Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Ανοίγει η εστίαση – Έτσι θα λειτουργούν από σήμερα εστιατόρια και καφετέριες

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση - Δείτε σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Ρολά… ανεβάζουν, σήμερα, τα καταστήματα εστίασης. Με την προσθήκη αυτών, «σκαρφαλώνει» στο 65% το ποσοστό των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, από το σύνολο εκείνων που είχαν τεθεί σε αναστολή εξαιτίας της πανδημίας.

Οι δε εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης θα ανοίξουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σύντομα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο ίδιος εξέφρασε τη σιγουριά πως η αγορά θα λειτουργήσει και θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές, όταν ρωτήθηκε για τη μείωση του ΦΠΑ κι αν αυτή θα… φτάσει στους καταναλωτές.

Σε σχέση με τις παραλίες επισήμανε πως θα επιτρέπεται το σέρβις (delivery προϊόντων) στις ξαπλώστρες, ενώ θα συνεχίσει και το take away. Διευκρινίζεται πως τα προϊόντα στις παραλίες πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο κατάστημα, εξαιρουμένων των ροφημάτων, π.χ. καφές και χυμός.

Παράλληλα, θα συνεχίσει για λίγο καιρό ακόμα, όπως είπε ο υφυπουργός, να μην επιτρέπεται το αλκοόλ και η μουσική στις παραλίες.

Σε ό,τι αφορά στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, υπογράμμισε ότι θα ανοίξουν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών.

Πώς θα λειτουργήσουν

Ακολουθεί μία σειρά ερωταπαντήσεων αναφορικά με την… επιστροφή της εστίασης:

1. Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν σήμερα;
Στο τέταρτο στάδιο επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας (25/5) επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 56.10 (ΚΑΔ) και οι δραστηριότητες παροχής ποτών (56.30). Αξίζει να σημειωθεί πως επαναλειτουργούν, επίσης, και οι υπηρεσίες πίστας καρτ (93.11.10.04).

2. Θα λειτουργήσουν και τα κέντρα δεξιώσεων;
Οχι. Κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, αυτά δεν ανοίγουν ακόμα, αλλά θα προσδιοριστεί, προσεχώς, η ημερομηνία επαναλειτουργίας τους.

3. Ποιος είναι ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι;
Ο μέγιστος αριθμός καθήμενων είναι τα έξι άτομα. Ωστόσο, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα παιδιά.

4. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα καταστήματα εστίασης;
Ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υφίσταται η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

5. Μόνο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων εστίασης θα μπορώ να καθίσω με την παρέα μου;
Εξαρτάται. Για παράδειγμα, αν το κατάστημα που θα επισκεφθείτε έχει και ημιυπαίθριο χώρο μπορείτε να καθίσετε και εκεί.

6. Πόσοι πελάτες επιτρέπεται να παρευρίσκονται, ταυτόχρονα, σε κάθε κατάστημα εστίασης;
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής επιφάνειας, όπου επιτρέπεται να βάλει τραπέζια και καρέκλες το κατάστημα.

7. Τι πρέπει να γνωρίζω για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών;
Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,10 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,70 μ.

Στις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, στον εξωτερικό και τον ημιυπαίθριο χώρο τους, συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

– Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

– Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος, ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

– Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

– Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Προτεινόμενα για εσάς

Και με τη «βούλα» του ΣτΕ, συνταγματική η καπνοαπαγόρευση – Έχασαν τη μάχη καπνιστές και επιχειρηματίες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Μέτρα στην Αθήνα: Θύμισε καραντίνα το βράδυ της Δευτέρας – Κλειστά εστιατόρια και μπαρ

Ανδρέας Ντίνης

Το νέο ωράριο λόγω κορωνοϊού θα φέρει 20% μείωση στον τζίρο της εστίασης

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Κλείνουν και στην Αττική τα καταστήματα από τα μεσάνυχτα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Μειωμένο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ και εστιατόρια – Σε ποιες περιοχές θα κλείνουν τα μεσάνυχτα

Tinad

Κορωνοϊός: Καταργείται το όριο έξι ατόμων στα τραπέζια και η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους πελάτες στα εμπορικά κέντρα

Ανδρέας Ντίνης

Ο τουρισμός «άνοιξε» αλλά… άφαντοι οι τουρίστες: Οδοιπορικό του Ε.Τ. στην Σπιναλόγκα – Κραυγή απόγνωσης από τους επαγγελματίες

Tinad

Κορωνοϊός – Βρετανία: Το «Σούπερ Σάββατο» είναι γεγονός – Ανοίγουν παμπ και κομμωτήρια

Tinad

Πράγα: Είπαν… «αντίο στον κορωνοϊό» με ένα μεγάλο φαγοπότι!

Tinad