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ανάσταση με πυροβολισμούς έναντι του νεωτερισμού των βαρελότων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Αντάρτικο» από εκκλησία στην Κύμη: Αποφάσισε μόνη της να κάνει Ανάσταση τα μεσάνυχτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η διαφορετική Ανάσταση στη «σκιά» της πανδημίας – Τα μέτρα που ισχύουν

Evanthia Karra

Ανάσταση με μαγειρίτσα κοτόπουλου με σπανάκι – Μία νόστιμη συνταγή από τον Πέτρο Συρίγο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom