Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση: Πώς κυλά η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων και ποιες είναι οι οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης

Εστίαση: Πώς κυλά η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων και ποιες είναι οι οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης

Newsroom eleftherostypos.gr

Αποστάσεις πάνω από ένα μέτρο, αντισηπτικά πάνω σε τραπέζια, εργαζόμενοι με μάσκες και γάντια, άλλοι κρατώντας τους δίσκους τους κι άλλοι πίσω από τους πάγκους των καταστημάτων τους.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η εικόνα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης που σήμερα υποδέχονται μετά από σχεδόν δυόμισΙ μήνες ξανά τους πελάτες τους. Από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας οι καφετέριες έχουν γεμίσει με κόσμο τηρώντας ,πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Στο Κολωνάκι αρκετός κόσμος πίνει τον καφέ του, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα στα μαγαζιά γύρω από το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι.

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα με βάση το νόμο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αρκετά που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας, όπως τις διαστάσεις των τραπεζιών, τις καρέκλες που χωράνε, πάντα όμως σύμφωνα με τη νομοθεσία», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος πρωινής βάρδιας σε all day bistro and wine bar, κοντά στην οδό Μητροπόλεως, Γιάννης Νεονάκης. Όπως εξηγεί, όλοι οι εργαζόμενοι φορούν τις μάσκες τους, ενώ σχεδιάζουν να πάρουν μάσκες με κάλυμμα. «Είμαστε κι εμείς και οι πελάτες πολύ προσεκτικοί χωρίς να είμαστε φοβισμένοι, αλλά προσεκτικοί σε όλα. Περνάμε συνέχεια τα τραπέζια με απολυμαντικό, ενώ υπάρχουν και πάνω στα τραπέζια αντισηπτικά, όπως και στις τουαλέτες. Κάνουμε παντού αυστηρό καθάρισμα», αναφέρει. Όσον αφορά τη διάταξη των τραπεζιών ο κ. Νεονάκης, επισημαίνει ότι στον εσωτερικό χώρο από τα δέκα τραπέζια που υπήρχαν τώρα είναι διαθέσιμα μόνο τα πέντε, ενώ στον εξωτερικό χώρο αρκετά τραπεζοκαθίσματα βγήκαν εκτός λειτουργίας, περίπου το 30-40%. «Από το πρωί πηγαίνει πολύ καλά, ευτυχώς ο κόσμος και προστατεύεται και συνηθίζει (δυστυχώς ή ευτυχώς) σε μία τέτοια κατάσταση και εμάς δεν μας κουράζει αυτό διότι ο κόσμος ήδη είναι ενήμερος για το τι προφυλάξεις πρέπει να πάρει», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρόμοια εικόνα συναντά κανείς και στο κατάστημα του Αντώνη Τζαρουγκιάν κοντά στο Μοναστηράκι. Ο κ. Τζαρουγκιάν διαθέτει κατάστημα καφέ με τους συνεταίρους του και όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σήμερα κάνουμε ουσιαστικά μία επανεκκίνηση με τα μέτρα ασφαλείας που προτείνει το κράτος. Όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους εμείς που έχουμε στο κάτω μέρος ανοιχτά παράθυρα αρκετών τετραγωνικών μέτρων μπορούμε κρατώντας τις αποστάσεις, να διαθέσουμε κάποια τραπέζια εφόσον ο χώρος αερίζεται επαρκώς. Τώρα στον εξωτερικό χώρο έχουμε βγάλει κάποια τραπέζια και καρέκλες, είμαστε τυχεροί διότι έχουμε αρκετό χώρο και μπορούμε και να απλωθούμε και να μην ενοχλούμε και να είμαστε και άνετα σε πρώτη φάση». Σχετικά με την υγιεινή ο κ. Τζαρουγκιάν επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να φορούν μάσκες, γάντια και να γίνεται απολύμανση ενώ όσοι εργάζονται στην κουζίνα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο. «Έχει μια κίνηση, μια κινητικότητα, δεν υπάρχουν ακόμη τουρίστες αλλά υπάρχει μια κίνηση από τους ανθρώπους που πάνε στις δουλειές τους το πρωί, είναι μειωμένη βέβαια, ελπίζουμε στο στοίχημα της επιβίωσης μέχρι του χρόνου», υπογραμμίζει.

Ο εξάλογος του υπουργείου Ανάπτυξης 

Νέα εγκύκλιος εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με διευκρινίσεις για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Υπάρχει αναφορά, μεταξύ άλλων, για τα καταστήματα που είναι εγκατεστημένα σε στοές και σχετικά με το τί νοείται ως ημιυπαίθρια επιφάνεια.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στη Διαύγεια, σε συνέχεια της δημοσίευσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων Β’ 1982 (22.05.2020), Β’ 1987 και Β’ 1988 (23.05.2020), το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους στον κλάδο της εστίασης και των ποτών για τα ακόλουθα:

1. Α. Ως εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια νοείται ο χώρος που πρέπει να έχει πλευρά ή πλευρές σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο, που διαθέτει κουφώματα (πόρτες, αρθρωτά τζάμια, παράθυρα κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να ανοίγουν ή να αφαιρεθούν.

