Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ανάσταση θα κάνουν απόψε οι πιστοί – Το Αγιο Φως θα διανεμηθεί σε εκκλησίες και Μονές

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Χριστός Ανέστη» θα ψάλουν απόψε οι πιστοί στις εκκλησίες της χώρας, κάτι που στερήθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid -19.

Οι εκκλησιαζόμενοι θα μπορούν να προσέλθουν στους ναούς κρατώντας τις λαμπάδες τους για να βιώσουν το πανηγυρικό κλίμα της Ανάστασης έστω και την τελευταία ημέρα που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη», τηρώντας ωστόσο τις αναγκαίες αποστάσεις και προφυλάξεις.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με εγκύκλιό της προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές, εφόσον είναι εφικτό, ώστε να «δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

Στη Μητρόπολη Αθηνών θα πραγματοποιηθεί εσπερινή δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως και τη 1 τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία για το Πάσχα. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Την απόφαση αυτή, υπενθυμίζεται, είχε λάβει, ως μια προσπάθεια να στηρίξει τους πιστούς που παρακολούθησαν είτε από την τηλεόραση είτε διαδικτυακά την αναστάσιμη λειτουργία λόγω κορονοϊού και όχι στις εκκλησίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα, κατά την περίοδο της καραντίνας οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα είχαν διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών υπό τον φόβο διασποράς της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει τότε η Ιερά Σύνοδος, «ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το Αγιο Φως θα μεταφερθεί από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα στη Μητρόπολη Φθιώτιδος και θα διανεμηθεί σε όλες τις ενορίες και τις μονές.

«Οι πιστοί της μητροπόλεώς μας θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το Αγιο Φως στην Απόδοση της εορτής του Πάσχα σε συνεννόηση με τους ιερείς των ενοριών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Θεσσαλονίκη: Έκλεψε από εκκλησίες ιερά σκεύη αξίας 50.000 ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Στόχος για την Ελλάδα και ο θρησκευτικός τουρισμός – Αναλυτικά το σχέδιο δράσης!

Tinad

Εκκλησίες: Τι αλλάζει από 6 Ιουνίου- Πώς θα γίνονται γάμοι και βαπτίσεις

Ανδρέας Ντίνης

Λαμπρή Ανάσταση σε όλη την Ελλάδα: Με μάσκες και αποστάσεις, πλήθος κόσμου άκουσε το «Χριστός Ανέστη»

Tinad

«Καμπανάκι» Μόσιαλου για την παρουσία πιστών στις λειτουργίες – «Μην παίρνετε αψήφιστα τις οδηγίες των επιστημόνων»

Tinad

Αύριο, Τρίτη, τα μεσάνυχτα θα πούμε Χριστός Ανέστη στις εκκλησίες

Μιχάλης Μάρδας

Άρση μέτρων: Από σήμερα ανοιχτοί όλοι οι ναοί – Τι πρέπει να προσέχουν οι πιστοί

Ανδρέας Ντίνης

Εκκλησίες : Ανοίγουν αύριο οι ναοί, με αποστάσεις και αντισηπτικά

Ανδρέας Ντίνης

Αυτό είναι το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου που θα διαβαστεί σε όλους τους πιστούς στις εκκλησίες την Κυριακή

Μιχάλης Μάρδας