Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ώρα μηδέν για το άνοιγμα της εστίασης: Πώς θα μπουν τα τραπέζια και πώς θα γίνονται οι παραγγελίες [εικόνες]

Σε αυτά τα προϊόντα μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% από Δευτέρα 1η Ιουνίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανοίγουν και πάλι από αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου, τα καταστήματα εστίασης με διαφορετικά ωστόσο δεδομένα λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις με καταστηματάρχες και εργαζομένους να μετρούν τους εξωτερικούς χώρους για να τοποθετήσουν σε απόσταση τα τραπέζια.

Τραπεζοκαθίσματα και μαγαζιά καθαρίζονται εξονυχιστικά.

Παράλληλα έχουν γίνει παραγγελίες προκειμένου να τροφοδοτηθούν τα καταστήματα με ότι χρειάζονται για να υποδεχτούν τους πελάτες τους τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Οι αποστάσεις

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Επίσης συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Έτσι θα παραγγέλνουμε

Ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας, αναφέρει νέους κανόνες και μέτρα προφύλαξης αλλά και πώς η τεχνολογία θα σταθεί στο πλευρό της εστίασης.

Τι πρέπει να ξέρουν οι σερβιτόροι

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών αλλά και να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η επαφή των πελατών με το προσωπικό.

Οι σερβιτόροι υποχρεούνται να φορούν μάσκα ενώ προαιρετικά είναι τα γάντια.

Πρωτότυποι τρόποι για να στέλνουμε την παραγγελία

«Δουλεύουμε πάνω σε τρόπους για το πώς θα μειωθεί η επαφή του σερβιτόρου με τον πελάτη. Μία λύση είναι πάνω σε τραπεζομάντηλο να τυπώνεται qr code και να σκανάρουμε με το κινητό και να στέλνουμε την παραγγελία κατευθείαν στην κουζίνα. Αυτό θα γίνεται με τραπεζομάντηλα μιας χρήσης. Από εκεί και πέρα σερβίρουμε «τα καθαρά» με γάντι, μαζεύουμε τα “βρώμικα τραπέζια” χωρίς γάντι. Γίνεται απολύμανση και κάθεται ο επόμενος πελάτης».

Ξεκαθάρισε πως «απαγορεύεται δια ροπάλου» να σαπουνίζουμε φρούτα και λαχανικά. Νερό και ξύδι και κατόπιν ξέπλυμα, είναι η σωστή επιλογή, όπως επισημαίνει.

Για τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαίου ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, έχει ανακοινώσει τους εξής κανονισμούς:

Οι κανονισμοί

·  Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

·Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

· Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

· Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

·Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

· Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Δείτε όλο τον οδηγό του ΕΦΕΤ με τα μέτρα προστασίας για την εστίαση  ΕΔΩ

Προτεινόμενα για εσάς

Το επόμενο στάδιο της άρσης μέτρων: Τραπεζάκια μέσα και μουσική στις παραλίες – Τι ισχύει από σήμερα

Tinad

Μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από Δευτέρα 1η Ιουνίου

Ανδρέας Ντίνης

Σε αυτά τα προϊόντα μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% από Δευτέρα 1η Ιουνίου

Ανδρέας Ντίνης

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση – Δείτε σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες

Ανδρέας Ντίνης

Έξι διευκρινίσεις για τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης

Ανδρέας Ντίνης

Πρεμιέρα στην εστίαση: Μάσκες, χαμόγελα και κανονικότητα με καφέ και φαγητό

Ανδρέας Ντίνης

Εστίαση: Πώς κύλησε η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων

Μιχάλης Μάρδας

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία – Τι περιλαμβάνει

Tinad

Ερευνα ΙΕΛΚΑ: 4 στους 10 θα πάνε διακοπές εφέτος και 1 στους 3 θα πάνε αμέσως στα εστιατόρια

Μιχάλης Μάρδας