Β. Στην «εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια» θα πρέπει να διατηρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες και τα αρθρωτά τζάμια διαρκώς ανοιχτά κατά την λειτουργία του καταστήματος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος αερισμός του χώρου.

Γ. Στο χώρο της «εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας» επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ανεμιστήρα.

Δ. Εάν ένα κατάστημα έχει στην ίδια πλευρά ανοίγματα που άλλα έχουν ύψος μεγαλύτερο των 2μ. και άλλα μεγαλύτερο του 1μ., το βάθος της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας υπολογίζεται με συντελεστή 1,6 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο των 2 μ. και με συντελεστή 0,8 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο του 1μ.

2. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα εξυπηρετεί τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό καθήμενων πελατών εντός της Συνολικής Ωφέλιμης Επιτρεπόμενης Επιφάνειας Λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ) και εφόσον δεν έχει υπερβεί τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπει η άδεια λειτουργίας του, μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και take away μέχρι πέντε (5) πελάτες, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων ως προς τις αποστάσεις.

3. Μπροστά από το μπαρ δύναται να τοποθετούνται σκαμπό ώστε να κάθονται πελάτες υπό τους περιορισμούς και τις αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπέζια.

4. Επιτρέπεται η τοποθέτηση stands στα καταστήματα με τη δυνατότητα οι πελάτες να μην καταλαμβάνουν καρέκλες (συνεπώς να στέκονται όρθιοι), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

5. Καταστήματα εγκατεστημένα σε στοές που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ή stands στο χώρο της στοάς νοούνται ως τοποθετημένα σε υπαίθριο χώρο. Στην περίπτωση αυτή, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης με υποχρεωτική χρήση ανεμιστήρων.

6. Η αναλογία λουόμενων ανά τετραγωνικό μέτρο που ορίζονται στο άρθρο 1 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 31972/22.5.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄1982), αφορά μόνο τις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο. Οι λοιποί κανόνες, ως προς τα όρια των αποστάσεων μεταξύ ομπρελών κλπ, παραμένουν σε ισχύ για όλες τις οργανωμένες παραλίες.

Στον Πειραιά ο Μητσοτάκης με αφορμή τη επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης

Τον Πειραιά επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να βαδίσει σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης λίγες ώρες αφότου άνοιξε και ο κλάδος της εστίασης.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με καταστηματάρχες και θαμώνες για την προσαρμογή τους στη νέα καθημερινότητα και στους κανόνες υγειονομικής προστασίας που απαιτούνται λόγω της πανδημίας. Είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου, οι οποίες επαναλειτουργούν επί δύο εβδομάδες πλέον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για θέματα ρευστότητας και τζίρου. «Κάναμε επισκόπηση στην αγορά και χαίρομαι που βλέπω ότι αρχίζει και κινείται», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι με την εστίαση άλλαξε το κλίμα», προσέθεσε, για να συμπληρώσει ότι με λίγη πίστωση χρόνου ο κόσμος της αγοράς θα δρέψει τους καρπούς από την αισιοδοξία των πολιτών.

«Φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός λίγο πριν την αναχώρησή του, ενώ διαπίστωσε την αξιοποίηση υπαίθριων χώρων, στη βάση των νέων κανόνων επαναλειτουργίας, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να αντισταθμιστεί παράλληλα η απώλεια που επιβάλλει η προσωρινή απαγόρευση χρήσης κλειστών εγκαταστάσεων.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ακόμα ότι η επίδοση στον τουρισμό θα είναι καλύτερη από ό,τι αναμένεται και αυτό θα αυξήσει την πελατεία των μαγαζιών.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου ο Πρωθυπουργός συνάντησε ανθρώπους κάθε ηλικίας, οικογένειες και πολλά παιδιά, από μαθητές του Δημοτικού που ετοιμάζονται, πλέον, για την επιστροφή τους στα θρανία έως μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου που παρακολουθούν μαθήματα στις τάξεις εκ περιτροπής ή μέσω τηλεκπαίδευσης. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς

Hooters: Σάλος με τη νέα στολή για τις σερβιτόρες- «Μοιάζει με εσώρουχο!»

Μαρίνα Μπενέκου

Σωτήρης Λαφαζάνης: Νεκρός σε τροχαίο ο ιδιοκτήτης του θρυλικού μπαρ «Αρχάγγελος»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρώτη νύχτα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους στην εστίαση με μουσική και όρθιους

Κορονοϊός: Επιστροφή στην προ πανδημίας εποχή για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σαρωτικοί έλεγχοι για ανεμβολίαστους στην εστίαση από το Σάββατο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ελεύθερη η διασκέδαση για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ελεύθερη η διασκέδαση για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει από το Σάββατο – Οι επιφυλάξεις και οι αντιδράσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κωδικός «Ελευθερία» για τους εμβολιασμένους – Τι θα ανακοινωθεί την Τετάρτη για «κόκκινες» περιοχές και κλειστούς χώρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σκέρτσος : Πιο αυστηρά τα μέτρα στην εστίαση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom