Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σε 5 μήνες 580.000 άνεργοι – Εφιαλτικές προβλέψεις του ΣΕΒ για εκτόξευση της ανεργίας

Σε 5 μήνες 580.000 άνεργοι - Εφιαλτικές προβλέψεις του ΣΕΒ για εκτόξευση της ανεργίας

Ιωάννα Φεντούρη

«Καμπανάκι» για το υψηλό ποσοστό ανεργίας που αναμένεται να πιάσει η χώρα μας το 2020… χτυπάει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Θα διαμορφωθεί κοντά στο 20% (από 17,2% το 2019), επισημαίνει στο οικονομικό του δελτίο, επικαλούμενος τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, υπολογίζεται πως στο πεντάμηνο Μάρτιος-Ιούλιος «θύματα» της.. .νέας ανεργίας θα είναι περί τα 580.000 άτομα.

Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για μείωση της απασχόλησης κατά 155.000 άτομα το 2020, με τη μισθωτή απασχόληση να ελαττώνεται κατά 101.000 (ιδιωτικός τομέας) και τους αυτοαπασχολουμένους, που αποτελούν διαχρονικά το 35% της απασχόλησης, κατά 54.000. Εκτιμάται πως από αυτά τα 101.000 άτομα, περίπου τα 13.000 αφορούν στον τουρισμό και τα υπόλοιπα 88.000 στους λοιπούς κλάδους – λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος κάθε κλάδου πριν από την τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Το πρόβλημα

«Η οικονομία, όμως, παρουσιάζει εποχικές διακυμάνσεις, ιδίως στον τουρισμό, με πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο, που σταδιακά αποκλιμακώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες», υποστηρίζει ο ΣΕΒ, εξηγώντας πως «έτσι αναδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα στην αντιμετώπιση της ανεργίας το 2020».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση προκύπτει ότι στην περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου 2020 οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά 365.000 άτομα περίπου. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από τη νέα ανεργία συμπολιτών μας θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για 5 μήνες.

Στήριξη

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει πως το στοίχημα της Πολιτείας στην προκειμένη συγκυρία είναι να στηρίξει την απασχόληση, ώστε να περιορισθεί η ανεργία που προβλέπεται. Και για το λόγο αυτόν, εκτιμάει πως είναι σημαντική η αξιοποίηση των πόρων του 1,4 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε 483 ευρώ ανά άτομο για 5 μήνες.

Συνιστάται, μάλιστα, τα χρήματα αυτά να μη γίνουν επιδόματα ανεργίας, αλλά επιδόματα εργασίας, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο να μπορέσουν να λειτουργήσουν προσφέροντας και διατηρώντας όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν, έστω και, προσωρινά, μειωμένου ωραρίου.

Κίνητρα

«Η κρίση του COVID-19 έφερε και πάλι την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το αδιέξοδο της υπερφορολογημένης μισθωτής εργασίας, που επιβαρύνεται και με υψηλό μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, αδιέξοδο που εντείνεται εν όψει της βαθιάς ύφεσης και κρίσης. Τα προγράμματα στήριξης της εργασίας θα πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να ελαχιστοποιούν τα διλήμματα ηθικού κινδύνου», τονίζει ο ΣΕΒ, για να προσθέσει: «Πρέπει να υπάρχει, πάντα, κίνητρο για τους εργαζομένους να επιδιώξουν να βρουν εργασία και αντικίνητρο για τους εργοδότες να οδηγηθούν άνευ εναλλακτικών στην επιλογή των απολύσεων ή να καταστρατηγήσουν το σύστημα κρατικών παροχών.

Γι’ αυτό και ο COVID-19 και το πρόγραμμα SURE φέρνουν όλους τους κοινωνικούς εταίρους προ των ευθυνών τους, ώστε να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, ρεαλισμό για την υποστήριξη του παραγωγικού ιστού, επιχειρήσεων και εργαζομένων, και όχι άλλη μια ατελέσφορη διαμάχη. Το πώς θα αντιμετωπισθεί η ύφεση φέτος αποτελεί πρόκριμα για την επόμενη μέρα, ώστε να επιστρέψουμε σε μια δυναμική οικονομία χωρίς στρεβλώσεις, αφήνοντας πίσω μια οικονομία και ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν μπορεί να ξεφύγει από την ασθενική ανάπτυξη».

Προτεινόμενα για εσάς

Kορονοϊός και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις ΗΠΑ

Kon

Αλίμονο στους νέους της Ευρώπης – Εφιάλτης για τη νέα γενιά η ανεργία λόγω κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Προτεραιότητα η εξασφάλιση θέσεων εργασίας – Η Ελλάδα έγινε και πάλι διεθνές θετικό παράδειγμα

Tinad

Πρακτικός οδηγός από τον ΣΕΒ για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Eurostat: Αυξήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Tinad

Κορωνοϊός – ΣΕΒ: Περίπου 580.000 άτομα θα πλήξει η ανεργία μέσα σε πέντε μήνες

Tinad

Κορωνοϊός – ΣΒΕ: Θετικά βλέπουν 8 στις 10 επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης – Επικροτούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Tinad

Κορωνοϊός και ψυχολογικές επιπτώσεις στην απώλεια εργασίας

Μιχάλης Μάρδας

ΣΕΒ: Αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της τελευταίας δεκαετίας

Μιχάλης Μάρδας