Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Θετικά τα δείγματα για να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί

Κορωνοϊός - Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο - Ποιες μάσκες προτείνουν οι ειδικοί

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των Δημοτικών. Οι επιστήμονες αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν σημειώσει ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα μετά την επανεκκίνηση των Γυμνασίων και των Λυκείων είναι θετικά.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα και οι εν λόγω αποφάσεις θα συμπαρασύρουν και τα Νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς και πιθανόν και τα ειδικά σχολεία. Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε δηλώσεις της (ΣΚΑΪ) ότι την απόφαση για το άνοιγμα των Δημοτικών θα τη λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε: «Τα παιδιά έχουν ανάγκη να επανασυνδεθούν με το σχολικό περιβάλλον, με κανόνες υγιεινής και δεν πρέπει να καλλιεργείται ο φόβος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην χθεσινή ενημέρωση γνωστοποίησε ότι από Δευτέρα θα ανοίξουν τα Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ) στο πλαίσιο στήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οσον αφορά τους παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τις κατασκηνώσεις, κρατικές και ιδιωτικές, οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των Δημοτικών, εφόσον η απόφαση ορίζει επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 του ίδιου μήνα. Η επιστροφή, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αντίστοιχη με τις υπόλοιπες βαθμίδες, δηλαδή αποστάσεις 1,5 μέτρου και εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων η πρόταση να επιστρέψουν μόνο οι δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

«Πάντα ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Τα σημάδια που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή είναι θετικά. Περιμένουμε να δούμε την εισήγησή τους και θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Εχουμε πει πολλές φορές ότι είναι προς το καλό των μαθητών να ακολουθούν την κανονικότητα», ανέφερε ο κ. Πέτσας σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των Δημοτικών.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε κατά την ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας έρευνα που δείχνει ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό, ενώ υπενθύμισε ότι εφόσον υπάρχει στην οικογένεια κάποιο άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, τα παιδιά δεν υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο σχολείο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει πυρετωδώς τις προετοιμασίες της επόμενης σχολικής χρονιάς, η οποία όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι νέες θεματικές που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας (κλιματική αλλαγή, νεανική επιχειρηματικότητα, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μεταξύ άλλων) θα ξεκινήσουν πιλοτικά από τον Σεπτέμβρη, ενώ θα συνδεθούν και με τα νέα προγράμματα σπουδών που ετοιμάζει το ΙΕΠ για όλες τις σχολικές βαθμίδες.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια

Νέες μορφές εξετάσεων προτείνονται σε υπουργική απόφαση για τους φοιτητές των ελληνικών Ιδρυμάτων. Γραπτές εργασίες, προφορική εξέταση ή εξ αποστάσεως μέθοδοι προτείνονται στα πανεπιστήμιο ώστε να μη χαθεί το εαρινό εξάμηνο και να ολοκληρωθεί στην ώρα του. Παράλληλα, ύστερα από επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, βρέθηκε λύση για τη διευκόλυνση Ελληνοκύπριων φοιτητών που σπουδάζουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, προκειμένου να έρθουν και να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους και τα εργαστηριακά μαθήματα που είχαν διακοπεί λόγω των μέτρων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Δήμος Αθηναίων: Έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Αθήνας για την εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοζάνη: Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία – Βλάβη στον κεντρικό αγωγό τηλεθέρμανσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Ανακοινώθηκε πώς θα παρελάσουν φέτος τα σχολεία και οι μαθητές – Δείτε τι θα ισχύσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτές είναι οι τιμές για τα κυλικεία των σχολείων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεσολόγγι: Κλειστές σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες λόγω της κακοκαιρίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχέδιο για συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία φέρνει αντιδράσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom